StoryEditorOCM
Dalmacijapreviranja u "juri kaštelanu"

Borba za vlast u omiškoj školi bliži se kraju: ravnateljica Kuvačić pred smjenom

Piše PSD.
29. listopada 2014. - 21:59
Borba za vlast u omiškoj Srednjoj školi 'Jure Kaštelan' bliži se svome kraju. Kako sada stvari stoje, aktualna ravnateljica Ada Kuvačić, izabrana na direktorsku funkciju 2011. godine, neće dočekati službeni kraj mandata, nego će već idućeg tjedna biti smijenjena.

A smijenit će je Školski odbor koji je na svojoj zadnjoj sjednici javnim glasovanjem donio odluku da se Adi Kuvačić ne izglasa povjerenje, te da se pokrene procedura njezina razrješenja.

Na taj je način prihvaćena inicijativa većine nastavnika, njih čak 49 od ukupno 73 školska djelatnika, koji su s ravnateljicom došli u sukob nakon što je prije početka tekuće školske godine postalo jasno da će šest nastavnika, redom dugogodišnjih predavača u omiškoj srednjoj školi, biti proglašeno tehnološkim viškom.

Nemogućnost dijaloga, nikakvoga, a pogotovo ne konstruktivnoga, dovela je do kaotične situacije u 'Juri Kaštelanu', o čemu je' Slobodna' u nekoliko navrata opširno pisala, s naglaskom na dvije ušančene strane nespremne na popuštanje.

Ada Kuvačić  'grupu 49' proziva za nerad, uz dodatak kako joj uopće ne bi bio problem sve ih zamijeniti nastavnicima s biroa, jer većini, kako kaže, ugovori ionako nisu usklađeni s poslom koji obavljaju, dok 'grupa 49' istupa isključivo skupno, poručujući kako neće biti mirni sve dok  ravnateljica ne bude smijenjena.

A to bi se trebalo dogoditi sljedeće srijede, nakon što Školski odbor zaprimi ravnateljičino očitovanje. Ukoliko ga uopće zaprimi. Jer, Ada Kuvačić nema namjeru bez borbe otići, pa je i ona, baš kao i 'grupa 49', unajmila odvjetnika, a u srijedu su u školi osvanuli i inspektori Ministarstva obrazovanja, kojima je, kako saznajemo, jedini zadatak bio provjeriti legitimitet Školskog odbora.

Ada Kuvačić, naime, igra na kartu promjene Školskog odbora, jer joj je ovaj postojeći, a riječ je o praktično istim ljudima koji su je izabrali prije tri godine, okrenuo leđa.

Na zadnjoj sjednici ostavku na članstvo u Odboru dala je Ana Stejskal, čelnica omiškog Crvenog križa koja je s ravnateljicom u dobrim odnosima što je potvrdilo i nedavno zapošljavanje njezine desne ruke Josipa Ančića, samo jednog od devet novozaposlenih u mandatu Ade Kuvačić, no to ostale nije omelo da donesu odluku.

Za smjenu ravnateljice ruku su digli predstavnici nastavnika i roditelja, dok su izaslanici Županije, kao osnivača škole, lokalni HDZ-ovci Tihana Barišić i Mijo Mimica, bili suzdržani, uz obrazloženje kako se nisu stigli konzultirati.

V. VUKOVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX          
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 04:23