StoryEditorOCM
RegionalI TO SE DOGAĐA

Tri puta u tjedan dana testirao sam se brzim kućnim testom i svaki je put bio negativan, a ja sam zapravo bio pozitivan. Zarazio sam cijelu familiju!

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 14:53

- Budući sam bio u društvu gdje je jedna osoba bila pozitivna na Covid, odlučio sam se testirati, iako nisam imao nikakve simptome. U roku od šest dana testirao sam se tri puta kući s brzim antigenskim testom. Svaki put pojavila se samo jedna crtica. Bio sam negativan. Za par dana počeo sam osjećati bol u sinusima, ali sam se pouzdao u testove i zaključio kako je to prehlada koja nema veze s Covidom. Tek kad su svi moji ukućani počeli šmrcati i žaliti se na grlobolju i glavobolju, došao sam na red za PCR test. I on je naravno bio pozitivan, a u međuvremenu sam zarazio sina, suprugu i punicu jer sam bio uvjeren da nisam pokupio virus. Oni su za razliku od mene bili odmah pozitivni i na brzom testu, i imali su vidljive simptome i temperaturu iznad 38. Osim sina svi smo cijepljeni, punica je primila i 'booster' dozu – ispričao nam je tridesetogodišnji Goran R. iz Splita nezadovoljan što je čak na tri antigenska testa od tri različita proizvođača, unatoč zarazi, bio negativan.

- Kućni test mi je dao lažnu sigurnost, da sam odmah išao na PCR ne bi zarazio sve ukućane jer bih znao da sam pozitivan – kaže ovaj Splićanin.

Nije on jedini slučaj kojega je brzi antigenski test (BAT) zavarao. Pisali smo dosad o nizu takvih primjera, a gotovo svi oni koji su se žalili na nepouzdanost BAT testa nisu imali izražene simptome Covida. Ipak, iako su bili bez simptoma širili su dalje zarazu. 

image
Ilustracija
Indranil Mukherjee/AFP

Brzim antigenskim testovima pomoću dijagnostičkih protutijela detektira se karakteristični protein virusa SARS-CoV-2 u uzorku. Na istom su tom principu testovi koje sami radite kući i oni koje sad obavljaju liječnici u ambulanti. Razlika između kućnog i antigenskog testa u ambulanti je jedino u tome što kući sami uzimate uzorak, a u ambulanti to radi medicinsko osoblje. No, taj detalj nije nevažan jer često greška u rezultatu testa može biti zbog loše uzetog uzorka, odnosno zbog toga jer niste dovoljno duboko gurnuli štapić u nos i unutra ga okretali te pričekali par sekundi da štapić povuče stanične elemente. Druga je greška ako se test radi prerano, dok još nemate jačih simptoma. U uputama osobama koje su u izolaciji HZJZ preporuča da se njihovi ukućani brzim testom testiraju tek između petog i sedmog dana nakon bliskog kontakta.

Kod PCR testa pak, u laboratoriju se polimeraznom lančanom reakcijom traži genetski materijal virusa SARS CoV-2 i jako male količine virusa dovoljne za pozitivan rezultat testa.

Mikrobiologinja prof. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u svom je istraživanju zaključila kako antigenski testovi pokazuju oko 99 posto specifičnosti i 97 posto osjetljivosti kod simptomatskih slučajeva i neposrednih kontakata COVID-19 koji su nastupili prije pet do sedam dana.

Kad se na BAT testu pojave dvije crtice tu nema lažno pozitivnih rezultata, to je sigurno potvrđena korona.

Ako je test negativan, a vi se ne osjećate dobro, svakako ga ponavljajte više puta, ili odmah zatražite uputnicu za PCR. 

image
Damir Krajac/Cropix

Današnji prvi dani testiranja brzim testovima u ambulantama opće medicine protječe vrlo kaotično, a iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručili su da nisu svi spremni te da za testiranje nemaju uvjete.

Liječnica Mirela Marković iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad kaže da u njihovoj zdravstvenoj stanici postoji šest ordinacija obiteljske medicine i tri pedijatrijske. Njezina ordinacija nalazi se na samome ulazu u zdravstvenu stanicu, u koju ulaze i zdravi pacijenti i bolesni i oni koji su suspektni na COVID.

S obzirom da se tu nalazi mnogo ordinacija, odlučeno je da će se brzo antigensko testiranje obavljati u zadnjim satima svake smjene. Dnevno će svaka ambulanta uzeti po 2-3 pacijenta.

- Brzi antigenski test, kao i PCR, nije potrebno raditi prvi dan kada dobijemo temperaturu. To se može učiniti peti dan ili i sedmi dan simptoma. Moja je preporuka pacijentima da se najprije jave svom liječniku. Želimo to naglasiti posebno u kontekstu uvjeta u kojima radimo, da se ne radi gužva i da se ne miješaju zdravi i bolesni – upozorila je zagrebačka liječnica. Njezina je ordinacija dobila paket od 25 brzih antigenskih testova. Danas joj se pak više pacijenta javilo za PCR nego za brzi antigenski test, i to su, kako je kazala liječnica, uglavnom mladi ljudi koji nisu cijepljeni.

29. travanj 2024 23:07