StoryEditorOCM
Dalmacijasinjski vitezovi hvataju zalet za tradicionalnu, 294. alku

Alkari u sedlu: počele svakodnevne pripreme

Piše PSD.
2. srpnja 2009. - 00:12

U srijedu je počela montaža tribina na alkarskom trkalištu, popularnih palka, kapaciteta 4000 sjedaćih mjesta

Pod vodstvom alaj-čauša Tonća Bešlića alkari su od srijede počeli svakodnevne pripreme za 294. alku, koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stipe Mesića održati 9. kolovoza. Do sada su trenirali dva puta tjedno.

- Dosadašnji dio priprema obavili smo u cijelosti. Na pripremama sudjeluje 30 kandidata, među kojima će biti odabrani kopljanici što će se nadmetati za slavodobitnika, te alkari pratitelji alkarskog barjaka. Tijekom priprema na hipodromu, u Sinjskom polju i terenima u okolici Sinja, do sada nismo imali ni jedne ozljede alkara ili konja - kaže Bešlić.

Alkari će, govori nam alaj-čauš, završnicu priprema na alkarskom trkalištu, radi uvježbavanja gađanja u alkarsku metu, početi 13. ili 14. srpnja. Tada će se kandidatima priključiti dvojica alkara koji žive i rade u Zagrebu, Denis Gugić i slavodobitnik 293. sinjske alke Andrija Hrgović.

 srijedu je počela montaža tribina na alkarskom trkalištu, popularnih palka. Radi se o starim, već dotrajalim tribinama kapaciteta 4000 sjedaćih mjesta. Iako je gradska vlast poništila natječaj za uređenje ulice Put Petrovca, uz južno pročelje Alkarskih dvora, predsjednik VAD-a Stipe Jukić potvrdio nam je da će svečana alkarska povorka 9. kolovoza na alkarsko trkalište krenuti iz Alkarskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:23