StoryEditorOCM
Tribina‘SRCEM ZA ZADAR‘

Forum mladih SDP-a predstavio program: zapošljavanje, poduzetništvo, investicijski planovi, start-up natjecanja, povećanje stipendija...

Piše Forum mladih SDP-a Zadar
10. svibnja 2021. - 12:40

Forum mladih SDP-a Zadar predstavio je Program za mlade koalicije Srcem za Zadar. Predstavljanje je otvorila Helena Mikulandra, predsjednica Foruma mladih Zadar koja je naglasila da Grad Zadar do sada nikada nije donio Program za mlade, ali da je takav program izostao i na nacionalnoj razini u prethodne četiri godine što dovoljno govori o brizi za mlade na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

Kao najbitniju stavku ističe zapošljavanje i poduzetništvo mladih te stavljanje u punu funkciju poduzetničkog inkubatora osnivanjem start-up akademije za razvoj poslovnih vještina, uspostavljanje start-up natjecanja sa nagradnim fondom za inovativne mlade poduzetnike, edukacije o poduzetništvu, Bootcamp kao javno-privatno partnerstvo HZZ-a, privatnih učilišta i privatnih firmi u plaćenim prekvalifikacijama mladih za programerska i neprogramerska zanimanja u IT sektoru te sustavnu podršku tvrtkama i obrtnicima kroz poduzetnički impuls, odnosno pomoć pri vođenju računovodstva, izradi poslovnih, investicijskih i financijskih planova, pomoć pri povlačenju europskih sredstava te ostala stručna pomoć. Pri rješavanju stambenog pitanja uveli bi gradnju gradskih stanova za najam kako bi riješili stambeno pitanje mladih sa slabijim socioekonomskim statusom koje bi kombinirali sa stanovima za otkup. Problematika POS-stanova na Crvenim kućama je što se prije šest godina garantirala jedna cijena, a danas oni koji su došli na red na otkup plaćaju cijenu POS-stana koja je prije istih šest godina bila komercijalna cijena stana. U to vrijeme su ljudi mogli riješiti svoje stambeno pitanje kupnjom komercijalnog stana, a ne plaćati podstanarske stanove.

Potpredsjednik Foruma mladih Sandro Lovrinović je naglasio da bi za studente povećali broj stipendija u iznosu 1000 kuna tijekom cijele akademske godine te bi im osigurali dvije povratne karte. Grad Zadar bi se u suradnji sa županijom i HZZ-om obvezao pri pomoći u zapošljavanju kroz jednu godinu od završetka studija. Srednjoškolce i njihove mentore bi financijski potpomagali na školskim natjecanjima, dok bi osnovne škole opremili pomagalima za rad te osigurali pomoćnike u nastavi i profesionalno osoblje. Vrtiće je potrebno osigurati svoj djeci, te oni ne bi smjeli koštati više od 500 kn u odnosu na imovinski cenzus.

Potpredsjednik Marko Topić je izjavio da su kultura i sport izuzetno bitni za uzdizanje mladih te da u Gradu nedostaje kina za mlade, dok je komercijalno kino izuzetno skupo. U sportu smatra potrebnim suradnju sa krovnim savezima HKS i HNS-om te obnavljanje kvartovskih igrališta i poticanje kvartovske košarke. U radu s mladima treba uvesti građanski odgoj jer sva istraživanja pokazuju da su mladi politički nepismeni, ali da ih se ništa niti ne pita pa tako primjerice Grad Zadar nije niti konzultirao Savjet mladih u izgradnji Centra za kulturu, suvremenu umjetnost i mlade gdje i po samom nazivu vidimo da su mladi na zadnjem mjestu.

Vladimir Bulić, član GO Foruma mladih je istako važnost revitalizacija Savjetovališta za mlade pri Zavodu za javno zdravstvo u kojima bi mladi bez uputnice i bez najave mogli zatražiti savjetodavnu pomoć te testiranje na spolno-prenosive bolesti i druge usluge. Potrebno je uspostaviti suradnju sa Sveučilištem u Zadru i Odjelom za psihologiju kako bi mladi mogli u istom savjetovalištu mogli tražiti i besplatnu psihološku pomoć.

19. travanj 2024 15:28