StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Elvis: Sanitetsko vozilo u zoru kreće u ‘kupljenje‘ bolesnika za Split. Nakon ‘kemo‘ imam zračenje u 9. Doma se vraćam u 17 sati. Tako 25 dana zaredom

Piše Lada Burčul
21. prosinca 2020. - 21:29
Elvis Beretin iz Radovina je jedan od onkoloskih pacijenata koji su koristili usluge saniteta za prijevoz na zračenje u Split jer Zadar nema linearni akcelerator  Luka Gerlanc/Cropix
Zašto Zadru treba aparat za zračenje

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar od danas kreću s prvim tekstom u sklopu medijske kampanje "Zraka za život" kojom želimo osvijestiti potrebu da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. 

Poznato je da zadarski onkološki pacijenti na zračenje putuju u Split ili u Zagreb, a kroz koje muke prolaze i oni i njihove obitelji, te kako sanitet Zavoda za hitnu medicinu uopće organizira prijevoz velikog broja pacijenata iz cijele županije, osobito u vrijeme korone, javnosti je najvećim dijelom nepoznato.

Uvidjevši da je ovoj temi potrebno posvetiti više prostora i razgovarati s većim brojem ljudi, najavljujemo objavljivanje niza tekstova u kojima će čitateljima svoje priče ispričati onkološki pacijenti, medicinske sestre, vozači saniteta, liječnici, čelnici Lige protiv raka Zadar…

Liga protiv raka Zadar započela je prije nekoliko godina prikupljanje sredstava za kupnju aparata za zračenje, te su do sada prikupili oko tri milijuna kuna. Kako linearni akcelerator košta između 25 i 30 milijuna kuna, Liga je poduprla namjeru Zadarskog.hr da se težina i ozbiljnost ove teme prikaže javnosti kroz više priča, iz kojih će biti potpuno jasno da Zadar, kao peti grad u Hrvatskoj, zavrjeđuje nabavku aparata za zračenje za svoje onkološke bolesnike.

U dobi od samo 45 godina, Elvisu Beretinu dijagnosticiran je rak debelog crijeva.

- Svijet mi se srušio. Dvoje malene djece… Očaj zavlada u kući, ljudski strah od posljedica, od onoga: što će biti sa mnom, s mojom obitelji? Samo godinu prije toga majka mi je umrla od karcinoma. Tko se nije našao u takvoj situaciji, s dijagnozom onkološke bolesti, taj ne može znati o čemu govorim – priča nam Elvis Beretin koji živi u Radovinu. Bolest mu je dijagnosticirana prije pet godina i sada je pod kontrolom, a u obitelji su se gotovo istovremeno s rakom borili njegova majka, otac i on.

- Majka je izgubila bitku. Otac je, Bogu hvala, dobro – kaže Beretin, koji se iznošenjem priče o onome što je prošao na zračenju u Splitu želio priključiti svim aktivnostima koje se poduzimaju ne bi li Zadar dobio aparat za zračenje.

- Prije svega, veliku zahvalu dugujem dr. Edgaru Dominiju i dr. Melaniji Ražov Radas. Operiran sam u zadarskoj bolnici laparaskopski, pokušali su sve ne bi li se izbjeglo da dobijem stomu, fekalnu vrećicu, i uspjeli su u tome. No put nije bio ni lagan ni kratak. Dobio sam terapiju: 25 odlazaka na zračenje. U Split. Zadar nema aparat za zračenje, rekli su. Nisam znao što me čeka – pričao nam je Elvis.

Njega u Splitu nije čekalo samo zračenje, već i kemoterapija, koju je primao u obliku tablete, odmah po dolasku u Split. Potom bi uslijedilo zračenje.

image
OR kod za Ligu protiv raka i uplatu za linearni akcelerator
Qr Kod
- Zračenje je trajalo nekoliko minuta. Prethodno sam uzimao tabletu, bolje da ne opisujem mučnine koje nakon tablete osjećate i koliko vam je loše. Sve bi se to izguralo, da nije bilo tog užasnog iskustva cjelodnevnog boravka u Splitu, jer sanitet pokupi nas više, iz cijele Županije. Svi iz saniteta sa nama su postupali divno, imam samo riječi hvale, ali… Ujutro, u zoru, sanitetsko vozilo kreće u „kupljenje“ onkoloških bolesnika po Županiji. Radovin, Benkovac, Biograd… Dođemo u Split. Ja nakon kemoterapije imam zračenje u devet sati. Netko drugi u podne. Netko u 14 sati… Ja od devet, nikakav i iscrpljen, čekam. U Radovin se vraćam u pet sati popodne. I tako 25 dana zaredom, osim vikenda. Pa to je ljude ubijalo, ja sam ipak imao samo 45 godina. Morate znati da ne možete čekati ni u kafiću ni u restoranu, jer niste sposobni za to, povraća vam se i malaksali ste – ispričao je Elvis Beretin.

Kad je završio terapiju zračenjem, propisana mu je kemoterapija, također u Splitu. Na aparatu iz koje mu je terapija tekla u žilu morao je provoditi 48 sati u komadu. U Split ga je također vozio sanitet.

- Terapija mi je počinjala u devet ujutro, kad nakon 24 sata iscuri, „kače“ drugu koja kapa u venu naredna 24 sata. Na krevetu ste 48 sati, nakon čega se morate odmah maknuti s kreveta jer netko drugi čeka. Kući me vraćao sanitet, a ja nisam znao od mučnine i slabosti gdje sam. Međutim, vi nakon takvih 48 sati morate čekati na prijevoz barem do tri sata poslijepodne, jer drugi pacijenti koje je sanitet dovezao iz Zadarske županije imaju zračenje. Ta situacija je strašna patnja za ljude  – ispričao nam je Beretin.

Njegova djeca, 12-godišnji Karlo i 10-godišnja Mia, uključili su se u razgovor, objašnjavajući da „svakome tko je bolestan treba pomoći“ i da oni zato zovu sve brojeve koji se na TV-u pojave u svrhu prikupljanja sredstava. Napamet nam govore broj Zaklade Ana Rukavina, a otac Elvis ponosno ih gleda i kaže da svakog mjeseca doniraju na taj način.

- Oni stalno zovu. Najbolje je tako, kada sudjeluje puno ljudi, pozivom, pa se od malih sredstava nakupi veliki iznos. Možete zvati i nebrojeno puta, ako želite donirati više. Mislim da bi i za nabavku aparata za zračenje u Zadru bilo dobro uvesti telefonsku liniju i novac bi stalno pristizao – mišljenja je Beretin.

Zadar mora imati aparat za zračenje, onkološki bolesnici nepotrebno prolaze dodatnu patnju odlazaka u Split ili Zagreb, a već su bolesni i iscrpljeni, kaže Beretin.

- Trebat će, na žalost, mnogima. Trebat će i onima koji danas odmahuju rukom i misle da se rak događa nekome drugome. Događa se, ipak… I to u tolikom broju da bismo svi zajedno trebali dati samo malo svog novca i vremena, i olakšati svima vrlo teške dane koje prolazi svaki onkološki bolesnik… - zaključio je Elvis Beretin.  

Upute za uplatu: 

 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

image
Liga protiv raka
Zadarski.hr
08. svibanj 2024 05:08