StoryEditorOCM
4 kantunaGAŠI STAO UZ RADETU

"Sram te bilo Ante. Ne zato što si koalicijski partner HDZ-a, nisi ni prvi ni zadnji. Sram te bilo što si ‘bully‘." Zašto su drugi šutjeli?

Piše I. N.
7. rujna 2024. - 11:47

Sjednicu Gradskog vijeća u petak obilježio je incident vijećnika Akcije Mladih Ante Rubeše.

Nakon što je za govornicu izašao Daniel Radeta kako bi u ime SDP-a objasnio zašto će njihova četiri vijećnika napustiti sjednicu - jer nisu dobili podršku za svoj prijedlog da se kao uvjet za usvajanje proračuna prethodno glasa za obustavu izmjena i dopuna Prostornog plana - za govornicu je došao Rubeša i rekao: „Punoglavac ruzinavi će mene nabijati ovdje! Danijele, reći ću ti jednu stvar, ti nisi samo fizički ružan, tvoja duša je ružna! Tvoja duša je ružna kad ovo radiš građanima grada Zadra!”

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić na to je Rubeši rekao „opomena” i nastavio s tijekom sjednice. Nitko od prisutnih vijećnika nije reagirao, a reakcija Vučetića je bila više nego mlaka, u stilu „klasični Rubeša, idemo dalje...”

Nažalost, Rubešin ispada zaslužio je u najmanju ruku isključenje sa sjednice. Ovakav rječnik i napad na bilo čiju osobu u gradskom parlamentu ne smije proći nekažnjeno i bez reakcije drugih vijećnika. Jer bi već na idućoj sjednici oni sami na isti način mogli biti napadnuti i postati, ako već nisu bili, Rubešine žrtve. 

Ravnodušnost i izostanak reakcije drugih vijećnika - HDZ-a, Nezavisne liste Enija Meštrovića, HSP-a, nezavisne Frank i Biloglava pa i samih vijećnika Akcije mladih - zapravo je duboko zabrinjavajuća. Tolerancija na divljačke istupe u zadarskom parlamentu očito je toliko porasla da se i najprizemnije uvrede dočekuju kao "dobar dan”.

image

Daniel Radeta
 

Zvonko Pavic/Cropix

Jedan od rijetkih, zapravo jedini koji je na lokalnoj političkoj sceni reagirao na još jedan vulgaran napad na Radetu, njegov je stranački kolega Erol Gaši. Njegovu reakciju na Facebooku objavljenu odmah nakon završetka sjednice, prenosimo u cijelosti.

"BULLY" U GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

"Punoglavac ruzinavi, ti nisi samo fizički ružan, tvoja duša je ružna."

Ovo su riječi gradskog vijećnika Ante Rubeše upućene predsjedniku zadarskog SDP-a Danielu Radeti nakon što je Akcija mladih izglasala gradski proračun s HDZ-om.

Ovdje više nije stvar proračuna ni izglasavanja istog sa strankom čije članove je taj isti Rubeša nazivao kriminalcima, samim tim što su njihovi članovi. Ovo su riječi u koje je stao cijeli saziv ovog Gradskog vijeća nakon što je "gospodin" odlučio izglasati sve ono za što bi SDP optužio da je veleizdajnik i koalicijski partner HDZ-a.

Nije ovdje više stvar toga što je Akcija mladih postala koalicijski partner HDZ-a. 

To je i Domovinski pokret koji se zaklinjao u veleizdajništvo HDZ-a pa se vratio pod njegove skute, to su kroz bližu prošlost bili mnogi, ali ovo, ovakav rječnik koji je prošao samo s opomenom predsjednika Gradskog vijeća je uvreda svima.

Ovakav rječnik je hrvatska realnost, ove riječi su sve ono u što se surova Hrvatska pretvorila. I nije incident. Ovo danas je slika Hrvatske.

Biti gradski vijećnik petog grada u državi bi trebala biti čast. Biti vijećnik za mene najlipšeg grada na svitu bi trebao biti ponos. 

Ove riječi su simbol svega onoga što Grad više nikada ne smije biti, obrazac ponašanja kakav jednom zauvijek treba baciti u koš zajedno s onima koji su takve rečenice spremni izgovarati.

Biti koalicijski partner HDZ-a je jedno. Biti "bully" je nešto sasvim drugo.

Danas je postalo jasno da je Ante Rubeša bully i meni je žao sve one djece, svih potencijalnih žrtava koje su s njim išle u školu i trpile njegovo maltretiranje.

Nadam se da njihov život nije uništen i da su na vrijeme potražili psihologa.

Ovo danas nije zaslužilo samo opomenu. Zaslužilo je doživotni izgon iz političkog i bilo kakvog drugog javnog djelovanja.

Sram te bilo Ante. Ne zato što si koalicijski partner HDZ-a, nisi ni prvi ni zadnji.

Sram te bilo što si "bully".

19. rujan 2024 10:22