StoryEditorOCM
4 kantunaPISMO ČERKUČA

Nove cijene Čistoće i privatizacija HNK Zadar: Gradonačelniče, neki stanovnici Zadra ovog ljeta nisu si mogli priuštiti ni kuglicu sladoleda

Piše Zadarski.hr
10. listopada 2023. - 21:31

Priopćenje Davora Čerkuča, potpredsjednika Županijske skupštine Zadarske županije i vijećnika stranke Centar, prenosimo u cijelosti:

"Stanovnici grada Zadra od 1. siječnja sljedeće godine najvjerojatnije će plaćati veće cijene odvoza miješanog komunalnog otpada. Novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kojom se uz ostale izmjene utvrđuje i nova cijena javne usluge. 

Svima u kategoriji kućanstva će cijena odvoza otpada poskupjeti, pri čemu će oni koji imaju turističke apartmane plaćati dodatno povećanu cijenu tijekom tri ljetna mjeseca. Iz turističkih krugova se ističe da imamo fantastičnu popunjenost i u predsezoni i posezoni pa ako je tako, postavlja se pitanje zašto samo tri mjeseca. 

Ono što mi je posebno upalo u oči jest konstatacija koja glasi: Osim zakonskih obveza, razlog povećanja cijena odvoza otpada je i povećanje troškova koji nas očekuju sa skorim početkom probnog rada CGO-a Biljane Donje u prosincu ove godine. Istovremeno idemo i sa zatvaranjem odlagališta Diklo, a gdje ostvarujemo značajne prihode, kaže Krstičević

Sukladno ovoj izjavi i odgovorima koje smo kao županijski vijećnici dobivali, a u više sam navrata na Županijskoj skupštini postavljao pitanja vezano uz cijenu troška izgradnje CGO u Biljanima Donjim (9. sjednica Županijske skupštine, 14.11.2022.; 11. sjednica Županijske skupštine, 23.2.2023.) Sažetak odgovora uvijek je bio isti: „Kada se sredstva potroše, u tom trenutku će se vidjeti koliko iznosi povećanje cijena, jer u ovom trenutku je to nemoguće reći. Stav je tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije kako eventualno povećanje cijena neće financirati vlasnici tvrtke (Grad Zadar, Grad Benkovac, Zadarska županija) nego će se to financirati kreditnom linijom koje će tvrtka Eko d.o.o otplaćivati iz redovitog poslovanja.”

Nameće se pitanje da li nakon ovog prvog povećanja troškova odvoza smeća stanovnici Zadra i Županije mogu očekivati još jedno povećanje kada se podvuče crta troška izgradnje CGO? 

Zanimljivo je to da će kredit za koji još uvijek ne znamo koliki će biti vraćen redovitim poslovanjem ali znamo da će u kalkulaciji cijene troška obrade otpada biti ukalkuliran i trošak kredita, kako trošak pokrivaju korisnici kroz komunalna poduzeća lako dolazimo do zaključka da će taj trošak komunalna poduzeća prenijeti na stanovnike kako Zadra tako i Županije.  

Osim toga postavlja se i pitanje koliki će dio od povećanja cijene troška odvoza smeća, a radi se u prosjeku od 50 do 70 posto, ići u svrhu povećanja plaća? Postavlja se pitanje da li za navedeni iznos stanovnici Zadra i Županije mogu očekivati kvalitetniju uslugu ili će sve ostati kao do sada?

S obzirom na to da je HDZ skupa sa svojim koalicijskim partnerima SDP-om i NL Enija Meštrovića već sve dogovorio vjerojatno nećemo dobiti odgovore na postavljena pitanja. Isto kao što smo svjesni činjenice da će Grad Zadar potpisati i za njega dosta nejasan sporazum o privatizaciji HNK Zadar.

Građani Zadra trebali bi znati koliko će koštati rekonstrukcija igrališta "Bagat“? Troškovi rada omladinske škole u iznosu od 300.000 eura snosi Grad Zadar. Interesira me koji su to troškovi da su u tolikom iznosu? Što točno znači formulacija „Grad bi trebao odrediti lokaciju novog stadiona i to najkasnije do kraja lipnja 2024. godine”. Da li samo treba odrediti lokaciju ili postoji još obaveza od strane Grada npr. otkup zemljišta i infrastruktura? 

Nameće se i pitanje zašto javnost nije upoznata koje su obaveze budućeg investitora? Da li je sporazumom definirano u kojem vremenskom roku je investitor obavezan sagraditi novi stadion? Da li postaji obaveza investitora da HNK Zadar dovede do prve ili barem druge nogometne lige?

Na žalost vijećnici vladajuće većine u posljednje vrijeme kao da se trude da ih HDZ nagradi počasnim članskim iskaznicama jer kako drugačije protumačiti činjenicu da vijećnik SDP daje nalog u maniri AP: „Od tajnice gradonačelnika sam zatražio da se na Dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća uvrsti i Odluka u prepuštanju Znanstvene knjižnice Zadarskom sveučilištu. Time građani ništa ne gube, Znanstvena knjižnica dobiva perspektivu razvoja te se zaustavlja proceduralno političko nasilje koje traje godinama“.

Ono što ne smijemo zaboraviti da je taj prijedlog HDZ-a prije godinu dana bio odbijen od strane GV-a.

Žalosno je gledati kako pojedini vijećnici prijedloge gradonačelnika prvo odbace da bi godinu kasnije isti prijedlog promovirali kao vlastiti tj. bolji samo radi činjenice jer je predložen od njih samih. Ali politika je ozbiljan i težak posao i ne može svatko imati tako izraženu sposobnost dubokog političkog promišljanja, to je privilegija odabranih.

Davor Čerkuč, potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije

03. svibanj 2024 11:00