StoryEditorOCM
4 kantunaBOJKOT OPORBE:

"HDZ s ovom on line sjednicom radi imitaciju demokracije i u tome nećemo sudjelovati! "

Piše M. Gugić
13. svibnja 2020. - 12:04
Zadar, 130520 Predstavnici zadarskih oporbenih stranaka su danas na konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo gradskom vlascu.Luka Gerlanc/Cropix

- HDZ sa svojim koalicijskim partnerima radi imitaciju demokracije – rekla je u ime oporbenih vijećnika Danijela Vukoša, predsjednica Foruma žena SDP-a. Oni su se, naime, u srijedu okupili ispred Gradske vijećnice kako bi prosvjedovali protiv on-line sjednice Gradskog vijeća grada Zadra jer smatraju da HDZ time želi izbjeći aktualni sat i raspravu o vrlo važnim točkama.

- Na dnevnom redu je 21. točka, a on toga će se na virtualnoj sjednici raspravljati samo o četiri točke koje obuhvaćaju pomoć mjera našim sugrađanima koji su pogođeni ovom krizom. Mislimo da ako rade škole i vrtići, evo danas i teretane, a otvorene su kladionice i automat-klubovi, još malo kazališta i kina, ne postoji razlog zašto mi kao gradski vijećnici ne bi mogli slobodno i demokratski nastupati u Gradskom vijeću – istaknula je Vukoša dodavši kako virtualnom sjednicom se ne može postići kvalitetu demokratske rasprave.

Njezin stranački kolega Erol Gaši dovodi u pitanje legalnost održavanja sjednica na ovakav način:

- Tražit ćemo mišljenje Ministarstva uprave da se očituje koliko je legalna sjednica jer mi, otkako je krenula korona-kriza, nismo promijenili Poslovnik koji smo trebali promijeniti da bi se sjednica ovako mogla održavati - istaknuo je Gaši.


Mladen Malta, u ime kluba Akcije Mladih i MOSTA, dotakao se vrlo važne teme poduzetnika i mjera koje su za njih donesene zbog posljedica pandemije.

- Mi smo sredinom ožujka, znači prije nego se sve zatvorilo i prije nego su Vlada i Stožer donijeli ikakve mjere, Gradu zadru poslali dopis s prijedlozima mjera koje bi nama mogle pomoći i kojima su obuhvaćeni svi poduzetnici i sve djelatnosti. Kad smo i kakav odgovor dobili? Nikada i nikakav! I onda je Grad samostalno donio odluku o odgodi plaćanja te smanjenju komunalne naknade za 15 posto! Meni mjesečno komunalije iznose 512 kuna naknade, znači to vam je 76 kn koje ne moram platiti. Malima je to sitniš, a velikima to iznosi jako puno. Umjesto partnerski Grad se maćehinski odnosi prema obrtnicima, a pogotovo pročelnik Tomislav Korona koji je došao iz policijske i pravosudne službe. Grad gleda samo sebe i nije svjestan situacije i posljedica koje će se desiti – istaknuo je Malta dodavši kako poduzetnici neće biti u stanju plaćati račune.

- Obrtnici od otvaranja posluju jako loše. Posebno oni koji su izravno vezani za turizam. Na svom primjeru mogu reći da mi je promet u tri dana 0 kuna, pa smo jučer bili sretni kad smo naplatili 65 kuna. Jednostavno Grad nema sluha! Pa nisu nam i odgovorili – rekao je Malta te dodao kako vjeruje da će današnja on line sjednica, bez njih, trajati vjerojatno do ručka.

"Najnovija prevara gradonačelnika Dukića"

- Najnovija prevara gradonačelnika Dukića je zapravo igra riječi u odluci, a to je "odgoda" umjesto "otpisa", što je vidljivo iz javnih površina i poslovnih prostora na razini grada. Nažalost, takve odluke ne mogu pomoći širom građanstvu, već samo malom broju. To je jedan od najvećih problema – rekao je SDP-ov Danijel Radeta istaknuvši kako je za vrijeme trajanja ove krize Grad redovno naplaćivao sve svoje komunalije, Čistoću, Vodovod, a ukinuli su i umirovljeničke uskrsnice.
- Ima dosta svijetlih primjera na razini države, gradova koji su napravili puno za razliku od Zadra, gdje su otpisali sva davanja prema gradu vezano uz javne površine, poslovne prostore, naplatu parkinga i ostalog. Jednostavno, zadarski su HZD-ovi vijećnici sigurni za svoje plaće, a za druge nemaju razumijevanja – naglasio je Radeta, a nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević nadovezao se kako se gradonačelnik u nedavnom izvješću hvalio kako je Zadar jedan od uspješnijih gradova u zemlji, međutim nije mu jasno kako se onda taj jedan tako uspješni grad nalazi na začelju kolone kad se radi o mjerama pomoći njegovom gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima, koju su žila kucavica ovoga grada.
- Smatram da se moglo i može bolje, jer je ovih simboličnih 15 posto smanjenja komunalne naknade tek kozmetička mjera – zaključio je.  

16. travanj 2024 22:49