StoryEditorOCM
Zadar plusIZ PRILOGA "TURIZAM, NAJBOLJE U 2018." "SLOBODNE DALMACIJE" - "OLIVE iSLAND", NAJBOLJA HRVATSKA MARINA

"Zlatno sidro" spušteno u oazu zelenila, nautičarskog mira i gastronomskog užitka

24. listopada 2018. - 15:52
toni32

Priznanje "Zlatno sidro" za najbolju marinu u Hrvatskoj za 2018. Nautičke patrole "Jutarnjeg lista" koje je pripalo "Olive Island Marini" u mjestu Sutomišćica na otoku Ugljanu označilo je završetak petogodišnjeg života te nautičke luke u kojem se iz neugledne marine pretvorila u uzorni, od svih hvaljeni nautički raj te postala primjer kako se, uz mnogo rada, ideja i posvećenosti mogu probiti standardi kvalitete u najprofitabilnijem obliku turizma – nautičkom.

"Zlatno sidro" nije nikakva paradna nagrada – anketirano je 1009 nautičara, patrola od 12 članova je u 67 dana obišla 34 marine od Dubrovnika do Umaga, a kapetan patrole je bio Mladen Gerovac, najveći novinarski autoritet u nautici, jedrenju i nautičkom turizmu. Sam čin uručenja priznanja, kada je s jahtom "Nada" biogradske "Ilirije", koja je odavno jedan od prvaka hrvatskog nautičkog turizma, u Sutomišćicu s plaketom stigao ministar turizma Gari Capelli u društvu s prvim ljudma "Jutarnjeg lista" i Hanza Medie te drugim uzvanicima, bila je sasvim posebna počast vlasnicima "Olive Island Marine", češko-austrijskom bračnom paru Hani i Peteru Dermoti, koji su imali dugogodišnje iskustvo turista-nautičara, direktoru marine Toniju Antišinu, te njegovom timu od 20-ak stalnih i još toliko sezonskih zaposlenika.

Uspjeh "Olive Island Marine" vezan je uz spomenuta imena: Čehinja Hana je prije nešto više od pet godina iz svoje kuće u Zadru, točno preko puta Sutomišćice, ugledala novu, ali još nedefinirana nautičarsku luku, te krenula u ostvarivanje svog sna. Kupili su marinu i krenuli s njezinim uređenjem, a ideja je bila ova: želimo malu, boutiqu nautičku luku sa stalnim gostima koji će u njoj na svojim brodovima moći provesti veći dio godine, a koje ćemo zadržati sadržajima, zelenilom, čistoćom, organizacijom i nautičarskim servisom te gastronomskom ponudom. Marinu koja će nautičarima biti drugi dom.Željela je odstraniti stres i buku te unijeti mir i radost, napraviti Olive Island obiteljskom marinom koja će konceptom privlačiti i mlađe klijente, te privući goste da joj se stalno vraćaju.

Te Hanine zamisli počele su se ostvarivati kada je u cijelu priču uključila tada 23-godišnjeg Zadranina, hotelijera po struci, Tonija Antišina koji ubrzo stekao povjerenje vlasnika te, na čuđenje mnogih zbog svojih godina, postao direktor marine.

Marina je te 2013.g. već bila arhitektonski izvanredno riješena – bila je projektantski rad zagrebačkih arhitekata Emila Jelića i Filipa Kožarića iz tvrtke "Fearh" koji se fascinatno uklopio i saživio u prostoru doboke uvale i starog otočnog sela Sutmišćice. Kasniji rad tima marine dao je dušu onome što su arhitekti zamislili u konceptu obiteljske i klupske marine kroz hortikulturu – nasade desetaka vrsta mediteranskog bilja, kasnije i kupališni komplekes u kojem su morska plaža i bazen sa slatkom vodom jedno do drugog, ali ponajviše u restoranu "Olive Garden" smještenom uz recepcijski dio uz same gatove.

