StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKOG PROČELNIKA TUŽI ANTE RUBEŠA, A SUDI IVA LOVRIN

Mariju Pešutu optuženom za klevetu sudit će kćerka njegove bivše šefice Ane Lovrin!

Piše I.N.
30. prosinca 2016. - 20:30
pesut_knjiga-191107

Jučer je na Općinskom sudu u Zadru odgođen početak suđenja Mariju Pešutu, pročelniku gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, zbog klevete. Pešuta je privatnom kaznenom tužbom prije tri godine tužio gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša, no jučer su se i jedan i drugi složili da se rasprava odgodi za veljaču iduće godine.

Rubeša se na tužbu odlučio nakon što ga je Pešut na jednoj sjednici Gradskog vijeća 2014. godine prozvao "da neće njemu neki mamlaz koji je prodavao drogu držati predavanje". Pešut je aludirao na činjenicu da se Rubeša 2002. uistinu našao pod optužbom za prodaju marihuane, ali je ta optužba tijekom dokaznog postupka iste godine u potpunosti odbačena, a on pravomoćno oslobođen.

Rubeša je stoga Pešutev istup doživio kao namjerno iznošenje neistine kojim ga se želi neosnovano javno blatiti i diskreditirati, što je Pešutu na koncu ipak pošlo za rukom. Naime, unatoč više puta objavljenom demantiju te informacije, optužba za Rubešino navodno dilanje marihuane i dalje je aktivna u međusobnim optužbama na sjednicama Gradskog vijeća.

Baš na zadnjoj sjednici u ovoj godini istu argumentaciju prema Rubeši u cilju njegovog difamiranja potegnuo je notorni Reno Sinovčić, kojem je Rubeša odmah uzvratio protuoptužbom, da je on svoj novac zaradio "prodajom heroina i kokaina po gradu", što Sinovčić nije demantirao. No kako je Pešut bacio "perje u vjetar" Rubeša je višekratno, poglavito u bivšim Sinovčićevim medijima, bio zbog toga prozivan i etiketiran, a iste objede se "valjaju" i danas.

Tri godine je, dakle, trebalo zadarskom sudu da sazove prvu raspravu, ali ni to se vjerojatno ne bi dogodilo još tako skoro da Rubeša nije prije tri mjeseca posjetio novoizabranu predsjednicu Općinskog suda Anu Mišlov i pitao je zašto još nije sazvana rasprava povodom njegove tužbe.

- Ubrzo nakon mog posjeta predsjednici Mišlov dobio sam od suda rješenje kojim se moja tužba odbija s obrazloženjem da Mario Pešut ima vijećnički imunitet koji ga štiti od ovakvih tužbi. Ja sam angažirao odvjetnika i žalio se na to rješenje. Dokazao sam da Pešut ni tada ni danas nije bio vijećnik, dakle biran na izborima, nego je bio i ostao zaposlenik gradske uprave, koji je u Gradskom vijeću zapravo gost. Moja žalba je uvažena i prvo ročište je sazvano nakon tjedan dana, na kraju ove godine – govori Rubeša.

Suđenje počinje u veljači kod sutkinje Ive Lovrin, inače kćerke bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin koja je od 2004. do 2008. kao gradonačelnica Zadra bila stranačka (HDZ) i poslovna šefica tadašnjem i današnjem pročelniku Upravnog gradskog odjela za socijalnu skrb Mariju Pešutu, koji je na toj dužnosti već preko 20 godina.

28. travanj 2024 00:24