StoryEditorOCM
Dalmacijabetonara i skladište

Cemex se širi: preko BiH i Srbije na nova tržišta

Piše PSD.
10. srpnja 2013. - 18:47

Cementaška tvrtka “CEMEX Hrvatska” širi poslovanje na bosansko-hercegovačkom tržištu, gdje već ima etabliran položaj, ovaj put na područje transportnog betona u Sarajevu. Hrvatska tvrtka preuzima od 1. kolovoza betonare tvrtke “Transportbeton” iz Kiseljaka. Osim toga, CEMEX je ovih dana potpisao ugovor o otvaranju skladišta i otpreme cementa u Slobodnoj zoni “Kruševac”. Na taj će način kupcima u središnjoj Srbiji omogućiti jednostavniji i brži pristup ponudi svojih uvrećanih cemenata.

- Naš cement prisutan je na tržištu Bosne i Hercegovine već desetljećima. Na tom području trenutačno posjedujemo pet terminala, što za rasuti, što za uvrećani cement, pa je proizvodnja betona bila logičan nastavak našeg poslovanja u BiH. Uvjeren sam kako ćemo koristeći CEMEX-ovo znanje i iskustvo u proizvodnji i distribuciji betona na ovom tržištu zauzeti vrlo značajnu poziciju - kazao je ovim povodom Bojan Vuina, CEMEX-ov direktor betona i agregata.

CEMEX-ova nova betonara isporučivat će beton na području Sarajeva i Srednjobosanskog kantona. - Beton se sve više prepoznaje kao kvalitetan i održiv materijal za gradnju. Mi već godinama promoviramo beton kao izvrsnu alternativu u zgradarstvu i infrastrukturi, što je, uostalom, i svjetski trend. Primjerice, betonski kolnici u usporedbi s asfaltnim, osim što su trajniji i zahtijevaju manje sredstava za održavanje, prihvatljiviji su i za okoliš - naglašava Vuina.

CEMEX bi mogao privući i nove inozemne ulagače

- Osiguravanje vrhunske usluge za naše kupce ne podrazumijeva samo ponudu prepoznatljivih cementnih brendova superiorne kvalitete, već i njihovu stalnu dostupnost te mogućnost jednostavnog naručivanja i preuzimanja. Mi u CEMEX-u stalno radimo na poboljšanju svoga cjelokupnog lanca proizvodnje, ponude i isporuke pa je suradnja sa slobodnom zonom u Kruševcu jedan od logičnih koraka usmjerenih ka postizanju logističke efikasnosti, na tom za nas sve važnijem tržištu središnje Srbije.

U Srbiji smo inače prisutni još od 2007. godine preko svojeg partnera i uvoznika, tvrtke “Rex Trans” iz Arilja - naglasio je Velimir Vilović, direktor prodaje i logistike “CEMEX Hrvatske”. Ideja slobodnih zona u Republici Srbiji odgovara ideji poslovnih zona u Hrvatskoj. To su fizički ograđena i označena te infrastrukturno opremljena područja na kojima se mogu obavljati proizvodne i uslužne djelatnosti, uz određene stimulativne pogodnosti, kao što su, primjerice, carinske i fiskalne olakšice.

Ostvarenom suradnjom zadovoljni su i domaćini u Srbiji koji vjeruju da će suradnja s CEMEX-om, kao značajnijim regionalnim proizvođačem građevinskih materijala, u njihovu slobodnu zonu privući i druge međunarodne proizvođače, ali i unaprijediti gospodarske odnose s Hrvatskom.

 jadranka matić

U Hrvatskoj ukupno sedam betonara

•• Tvrtka “CEMEX Hrvatska” danas posluje u ukupno sedam betonara raspoređenih u Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u 2012. godini proizvedeno je 186.000 kubičnih metara betona. CEMEX je, inače, najveći proizvođač betona u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:00