StoryEditorOCM
KalelargaHOĆE LI BURA?

Evo kakvo će vrijeme u Dalmaciji i na kontinentu biti kroz cijeli ožujak po prognozi norveških i američkih meteorologa

Piše VIJESTI SD
10. ožujka 2024. - 10:32

U ponedjeljak će biti promjenjivo, u središnjim i istočnim krajevima i pretežno oblačno, povremeno s kišom. U prvom dijelu dana u Dalmaciji mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, a u najvišem gorju moguća je susnježica i snijeg. Najmanje kiše na sjevernom Jadranu.

Vjetar većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni u okretanju na jugozapadni, u Dalmaciji jako i olujno jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, na Jadranu između 8 i 14 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 11 do 16 °C, navodi naš DHMZ.

Dugoročna prognoza: što kažu Norvežani i Amerikanci?

Ako ne zahladi u siječnju ili veljači onda će bura udariti u ožujku i travnju. Barem tako narod kaže. A mi smo provjerili na servisima koji nude nešto dugoročniju prognozu, poput norveškog Yr.no-a i američkog AccuWeathera. Po njima još nikakvog pravog zahlađenja nema, iako će biti dana u Zagori kada ć se temperature približiti nuli.  

E evo što kažu njihove tablice:

image

yr no

image

yr no

image

YR NO

image

A W

U cijeloj Hrvatskoj još se ne vidi kraj promjenjivom vremenu s čestom oborinom, ponegdje i obilnijom, osobito u prilično vjetrovitu nedjelju - na Jadranu i uz njega punu meteoupozorenja, navodi pak HRT.

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna na kopnu promjenjivo i iznadprosječno toplo. Gotovo svakodnevno će barem ponegdje biti kiše, a vjerojatnost za u većini krajeva bez kiše postoji u srijedu.

Na Jadranu također povremeno kiša. U ponedjeljak ujutro u Dalmaciji mjestimice izraženiji pljuskovi i grmljavina te obilnija oborina. Puhat će uglavnom umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, kratkotrajno i bura, na jugu jugo te će biti razmjerno toplo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

image

YR NO

image

YR NO

28. travanj 2024 07:56