StoryEditorOCM
4 kantunaPOČINJE RUŠENJE ZGRADE U MURVIČKOJ

Riječki vještaci popisali štete, na konstrukciju kreću pikameri VDM Prometa, rok uklanjanja 60 dana!

Piše M. Kalajžić
24. studenog 2017. - 22:19
zgrada_relja1-111017

Započinje rušenje konstrukcije stambeno-poslovne zgrade u Ulici Put Murvice u Zadru, katastrofalno oštećene u velikoj poplavi koja je pogodila Zadar 11. rujna. Radnici su u četvrtak i petak već započeli s uklanjanjem postavljenih skela i oplata na građevini koju su podzemne bujice izdigle iz temelja, a već idućega tjedna teški građevinski strojevi pikameri i kliješta započet će s potpunim rušenjem građevine koja će se morati izgraditi ispočetka – potvrdio nam je dipl. ing. arh. Željko Predovan, glavni projektant i jedan od investitora projekta, samo u građevinskom dijelu vrijednog 12 milijuna eura.

- Vještačenje je obavljeno, u srijedu su sudski vještaci s riječkog Građevinskog fakulteta obavili očevid kako je to sud naložio i mi smo sad počeli s uklanjanjem građevine. Strojevi za rušenje već stižu tako da uskoro počinje čišćenje. Osiguravajuća kuća kod koje smo mi osigurali gradilište od šteta tražilo je izuzeće svih sudskih vještaka s područja Zadarske županije zbog mogućnosti navodnog mog utjecaja na njih. Udovoljeno im je pa su očevid obavili vještaci sa riječkog Građevinskog fakulteta, a još su prije svoje mišljenje dali i stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji su se složili da je građevinu najbolje u potpunosti ukloniti iz temelja. Mi ćemo nakon nalaza riječkih vještaka uputiti službeni zahtjev za naplatu štete od osiguranja i ukoliko se ogluše, pokrenut ćemo sudski spor, ali s radovima nećemo čekati već nastavljamo dalje – kazao je Predovan.

On je još ranije rekao kako Euroherc osiguranje osporava potraživanja za naknadu šteta od poplava koje bi mogle doseći iznos i do 27 milijuna kuna, a osiguravajuća kuća Euroherc odbila je javno komentirati štete na konstrukciji zgrade u Ulici put Murvice.

Tvrtka za rušenje konstrukcije je odabrana, to je VDM Promet iz Zagreba, rok za uklanjanje je 60 dana, a investitori se nadaju da će rokovi biti i kraći. Doduše još se nikad nije rušila nova novcata zgrada u fazi kad je beton vrlo čvrst, pa je izražena nada da rokovi neće biti prekoračeni. Predviđeno je da će građevinu ukloniti pikameri, a još se razmatra mogućnost da se temeljna ploča eventualno sruši kontroliranim eksplozijama.

Veliki povodanj koji je prije dva i pol dana mjeseca pogodio Zadar prouzročio je katastrofalna oštećenja na građevinskom zdanju koje je golema količina vode doslovno izdigla iz temelja "kao brod" i pomaknula do 70 centimetara u odnosu na "livel", pa je daljnja gradnja bila hitno obustavljena. Predovan, glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju "Moj centar", zatražio je stručno očitovanje Građevinskog fakulteta u Zagrebu, od kojega je dobio preporuku kako bi najbolje bilo – sve srušiti, i to: podzemne tri i gornje tri etaže, pa početi graditi cijeli objekt ispočetka. Taj posao sad započinje, što će – to je sigurno – pomaknuti i predviđene rokove za dovršetak zgrade.

KABELI "ELEKTRE"

Kabeli koje ovih dana Elektra razvlači uz novogradnju u Ulici Put Murvice nemaju veze s tim gradilištem već se radi o izmjeni glavnih vodova između trafostanice kod stadiona na Stanovima i trafostanice kod Opće bolnice.

26. lipanj 2024 03:05