- Znali smo da smo sa 220 vezova limitirani u morskom dijelu, i nije nam trebalo više, pa smo se posvetili koncipiranju gastonomske ponude koja je otvorena za sve – i naše goste ali i za druge turiste na otoku Ugljanu te domaće ljude – kaže Antišin. - Nismo htjeli zatvorenu marinu, nego prostor otvoren za svih, svima dostupan i cijenom i kvalitetom, mjesto u kojem nećemo naše goste odvajati od domaćih već suprotno – mjesto koje će se susretati i svi osjećati ugodno.

Gastronomski koncept Antišin je osmislio s glavnim kuharom Antom Lončarom, mladićem svojih godina koji je izvorni Sutomišćanin te voditeljem restorana Ladislavom Poljakom. Njihove zamisli pokazali su se punim pogotkom: "Olive Garden" je danas najbolji restoran na otoku Ugljanu u kojem se i ovoga ljeta čekao red na mjesto.

- Trudimo se da nam jelovnik, kojeg svake godine osvježavamo, ne bude predug, da složimo selekciju najboljeg što znamo ali i da pokrijemo goste s različitim ukusima i željama – objasnio je Antišin. - Naravno da imamo dobrih ribljih jela, ali isto tako ne držimo se slijepo toga da restoran u Dalmaciji prvenstveno mora biti isključivo riblji. Potrudili smo se ponuditi najbolje od svega: i grill s vrhunskim steakovima ili jela iz woka ili od tjestenine, ali sva pomno izabrana. U ostalom ako ne možemo nabaviti samo svježu 'divlju' ribu nećemo je imati toga dana u ponudi i ne bježimo od toga da u tom slučaju ponudimo i onu iz uzgoja koja je baš u ovom zadarskom kraju došla do vrhunskog standarda kvalitete.

Toni i njegov tim baš su ovih posezonskih dana prilagodili restoransku jesensku ponudu u kojoj prevladavaju nešto laganija, cijenom umjerena jela bazirana na tjestenini u različitim kombinacijama.

Tako zaokruženi restoran upotpunio je čitavu priču "Olive Island Marine". I ove godine je svih 200 vezova, od kojih je 40-ak na kopnu, popunjeno, a na lukobran od čak 250 metara redovito stižu i jahte jako velikih gabarita. Ovdje nema brodova za charter i agencija ali su do sada ove godine imali 1700 dolazaka brodova u tranzitu i 2.600 noćenja, što je sjajan rezultat.

Osim svega mjesto i mještani Sutomišćice, od kojih su, naravno, mlađi našli posao u marini, su u kvalitetnom suživotu:

Radimo i s lokalnom zajednicom, uređujemo šetnice, planiramo biciklističke staze, no tražimo još veći upliv u turističke centre na otoku jer samo tako i mi i otok možemo napredovati – kaže nam Antišin. Igrom prirode i trudom entuzijasta iz sutomiškog nogometnog kluba "Sv.Mihovil" dogodilo se da se tik do "Olive Island Marine" nalazi možda i najljepše i najznimljivije nogometno igralište u Hrvatskoj, uređeno u 'prvom redu do mora', tako da ta dva kompleksa, nautičarski i nogometni, predstavljaju jednu cjelinu i čine Sutomišćicu jednom od najljepših ali i sasvim posebnih mjesta na Jadranu.

Ova lijepa poduzetnička, otočka i nautičarska priča prepoznata je i prije ovogodišnjeg priznanja "Jutarnjeg lista". Ministarstvo turizma tri je godine zaredom baš "Olivi Island Marine" dodjelilo priznanje "Turistički cvijet" za najbolju malu marinu u Hrvatskoj. Međutim, osim tih visokih priznanja možda su i važnija ona samih nautičara koji su zapravo prvi po Europi proširili glas o "Olive Island Marine" i prozvali je "najfinijom" na Jadranu – onom u kojoj uvijek vlada prijateljska atmosfera, u kojoj se svi, i gosti i zaposlenici, znaju po imenu i u koju se uvijek poželiš vratiti. Boljih komplimenata i nagrada ni ne treba.

 

05. listopad 2024 20:19