StoryEditorOCM
4 kantunaIMAMO AKCELERATOR

Ministar, župan, gradonačelnik i ravnatelj bolnice slave vrijedan uređaj, ali nitko ne zna kada će točno početi s radom i koliko očekuju pacijenata!

Piše Iva Ivanac
4. lipnja 2024. - 16:08

- Ovo je povijesni trenutak, zahvaljujem svim djelatnicima Opće bolnice Zadar i svima onima koji su se potrudili da ovako vrijedan uređaj stigne u zadarsku bolnicu, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je u utorak u pratnji župana Božidara Longina, gradonačelnika Branka Dukića, ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Željka Čuline i drugih uzvanika obišao radove na instalaciji dugoočekivanog linearnog akceleratora.

Ministar Vili Beroš kazao je kako je zadarska bolnica prva u Hrvatskoj koja je u sklopu velike nabave čak 21 akceleratora pripremila prostor za ugradnju aparata za zračenje. Ravnatelj Čulina kazao je kako su mu se potrebna financijska sredstva za nabavku aparata za zadarsku bolnicu činila nedostižna, ali i kako je na koncu nabavljen za 2,4 milijuna eura i kako uskoro stiže i CT uređaj vrijedan 473 tisuće eura koji je nezaobilazan prilikom terapije koja se provodi na linearnom akceleratoru.

- Poznato je kako se u 70 posto onkoloških bolesnika propisuje terapija zračenjem. Jednako kao što je, nažalost, poznata činjenica da se u zadnjih pet godina svake godine otkrije oko 1000 novih slučajeva raka na području Zadarske županije. Uzmemo li u obzir podatak da onkološki bolesnik u procesu liječenja u prosjeku sedam puta odlazi izvan naše županije na terapiju, mislim da je sasvim jasno koliki je značaj ovog uređaja za stanovništvo Zadarske županije u kontekstu dostupnosti zdravstvene zaštite, istaknuo je između ostalog župan Longin dodajući kako je prošle godine sanitetski prijevoz napravio više od 2000 prijevoza onkoloških bolesnika na terapije i liječenja.

Gradonačelnik Dukić, koji je ujedno i predsjednik Lige za borbu protiv raka Zadar, podsjetio je kako je započelo prikupljanje novaca, zahvalio svima koji su pomogli da akcelerator dođe i dodao kako "bez politike ništa ne bi bilo moguće".

Dukić je potom najavio i izgradnju drugog bunkera za smještaj još jednog linearnog akceleratora.

- Liga za borbu protiv raka Zadar je prikupila oko 360 tisuća eura za nabavku linearnog akcelerator. Kada tome pridodamo i stan u vlasništvu Lige, koji se treba prodati, cifra se penje preko 500 tisuća eura. Stoga smo zajedno s bolnicom odlučili krenuti u izgradnju drugog bunkera za smještaj još jednog akceleratora, rekao je gradonačelnik.

- U suradnji s Ligom za borbu protiv raka Zadar mi smo u pripremi projektne dokumentacije za izgradnju novog bunkera. To će biti odmah uz sadašnji bunker, sve će biti povezano, a što se tiče broja djelatnika, neće biti potrebno povećavanje. Nakon projektne dokumentacije i javnog natječaja, bunker bi se trebao do kraja godine početi graditi, a dalje ćemo vidjeti što ćemo s aparatom, dodao je ravnatelj Čulina.

No prije izgradnje drugog bunkera valja prvi linearni akcelerator dovesti u funkciju kako bi se mukotrpni i iscrpljujući odlasci onkoloških pacijenata na radioterapiju u druge gradove što prije okončali. Međutim, na pitanje kada će konačno prestati putovanja onoloških pacijenata u druge gradove odnosno kada će pacijenti početi dobivati radioterapiju u zadarskoj bolnici -nitko nije imao konkretan odgovor.

