StoryEditorOCM
RegijaSlučaj Petrović

Policajka puštena iz pritvora kako bi se zaboravilo na Vučićevog kuma koji je izazvao prometnu nesreću pijan i drogiran

Piše Vijesti SD
8. srpnja 2023. - 09:39

Slučaj policijske službenice iz Valjeva Katarine Petrović tijekom jučerašnjeg dana doživio je nekoliko obrata. Najpre se pojavila informacija da je puštena iz pritvora, a potom i priopćenje iz kojega se vidi da je tužilaštvo odustalo od nakane da je tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, piše danas.rs.

Više tužiteljstvo u Beogradu, međutim, nije odustalo od kaznenog gonjenja. Oni su podigli optužni prijedlog, tereteći policijsku službenicu za odavanje povjerljive informacije, jer je neovlaštenoj osobi dostavila dokumente koji su joj povjereni i predstavljaju tajne podatke s oznakom tajnosti "povjerljivo".

Optužnim prijedlogom, tužiteljstvo je predložilo sudu da policijsku službenicu proglasi krivom i izreče joj uvjetnu kaznu od sedam mjeseci s rokom provjere od dvije godine. Tužiteljstvo je također predložilo Višem sudu u Beogradu da se proglasi područno nenadležnim te da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu.

Istovremeno, Katarina Petrović je puštena iz pritvora. Kako je priopćeno, Policijska uprava u Valjevu ju je suspendirala i protiv nje pokrenula disciplinski postupak, te je na taj način ukinula mogućnost ponoviti djelo, čime je otpao razlog zbog kojeg joj je bio određen pritvor.

Iako je neposredno prije jučerašnje konferencije grupe opozicijskih ministara ispred Centralnog zatvora u Beogradu objavljena vijest kako je policajka iz Valjeva Katarina Petrović puštena iz pritvora, od obraćanja javnosti se nije odustalo.

Marinika Tepić, zastupnica Stranke slobode i pravde, kojoj je Petrović proslijedila policijski izvještaj se zahvalila svima koji su pružili pomoć da policijska službenica bude puštena iz pritvora.

– Zahvaljujem se građanima i odvjetnicima koji su pružali pomoć da Katarina bude puštena iz pritvora. To ne znači kako smijemo zaboraviti sve ono što se dogodilo da hrabra policajka nađe iz rešetaka. Od ponedjeljka kada je uhićena surađujem s njenim odvjetnikom i njenom obitelji – rekla je Tepić, a preneo N1.

Tepić je dodala kako je Katarina Petrović željela da javnost zna kako je Nikola Petrović izazvao prometnu nesreću 6. ožujka drogiran, jer je to u javnom interesu.

– Taj dokument je vlasništvo građana Srbije. Njega su napravili policajci. A poslodavac MUP-a su građani. Zato je Katarina hrabra i heroj, htela je pokazati svima da su njeni poslodavci građani Srbije – rekla je Tepić.

Komentirajući odluku tužilaštva da umjesto zlouporabe položaja i ovlasti policijsku službenicu tereti za odavanje povjerljivih informacija odvjetnik Vladimir Todorić za Danas ističe kako će i ta optužnica teško opstati.

– Podatak o tome je li netko pao na alkotestu tijekom uviđaja prometne nezgode ne može se proglasiti tajnim. Policija nije u obvezi taj podatak javno objaviti i ne postoji propis koji to precizira, ali taj podatak po sebi ne može biti tajan. To je, po zakonskoj definiciji, informacija od javnog značaja i kao takva morala bi biti dostupna javnosti, kaže Todorić.

On navodi kako je reakcija javnosti presudno utjecala na to da Katarina Petrović bude puštena iz pritvora.

– Da je ona ostala u pritvoru, slučaj prometne nesreće Nikole Petrovića bi se držao visoko u žarištu javnosti, a Vučićev kum ne voli biti u centru pažnje. Smisao puštanja policajke iz pritvora jest u tome kako bi se za tjedan ili dva zaboravilo na cijeli slučaj, navodi Todorić.

Podsjetimo, Katarina Petrović uhićena je 3. srpnja zbog sumnje da je zlouporabila  položaj i ovlasti time što je iz informacijskog sustava MUP-a preuzela policijski izvještaj s očevida prometne nesreće u kojoj je sudjelovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović.

Ona se sumnjiči kako je to izvješće potom proslijedila ministrici Mariniki Tepić, koja ga je objavila na društvenoj mreži Twitter. Nakon hapšenja Viši sud u Beogradu odredio joj je pritvor od 30 dana.

Izvješće koje je objavila Marinika Tepić detaljno opisuje prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao Nikola Petrović.

Kako se navodi, do nesreće je došlo 6. ožujka ove godine, a uzrok je taj što Petrović nije propustio vozilo "opel astra" koje je imalo prednost prolaza. On je udario u automobil, a tom prilikom su dvije žene lakše ozlijeđene i nastala je materijalna šteta od 600.000 dinara (5.115 eura).

Izviješće također navodi i rezultate tesitranja na prisutnost alkohola i droga. Tako je javnost saznala kako je Nikola Petrović, imao 0,41 promila alkohola u krvi, ali i da je bio pozitivan na kokain. Žena koja je upravljala opelom, nije bila pod djelovanjem alkohola ili droga, piše danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 13:32