StoryEditorOCM
RegionalMINISTAR U OBILASKU

Projekt vrijedan 2,3 milijuna eura: radi se na proširenju i produbljenju Privlačkog gaza kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal i skratiti plovni put

Piše Matea Magaš
16. siječnja 2023. - 15:32

Nakon obilaska radova na sanaciji mulova u Ninu, u društvu župana Božidara Longina, njegova zamjenika Šime Vickovića i drugih županijskih pročelnika, kao i državnog tajnika Josipa Bilavera, načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje, te ravnatelja ŽLU Davora Škibole, ali i zapovjednika JVP Zadar Željka Šoše, ministar Oleg Butković zaputio se u Sabunike gdje je obišao radove na uređenju poznate privlačke plaže. Unatoč kiši, spustili su se do plaže kako bi prošli sve detalje vezane oko njezine sanacije. 

image

 ministar Butkovic sa suradnicima na plazi Sabunike

Luka Gerlanc/Cropix
image

 plaža Sabunike

Luka Gerlanc/Cropix

Prema protokolu, delegacije je nakon toga otišla u obilazak najvažnijeg projekta vrijednog 2,3 milijuna eura. Riječ je o proširenju i produbljenju Privlačkog gaza, kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa.

- Točnije, put će se skratiti za čak 11 milja! Zamislite koliko će to uštedjeti vremena, goriva i živaca u plovidbi. Ovaj projekt znači preporod za ovaj kraj, kako u turističkom, tako i gospodarskom smislu. Uz to, jamčit će i veću sigurnost prometa. Privlački gaz je plitak, ali je u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz za sva plovila koja plove Virskim morem prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima – pojasnio je Mate Perišić, direktor Plovputa te dodao kako se projekt, čiji u radovi započeli lani, realizira nakon 211 godina, kad je Austrougarska imala nacrte za ovaj izravni pravac dug 1730 metara. No, njihovu su planovi propali zbog rata koji je započeo nešto kasnije.

image

radovo na projektu prosirenja i produbljenja Privlackog gaza, 

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

Kako je istaknuo direktor Perišić, postoje nanosi koji će se događati tijekom godine zbog kojih će se vrlo vjerojatno morati čistiti u dijelu mora, kao i u drugom dijelu.

- To će ipak pokazati batimetrijska mjerenja po kojima će se Plovput ravnati jer smo mi zaduženi za održavanje plovnih puteva – rekao je te dodao kako troškove ove vrijedne investicije zajedno ”pokrivaju” Plovput, Ministarstvo mora, Zadarska županija te Općine Privlaka, Vrsi i Vir.

- Ipak, nažalost, očekujemo povećanja troškova jer su cijene svega otišle u nebo. Kad se projekt završi, nadamo se iduće godine u ožujku, napravit ćemo rekapitulaciju svih troškova – zaključio je Perišić.

image

direktor "Plovputa" Mate Perišić

M.m./Slobodna Dalmacija
17. lipanj 2024 17:28