StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJA DAJE 500 KUNA MJESEČNO

Rok čekanja za starački dom 5 godina, na listi trenutno 1900 budućih korisnika!

Piše AVŠ
3. siječnja 2018. - 22:38
posjeta-i-druženje-u-podružnici-Preko

Zbog sve većeg broja Zadrana starije životne dobi koji plaćaju skupe usluge privatnih staračkih domova, Zadarska županija odlučila im je sufinancirati dio tog troška i svaki mjesec pomoći sa 500 kuna.

Najavio je to u novogodišnjem razgovoru za "Slobodnu" zadarski župan Božidar Longin.

- Posebno smo socijalno osjetljivi prema našim stanovnicima starije životne dobi i zato im posvećujemo veliku pozornost i u novom proračunu za 2018. godinu. Svjesni smo da je velika potražnja za smještaj u domovima, pa će im županija od ove godine mjesečno sufinancirati boravak u privatnim ustanovama. .To je jedan od konkretnih mjera koje smo poduzeli, a svakako da ćemo nastojati pomoći i kroz brojne druge mjere - kazao je Longin.

Nije nikakva novost da je u zadarskom Domu za stare i nemoćne osobe na Sfingi lista čekanja već godinama preduga i da je broj zainteresiranih korisnika sve veći. No, s obzirom na postojeće kapacitete od 322 mjesta na Sfingi te još po 20 u posebnim jedinicama u Preku na Ugljani i Salima na Dugom otoku, rijetki su oni koji uspiju dobiti svoje mjesto u ovoj županijskoj ustanovi.

- Mi trenutno na čekanju imamo između 1800 i 1900 budućih korisnika, a rok čekanja je sada duži od pet godina. Ovakva inicijativa Županije je zaista hvale vrijedna i nadam se da će doprinijeti tome da se pritisak na naš Dom za starije i nemoćne smanji. O tome kolika je potražnja dovoljno vam govori činjenica da se ovoga trenutka izgrade još tri doma ovolikog kapaciteta, sva bi mjessta bila popunjena u roku od 15 dana - kaže nam Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne.

Korisnici se zato sve češće okreću privatnim domovima gdje su cijene, baš zbog tolike potražnje, nerijetko i dvostruko, pa čak i trostruko skuplje nego u odnosu na dom čiji je osnivač Županija.

- Točno je da postoji velika razlika u cijeni između nas i privatnih domova. Primjerice, smještaj u našem domu, u stacionaru za nepokretne i to jednokrevetna soba stoji 3500 kuna, što je naša najskuplja usluga. U privatnim domovima to je barem dvostruko skuplje, ako ne i više. Zato je ova subvencija važna i olakšat će teret korisniku i cijeloj obitelji - govori Buljat.

Odlaskom Odjela za fizikalnu terapiju, koji je već godinama dislociran iz bolnice na Sfingu, u novu Polikliniku na Relji, u Domu će se osloboditi važan prostor koji, govori nam Buljat, planiraju prenamijeniti u Jedinicu za demenciju sa 12 kreveta.

- Demencija je veliki problem koji do sada nismo uspjevali riješiti, a odlaskom fizikalne otvorio nam se toliko potreban poseban prostor za takve štićenike. Ostali dio bit će ili ambulanta ili stomatološka ordinacija, u svakom slučaju neki tihi sadržaj koji je blizak i potreban našim štićenicima - kaže Buljat.

10. svibanj 2024 14:32