StoryEditorOCM
SvijetTeški poraz

Što se dogodilo na izborima u Kataloniji, zašto se sjevernoj španjolskoj pokrajini dogodio debakl pokreta za neovisnost?

Piše Lidija Gnjidić Krnić
18. svibnja 2024. - 18:16
Kandidat Socijalističke partije Katalonije (PSC) i bivši španjolski ministar zdravstva Salvador Illa pozdravlja nakon pobjede na katalonskim izborima u sjedištu stranke u BarceloniAdria Puig/Anadolu Via Afp

Euskadi Ta Askatasuna, za koju ste čuli u akronimu ETA, s baskijskog se jezika prevodi "Baskijska domovina i sloboda". Djelovala je ta organizacija od 1959. godine koristeći terorističku borbu radi ostvarivanja autonomije unutar fašističke Španjolske, koju je vodio generalisimus Francisco Franco, te neovisnosti.

Franco je, kao i svaki fašist, bio nesklon bilo kakvim manjinskim skupinama na svim razinama pa je katoličanstvo bilo državna religija, a Španjolska unitaristički uređena. Baskija je bila i ostala jednim od najrazvijenijih dijelova Španjolske, ali u velikoj mjeri zbog djelovanja ETA-e, Ustav je, donesen nakon Francove smrti, iako definira pokrajine, pazio da se pravo referenduma zadrži samo na nacionalnoj razini.

Svjesni su bili ustavotvorci da postoje snažne, Hrvats...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 16:07