StoryEditorOCM
Arhivaluksuzni suv

Porsche Macan predstavljen u Splitu: 'Baby' Cayenne od 608 tisuća kuna

Piše PSD.
27. svibnja 2014. - 11:23
Porscheov SUV Macan, prije nego je i počela njegova serijska proizvodnja, uspoređen je s već etabliranim Cayenneom, te je odmah dobio naziv “baby” Cayenne. Na predstavljanju u Splitu, gdje su ga uzvanici i novinari mogli vidjeti uživo, još jednom je potvrđen Porscheov imidž sportskih automobila.

Pet vrata i isto toliko sjedala u potpuno sportskom automobilu, čija dizelska inačica s 258 KS košta više od 600.000 kuna sa svim davanjima, djeluju gotovo nestvarno.

Macan je opremljen trima snažnim agregatima, dvama benzincima i jednim dizelašem. Pritom snažniji 3.6-litreni V6 biturbo motor razvija golemih 400 KS koji mu omogućavaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 4,6 sekundi, s opcijskim paketom Sport Chrono, uz maksimalnu brzinu od 266 km/h. To je više nego sjajan rezultat s obzirom na težinu od 1,9 tona.

Istodobno, turbodizelaš se, uz sportska vozna svojstva, odlikuje i štedljivošću, tako da Macan S Diesel s jednim spremnikom goriva kapaciteta 75 litara može prijeći 1200 kilometara s prosječnom potrošnjom od 6,1 l/100 km. Riječ je o dizelašu obujma 2967 ccm koji istiskuje 258 KS između 4000 i 4500 “điri”, uz “kamionski” okretni moment od 580 Nm između 1750 i 2500 okretaja u minuti.

Novi Porscheov SUV prava je mala riznica tehnoloških noviteta i sustava za aktivnu sigurnost. Tako Macan ima prilagodljivi tempomat, uključujući Porsche Active Safe (PAS) – aktivni sustav sigurnosti, koji regulira brzinu vozila u skladu s brzinom auta ispred i automatski aktivira kočnicu, po potrebi do zaustavljanja.

Pomoć pri promjeni voznog traka (Lane Change Assist – LCA) nadzire područje iza vozila i mrtvi kut. Sustav upozorenja o napuštanju voznog traka (Lane Departure Warning) koristi kameru instaliranu u prednjem dijelu kako bi otkrio oznake voznog traka na cesti.

Ako vozilo napusti vozni trak, sustav automatski upravlja autom i vraća ga natrag u sredinu voznog traka. Tu je i Porscheov Sustav povezivanja koji omogućuje pristup podacima vozila preko pametnog telefona i daljinsko upravljanje određenim funkcijama.

Macan S Diesel koji je predstavljen u Splitu, u Porsche Inter Autocentru, bio je vrijedan više od milijun kuna s obzirom na veliku količinu dodatne opreme, iako osnovni dizelski model s 258 KS košta 608.000 kuna.

Z. JURIČKO, foto:Jakov Prkić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 22:25