StoryEditorOCM

Komunalni redar iz Brela u uvali Stomorica vidio kita

Piše PSD.
22. lipnja 2009. - 14:01

Svega pet minuta nakon nedjeljnog potresa komunalni redar Neven Šošić iz Brela u uvali Stomorica je na udaljenosti od 30 metara od obale ugledao kita.

- Cili život san uz more, uvik u điru, nikad nisan vidio nešto slično, prepričava nam komunalac koji se uistinu trudio fotografirati golemog morskog gosta, ali mu, nažalost, nije pošlo za rukom.

- Vidio sam njegov uron krajem oka, savinuti rep kako nestaje pod površinom, ali on toliko dugo roni prije nego izađe na površinu, da jednostavno ne možete predvidjeti kada će se to dogoditi - kazuje Neven.

- Doživljaj je to, duga crna sjenka podno površine, duga sigurno desetak metara, zamislite da ste ronili u blizini i ugledali ga, smije se Šošić dodajući kako je Breljanima bilo znakovito to što se kit približio obali kratko vrijeme nakon podrhtavanja tla. Je li ga to privuklo?

Napustio ih je relativno brzo, krenuo je prema Vrulji, u smjeru Baške Vode, sve dublje i dublje.

Kako doznajemo od splitskog centra 112, prva dojava o kitu bila je u 14.20 sati iz Makarske, sat vremena nakon toga vidjeli su sisavca kako pliva prema jugu, a posljednja dojava stigla je iz Tučepa gdje su mještani vidjeli da veliki morski stvor ide, najvjerojatnije, prema Podgori.

Milena Budimir / EPEHA

Prije devet godina "navratila" obitelj

Početkom kolovoza 2000. godine tri su se kita više dana zadržala u vodama Makarskog primorja.

Primijećeni su do sada najveći sisavac ikada viđeni u bračko hvarskom kanalu, a prema procjeni bio je dugačak od 30 do 35 metara. Pridružila mu se beba, izgubljeni mladunac kita dugačak oko 12 metara, koji je najvjerojatnije bio zalutao da bi na kraju pronašao majku.

Na kraju im se pridružio još veći kit, pretpostavlja se otac, tako da je cijela obitelj bila na okupu na radost brojnih turista i domaćih ljudi koji su isplovljavali da ih vide i dotaknu iz brodica na moru.

Za razliku od ovoga puta kada nitko nije uspio fotografirati kita, prije devet godina fotografije obitelji «velikog kita» objavili su svi mediji.

Ana Dragičević/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 21:52