Naime, ravnatelj Čulina je prošlog tjedna kazao kako se s liječenjem pacijenata započinje u rujnu, ministar Beroš je prilikom razgledavanja nove zgrade Dnevnih bolnica u čijem je podrumu smješten linearni akcelerator kazao kako liječenje započinje u listopadu, da bi na konferenciji za medije ravnatelj Čulina postavio vremensku odrednicu "koncem tekuće godine". Na jasan i konkretan novinarski upit, nitko od nadležnih govornika nije imao odgovor.

Ministar Vili Beroš je kazao kako "točan datum nije relevantan" te kako će se početak liječenja dogoditi "u skorije vrijeme".

- Znamo da će CT simulator koji je osnovni preduvjet za funkcioniranje linearnog akceleratora doći u roku od mjesec dana, nakon toga slijedi umrežavanje ova dva uređaja, njihovo testiranje i usklađivanje. Hoće li to trajati tri, četiri, pet, šest tjedana ne znam. Ono što sam od proizvođača opreme dobio informaciju jest da će biti početkom listopada. No, ako i ne bude u listopadu, već studenom ili prosincu, mogu reći da je s aspekta zdravstvenog sustava gotovo svejedno, bitno je da do kraj godine zaživi i počne raditi. Datum tu nije relevantan faktor već činjenica da je aparat tu, kazao je ministar Beroš.

Osim što sa sigurnošću nisu mogli reći kada će početi liječenje uz pomoć linearnog akceleratora, visoki dužnosnici nisu znali ni brojku koliko će se otprilike onkoloških pacijenata kojima je potreban ovaj vid terapije liječiti u zadarskoj bolnici. Cijelo vrijeme su govorili kako zadarskoj bolnici gravitira 320 tisuća stanovnika, no ne i koliko očekuju onkoloških pacijenata..

Ministar Beroš je kazao kako podatke o učestalosti malignih bolesti vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i pričao koji su najčešći oblici raka otkriveni kod ljudi, a govorio je i o programima za prevenciju raka.

Gradonačelnik Dukić je kazao kako se u Zadarskoj županiji na godišnjoj razini rak otkrije kod oko tisuću ljudi, a da 50 do 60 posto tih ljudi treba neki vid radioterapije, dodao je kako će i onkološki pacijenti iz Like i Šibenika gravitirati Zadru i "kada se sve to pomnoži bit će tu dosta posla".

"Stotinjak pacijenata dnevno ide za Split"

Nakon konferencije dr. Vesna Telismanić Dobrić, inače voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu, kazala je kako stotinjak pacijenata dnevno gravitira prema Splitu kada je u pitanju Zadarska županija.

- Morate uzeti u obzir da veliki broj bolesnika u startu ide na liječenje u Zagreb jer tamo imaju rodbinu ili vlastiti smještaj gdje mogu odsjesti i tako im je lakše provesti radioterapiju, kazala je dr. Telismanić dodajući kako će se na zadarskom linearnom akceleratoru provoditi sve radioterapije osim brahiterapije (zračenje koje se koristi kod ginekoloških tumora, kod karcinoma prostate...) i SBRT terapije.

"Gdje ima volje ima i načina"

Potpredsjednica Lige protiv raka Zadar, Lada Šokota, kazala je kako posljednjih dana u Ligi vlada radost i veselje zbog dolaska akceleratora u zadarsku bolnicu.

- Još davne 2009. godine smo donijeli odluku da ćemo započeti s prikupljanjem sredstava za linearni akcelerator, povod su nam bili statistički podaci koji su bilježili porast pacijenata s malignim oboljenjima. Pokrenuli smo bezbroj akcija, a cilj nam je bio osvijestiti potrebu za linearnim akceleratorom. Angažirali su se gradovi, općine, županija, privatnici, građani i mediji, no bez pomoći Vlade ne bismo uspjeli. Gdje ima volje ima i načina, kazala je Šokota. 

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
24. lipanj 2024 20:36