StoryEditorOCM
KalelargaANTE RUBEŠA

"U zgradu Centra za mlade hitno treba useliti udruge iz zdravstva i socijalne skrbi - tako bismo prvi u Hrvatskoj dobili Centar inkluzije"

Piše P. O.
6. studenog 2023. - 13:41

Ponukani situacijom u Udruzi „Svjetlo” i zbog njihovog derutnog i neadekvatnog prostora, predložili smo gradskoj vlasti da ovaj prostor koji zjapi prazan sa svojih preko 300 kvadrata, po hitnom postupku otvori za ovakve udruge, izjavio je Ante Rubeša na današnjoj konferenciji za novinare Akcije mladih. Presica je održana ispred budućeg Centra za mlade.

-Sve su to udruge civilnog društva koje se bave, između ostalog, i mladima. Problem Centra je u tome što nije rađen po željama budućih korisnika nego je stari vojni objekt obnovljen sa starim rasporedom prostorija. Imamo udruge koje su pred gašenjem jer ne mogu dobiti gradski prostor i zato inzistiramo da vlast pokrene osnivanje ustanove i raspiše natječaj za ravnatelja. Podržat ćemo da gradska uprava predloži upravu, jer oni upravljaju objektom, a da Izvršni odbor sastavljen od svih udruga budućih korisnika bude meritoran za programe u Centru, izjavio je Rubeša.

Akciji mladih je jako čudno što nije bilo „preliminarnog poziva da bi se vidjelo koje bi udruge ušle u ovaj prostor”.

-Na žalost, svjesni smo da je ta scena, koja bi trebala upravljati ovim prostorom, uništena još onda kad su izbačeni iz DHM-a i centra grada i kruga Sveučilišta i srednjih škola, gdje je idealan prostor. U javnoj raspravi smo vidjeli umjetne „galofak-organizacije”, osim nezavisne scene za koju ovdje postoji prostor. Uz zgradu Centra je još jedna jako derutna zgrada u koju se kasnije mogu preseliti udruge iz zdravstva i socijalne skrbi. U situaciji kada se udruge gase zbog nedostatka prostora, žurno je da Gradsko vijeće o tome raspravlja, kazao je Rubeša.

-Mislimo da ako bi sve udruge, pa i one iz zdravstva i socijalne skrbi, pronašle ovdje svoj prostor, ovo bi postao Centar inkluzije, nešto što bi se po prvi put dogodilo u Hrvatskoj – da imamo nezavisnu scenu i kulturnu scenu s udrugama iz zdravstva i socijalne skrbi koje dijele prostor gdje sve svoje programe mogu međusobno promovirati, zaključio je Ante Rubeša.

01. svibanj 2024 19:16