StoryEditorOCM
4 kantunaNI SLOVA NA PAPIRU

"Srce za Zadar" više ne kuca - evo zbog čega ni HSS ni Centar neće dobiti "zamjenski mandat" u Gradskom vijeću Zadra i Županijskoj skupštini

Piše Predrag Opačić
8. veljače 2022. - 21:45

Koalicija „Srcem za Zadar” funkcionalno je prestala postojati prije negoli su održani prošli lokalni izbori, a na papiru je „davala znakove života” dok nije konstituiran aktualni saziv Gradskog vijeća Zadra kada je postalo jasno da se koalicijski „Beneton” raspao. Među nekima od koalicijskih partnera ostali su loši, praktično zamrznuti odnosi i neka nerazjašnjena pitanja o kojima bi se uskoro ponešto i javno moglo čuti.

Jedno od tih pitanja odnosi se na takozvane zamjenske mandate koji su prije izbora predviđeni za jednog vijećnika Centra u Gradskom vijeću Zadra i jednog predstavnika HSS-a u Županijskoj skupštini. Kako stvari stoje, ni Centar ni HSS ne mogu računati na to da će do kraja tekućeg mandata netko od njih sjesti ni u Gradsko vijeće ni u Županijsku skupštinu. I to ne samo zato što su stvarni „vlasnici mandata” izabrani vijećnici čijoj je dobroj volji zakonodavac prepustio hoće li i kada svoj mandat prepustiti nekome drugome, a stranke ili koalicije mu pritom ne mogu ništa.

Jure Zubčić, predsjednik Županijskog odbora SDP-a, ima samo jednu rečenicu komentara na razlaz s HSS-om:

-Poštivat ćemo koalicijski ugovor koji je predan izbornom povjerenstvu, kaže Zubčić.

Upravo je Zubčić vodio predizborne razgovore s Krešom Beljakom oko priključenja HSS-a koaliciji „Srcem za Zadar” u kojoj su očekivali da će zajednički nastup u Zadru ujedno značiti i zajedničke liste po gradovima i općinama Zadarske županije. Beljak je to, navodno, i obećao riješiti, ali u stvarnosti su lokalne organizacije HSS-a na izbore izlazile ili samostalno ili u koalicijama s nekim drugim strankama. Zato su u SDP-u odjednom „zaboravili” na mandat obećan HSS-u!

-SDP je prekršio koalicijski dogovor, ali o toj temi ćemo ubrzo održati konferenciju za novinare i iznijeti svoje stavove oko svega što se dogodilo, kaže u ime HSS-a Marijan Maroja.

Zašto onda Zubčić sada lakonski izjavljuje da će poštivati koalicijski dogovor predan izbornom povjerenstvu? Iz vrlo jednostavnog razloga: u ugovoru koji je predan izbornom povjerenstvu uopće se ne spominje "zamjenski mandat"!?

U HSS-u misle da ih je SDP nekorektno izigrao, u SDP-u tvrde da je nekorektnu igru započeo HSS „šarenim koalicijama”. A pozivanje na koalicijski ugovor predan izbornom povjerenstvu” nije niti pozivanje na „mrtvo” nego na „nepostojeće slovo na papiru”.

Što se Gradskog vijeća tiče, koalicijskim je dogovorom predviđeno da će Centar dobiti jedan mandat, ali pod uvjetom da koalicija „Srcem za Zadar” osvoji deset ili više vijećničkih mjesta. Nisu u tome uspjeli, ali i da jesu – Centar bi se teško domogao mandata gradskog vijećnika jer su u kampanji, ocijenili su u SDP-u, otvoreno držali stranu nezavisnima Ivi Žuveli i Eniju Meštroviću.

-Za nas je koalicija „Srcem za Zadar” stvar povijesti od prve sjednice Gradskog vijeća kada su klubovi vijećnika formirani na način da je postalo jasno da koalicija više ne postoji, kaže Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a.

Tako je „Srce za Zadar” prestalo kucati i nikakva mu reanimacija više ne može pomoći.

02. svibanj 2024 15:17