StoryEditorOCM
DalmacijaZAMJENSKI POGON

Grad Kaštela: Ministarstvo je unatoč našem protivljenju "Cemexu" izdalo dozvolu za loženje otpada

Piše PSD.
9. srpnja 2014. - 23:59
NOVIJE

Nakon što je objavljeno da je Cemex dobio dozvolu za gospodarenjem otpadom, čime je spreman za korištenje goriva iz otpada, kao zamjenskog goriva u svom proizvodnom procesu, zajedničkim priopćenjem za javnost u srijedu navečer oglasili su se kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić i predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović.

"Sudeći po natpisima u tisku, nadležno ministarstvo, unatoč protivljenju Grada Kaštela izdalo je dozvolu za loženje otpada u tvrtki Cemex. Oštro kritiziramo tu odluku, jer ju je izdalo unatoč protivljenju Grada Kaštela", stoji u priopćenju.

Takva odluka je suprotna svim nastojanjima Grada, Povjerenstva zaštite okoliša te gradske i županijske prostorno planske dokumentacije, navodi se dalje i napominje da je Gradsko vijeće u nekoliko navrata kazalo "NE" loženju otpada na području grada Kaštela, te da su čak postavili tužbe Upravnom sudu na izdana rješenja.

Od nadležnih u ministarstvu očekuje se da će uvažiti stav lokalne zajednice, posebno kada se radi o jako osjetljivoj problematici, a ne da donose dozvolu za spaljivanje otpada na prostoru grada. Iako smo do sada poduzeli sve zakonske radnje kako bi spriječili spaljivanje otpada na području grada Kaštela, nadamo se da će ministarstvo uvažiti gradu status stranke u postupku te uvažiti stav lokalnog stanovništva.

Gradu Kaštela kao jedinici lokalne samouprave nije uručeno nikakvo rješenje, te smo za dozvolu saznali upravo iz tiska, navode gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća. Posebno je zanimljivo, kako piše u dnevnom tisku, da tvrtka Cemex nema dovoljno "sirovine" za loženje u RH te će morati gorivo dobiveno iz otpada, uvoziti iz zemalja EU.

Grad Kaštela se protivi uvođenju bilo kakvih tehnologija koje će dodatno zagađivati već ionako raznim zagađivačima kroz povijest opterećeno područje što je svojim prostornim planovima, a i odlukama Gradskog vijeća dokazao.

Želimo grad koji će se razvijati u turizmu, poljoprivredi, obrtništvu, malom poduzetništvu i čistoj industriji, a nikako nove zagađivače koje će vratiti unazad desetljeće uloženog truda i nemalih financijskih sredstava kako bi kroz projekt EKO Kaštelanski zaljev postali čistiji grad, grad ugodnog življenja svim svojim stanovnicima, poručuju potpisnici priopćenja za javnost.

RANIJE

“Cemex” je dobio dozvolu za gospodarenje otpadom, čime je spreman za korištenje goriva iz otpada, kao zamjenskog pogona u svojem proizvodnom procesu. Riječ je o gorivu koje se proizvodi u centrima za gospodarenje otpadom obradom komunalnog i/ili industrijskog otpada, ali isključivo neopasnog.

Gorivo izgleda kao usitnjeni papir, a osim djelića papira sadrži i karton, drvo, tekstil te sitnu plastiku. Suh je i stabilan materijal bez neugodnog mirisa. Treba svakako naglasiti i podatak da je riječ o gorivu koje se dobiva iz obrađenoga komunalnog otpada koji preostaje nakon što su iscrpljeni svi ostali za okoliš prihvatljivi načini njegova gospodarenja predviđeni propisima RH i EU-a. “Cemex” je samo u izgradnju novog postrojenja za korištenje zamjenskih goriva uložio više od 21 milijun kuna.

– Ovo ulaganje nije važno samo za našu obvezu smanjenja emisije ugljikova dioksida, nego i za razvoj hrvatskoga gospodarstva. Svima je jasno da probleme gospodarenja otpadom u Hrvatskoj moramo riješiti što prije, a upravo je cementna industrija u svijetu prepoznata kao dobar partner – izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave “Cemexa Hrvatska”.

Početak korištenja goriva iz otpada u tvornici “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu očekuje se čim se završi s pripremom opreme. Tijekom jedne godine “Cemex” planira dostići do 30 posto zamjene fosilnoga goriva.

– Još se nismo odlučili za dobavljača goriva iz otpada, ali razmatramo opcije iz Hrvatske i nekoliko iz EU-a. Gorivo iz otpada bit će dostupno i u hrvatskim centrima za gospodarenje otpadom krajem ove godine, kad se očekuje početak rada centra kod Rijeke, a nakon toga i u Istri – kažu u “Cemexu”.

Ostali hrvatski centri daleko su od realizacije, uz iznimku Bikarca kod Šibenika koji je u poodmakloj fazi. U očekivanju da se oni izgrade, “Cemex” i svi drugi korisnici goriva iz otpada koji će u međuvremenu dobiti dozvole orijentirat će se za nabavku na EU.

Zeleni Dalmacije: Inzistiramo na korištenju plina i biomase

Zeleni Dalmacije: Inzistiramo na korištenju plina i biomase Udruga Zeleni Dalmacije se protivi  Cemex-ovoj politici korištenja RDF-a kao goriva i smatra da je to korak natrag u zaštiti okoliša, stoji u priopćenju te udruge.  

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Inzistiramo na korištenju plina i biomase jer su to goriva koja emitiraju najmanje stakleničkih i drugih opasnih plinova. Nećemo nikad prihvatiti da se spaljuje RDF, posebno  da se ne uvozi.    

Kaštela i u ekološkom i u turističkom pogledu moraju biti pošteđena bilo kakvih emisija koje imaju staklenički efekt, a posebno korištenja goriva za koja su neka inozemna istraživanja  pokazala da imaju  štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.  

U skladu s već poznatom ekološkom orijentacijom Zelenih Dalmacije i strategijom upotrebe goriva u gospodarstvu i kućanstvima, predlažemo upotrebu plina i biomase kao jeftinijeg i ekološki čišćeg goriva.

Ovo je jedino prihvatljivo rješenje za očuvanje okoliša i zdravlja građanki i građana, ekonomski i zdravstveno opravdanije, a vezano je i za smanjivanje stakleničkih plinova koje utječu na klimatske  promjene  od kojih smo u posljednje vrijeme posebno ugroženi.

Stav Zelenih Dalmacije je da je, ukoliko dođe do realizacije ovog plana, to vrlo štetno za okoliš Kaštela, Solina, Splita, Marjan i Trogir. Vjerujemo da će Cemex prepoznati  vrijednost  ovakve dugoročne orijentacije kao i vrijednost i ozbiljnost

Deklaracije o zaštiti okoliša  koju su  2011. godine potpisali gradonačelnici gradova Kaštela, Solina i Trogira, kao i  župan Splitsko dalmatinske županije, te mnogi  predstavnici vlasti, stranaka, udruga i  stanovnici ovog područja i ne izlagati se njihovim dramatičnim reakcijama.

J. MATIĆ, PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 17:46