StoryEditorOCM
4 kantunaEUROPSKI IZBORI

Analiziramo rezultate 19 zadarskih kandidata: Sedam gradskih vijećnika Enija Meštrovića ukupno dobilo 249 preferencijalnih glasova!

Piše I. N.
11. lipnja 2024. - 20:39

Izborima za Europski parlament u Zadarskoj je županiji pristupilo 18,82 posto birača ili njih 29.017. Najviše glasova osvojila je lista HDZ-a 12.147 (42,53 %), druga je bila lista SDP-a i partnera 6.449 (22,58 %), treći Domovinski pokret 2.732 (9,56 %), četvrti MOST i partneri 1.351 (4,73 %), peti Ričard nezavisni 902 (3,15 %), šesta Nezavisna lista Nine Skočak s 884 (3,09%), sedmi Možemo! 814 (2,85 %)...

Iako je izlaznost bila iznenađujuće niska ipak je zanimljivo vidjeti kako su neki zadarski kandidati prošli na županijskoj, a pogotovo na gradskoj razini, poglavito oni koji su već godinama prisutni u lokalnoj politici.

Od 25 lista političkih stranaka i koalicija na samo četiri liste bilo je ukupno 19 kandidata s područja Zadarske županije. Samo je cijela lista Ričard nezavisni gradskog vijećnika Enija Meštrovića bila sastavljena od zadarskih kandidata. Na njoj se našlo i svih sedam gradskih vijećnika s Meštrovićeve nezavisne liste. 

Na nezavisnoj listi Nine Skočak, poznatijoj kao ”Gen Z lista”, bila su i četiri mlada kandidata iz Zadarske županije: Jan Mišković iz Zadra, Karla Birkić iz Biograda na Moru, Nikola Kožul iz Benkovca te Paula Bolfan, Zagrepčanka koja se trajno nastanila na Silbi, javnosti poznata kao bivša čelnica organizacije Pokret otoka. 

Na listi Javno dobro na trećem mjestu je bila gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić, a na desetom mjestu je bio Mario Živković, bivši zaposlenik gradske uprave.

Na listi SDP-a našla se samo županijska vijećnica Vedrana Mišković, dok lista HDZ-a, koja je pobijedila na izborima, nije imala nijednog kandidata iz Zadarske županije.  

U Gradu Zadru odaziv je bio nešto malo bolji nego u Županiji, izašlo je 19,07 posto odnosno 11.786 birača. No kad se pogledaju rezultati zadarski kandidata na različitim listama, među kojima je bilo čak osam gradskih vijećnika i jedna županijska vijećnica, rezultati se čine još interesantnijima.

RIČARD NEZAVISNI – Lista Enija Meštrovića je na području Grada Zadra s osvojena 404 glasa (3,47 posto) zauzela šesto mjesto. Od ta 404 glasa, najviše preferencijalnih glasova dobio je Enio Meštrović, 227 ili 56,18 %, na drugom mjestu je Marin Pjaca s 34 glasa, a treći je Marko Žorž s 14 glasova. Pjaca je poznat iz Ričardovih skečeva kao njegov prijatelj Dragan, no ni on ni Žorž nisu gradski vijećnici.

Prvi gradski vijećnik nakon Meštrovića po broju preferencijalnih glasova je Drita Dunatov na četvrtom mjestu s 8 glasova, peta po broju glasova je Lucia Matešić koja je dobila 5 glasova, ali nije vijećnica. Šesto mjesto po broju glasova dijele vijećnik Rino Rados i vijećnica Adela Frank te Antonia Meštrović s po 4 glasa, deveti je vijećnik Vito Dovranić koji je dobio 3 glasa, deseta je vijećnica Anadia Kožul s 2 glasa, a jedanaesti vijećnik Željko Krizman s 1 glasom. Bez ijednog preferencijalnog glasa ostao je Ante Meštrović.

Kad se sve zbroji, sedam gradskih vijećnika s liste Enijaa Meštrovića u Zadru je dobilo 249 preferencijalnih glasova.

NL NINE SKOČAK - Poznata i kao "Gen Z lista", našla se u Zadru na sedmom mjestu, sa samo osam osvojenih glasova manje (349) od liste Ričarda nezavisnog. Najviše preferencijalnih glasova, 33, dobio je Jan Mišković, druga je Paula Bolfan s 11 glasova, treća Karla Birkić 6, a Nikolu Kožula nije nitko preferencijalno zaokružio.

JAVNO DOBRO – Lista ”aktivista” zauzela je 20. od 25 mjesta osvojivši ukupno 21 glas birača na području Grada Zadra. Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić dobila je 3 preferencijalna glasa, a bivši zaposlenik gradske uprave, Mario Živković, dvostruko više, 7 glasova.

SDP I PARTNERI – Lista SDP-a koju je predvodila Biljana Borzan zauzela je drugo mjesto u Gradu Zadru s 3.367 glasova (28,98%). Jedina Zadranka na listi, Vedrana Mišković, dobila je 90 preferencijalnih glasova.

Dodajmo na kraju da je najviše preferencijalnih glasova u Zadru dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, 1800 ili 44,46 posto, na drugom mjestu je Biljana Borzan iz SDP-a s 1327 glasova ili 39,41 posto, treći je Tonino Picula također s liste SDP-a sa 650 glasova, dok je na četvrtom mjestu Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta sa 638 glasova. 

11. lipanj 2024 20:40