StoryEditorOCM
4 kantunaGALEB, MAČKA, PAS...

Građani zovu gradsku upravu zbog zbrinjavanja ozlijeđenih životnja. Evo kako im možete sami pomoći, a sve troškove će pokriti Grad Zadar!

Piše B. Š.
14. lipnja 2024. - 20:25

"Kako je moguće da Grad Zadar nema riješeno pitanje ozlijeđenih mačaka, ptica i drugih životinja sa svojih ulica - obratila nam se zabrinuta građanka. 

"Pronašli smo ozlijeđenog galeba u centru grada Zadra, već drugog u nekoliko dana, zvali smo gradske komunalne službe, slali e-mailove, međutim ništa... - požalila nam se.

- Ako je gospođa zvala odjel za financije ili EU fondove, normalno da joj nitko nije mogao pomoći po tom pitanju. Treba se obratiti komunalnom redaru ili nazvati direktno nas - kaže Jakov Vidović,  pomoćnik pročelnika odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

- Znate, neki građani znaju malo burnije reagirati, npr. građanka koja vam se obratila nije znala da sklonište u Privlaci više ne radi, a kontaktirala je njih. Nedavno, jedna turistkinja nas je isto nazvala u panici, a problem se odmah lako riješio. Građani se uvijek mogu obratiti komunalnom redaru ili nazvati nas direktno i životinje bi sigurno bile zbrinute. Ne znam nijednu veterinarsku stanicu niti ambulantu koja ne bi primila ozlijeđenu životinju.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

Kako doznajemo, za ovu problematiku nadležan je upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo kojemu su dužnosti zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja. Konkretnije, hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja te briga o njima u posebnom skloništu za životinje, kao i uklanjanje lešina uginulih životinja. 

Pitali smo Vidovića postoji li problem sa zbrinjavanjem životinja u Zadru.

- Nikako, Grad Zadar dobro zbrinjava svoje životinje. Postupamo u skladu sa svim dokumentima koji su doneseni po ovim pitanjima. Imamo ugovor s veterinarskom stanicom iz koje ranjene životinje idu na liječenje u veterinarsku ambulantu. Dakle zabrinuta građanka, odnosno građani inače, kada naiđu na ranjenog goluba, mačku ili psa, mogu se obratiti komunalnom redaru ili samostalno odvesti životinju u veterinarsku stanicu. Zatim će nakon prve reakcije u stanici, životinja biti odvedena na najbolju moguću veterinarsku njegu u ambulantu. Na građanima je, ako oni sami odvedu životinju do stanice, samo da Gradu ispostave fakturu i fotografije kao dokaz i sve troškove pokriva Grad - odgovorio je.

Također, Grad ima ugovor sa Zadarskim Šapicama, udrugom za zbrinjavanje pasa lutalica i otkada postoji ta suradnja, broj napuštenih i zlostavljanih pasa se znatno smanjio. 

Javni natječaj za upravljanje azilom

Vidović podsjeća i na to da će se do kraja godine otvoriti veliki azil između Zadra i Briševa koji bi trebao zadovoljiti sve potrebe za smještajem životinja. Zgradu skloništa za životinje činit će zatvoreni i otvoreni prostori za smještaj životinja i rad osoblja, a u samoj zgradi skloništa za životinje bit će omogućen smještaj pasa i mačaka, ali i rad zaposlenika. Novi azil će imati separirani prostor za karantenu, zaprimanje malih pasa, ženki s mladunčadi i mačaka, a imat će i prostor za odrasle pse. Posebni dio bit će namijenjen za smještaj opasnih pasa i imat će dvorište za slobodno kretanje i socijalizaciju životinja. Također, na tom dijelu će biti sigurnosni prostor kako bi se omogućio siguran pristup opasnim životinjima i onemogućio njihov eventualni bijeg.

Tek se treba provesti javni natječaj za upravljanjem azilom.

- To će biti grandiozan azil koji će biti možda i najveće takvo sklonište u Hrvatskoj. Jako će rasteretiti Šapice, a za azilom na Žmirićima neće više biti potrebe jer će novi azil moći primiti sve životinje smještene tamo. Predlažem vam da odete tamo to pogledati - zaključio je Vidović.

14. lipanj 2024 20:26