Overlay
nema natrag!

Trebaju li se Hrvatice bojati ograničavanja ženskih prava? Popričali smo s Radom Borić i Sanjom Sarnavkom: ‘Sve je jasno po zadovoljstvu nekih hrvatskih političara...‘

Piše Marija Vuković
Foto Joško Ponoš/Cropix
17. srpnja 2022. - 16:57

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država 24. lipnja ove godine srušio je odluku kojom je još od 1973. godine pobačaj bio legalan u svih 50 saveznih država. Sada, gotovo 50 godina kasnije, najviši američki sud pitanje reguliranja abortusa ponovno je vratio na razinu saveznih država. Neke od njih su mjesecima prije odluke bile u niskom startu, pa su svoje zakone već i pripremile. Da budemo precizniji, Missouri je prvi ukinuo pobačaj, a slijedilo ga je još 12 država. Prema prvim najavama, prekid trudnoće trebao bi biti onemogućen u čak 26 država, odnosno u nešto više od pola cijele Amerike.

Kao zemlja koja sebi voli tepati da je jedna od ključnih svjetskih demokracija, Amerika je ovakvim razvojem događaja po pitanju ženskih prava zakoračila unatrag za najmanje pola stoljeća, uz opasnost da bi pitanje pobačaja u nekom trenutku moglo prerasti u još jedno u nizu socijalnih, klasnih i rasnih pitanja koja muče SAD. Ipak, kako su i mnogi drugi trendovi u Europu stigli iz SAD-a realno je zapitati se hoće li i Stari svijet kroz koju godinu ili mjesec donijeti istu odluku i žene prisiliti na zadržavanje trudnoće.

– Mi se nadamo da se neće preliti na Europu, ali evo imali smo nedavno slučaj na Malti gdje je opet bio ugrožen život žene. S druge strane, u Irskoj, koja je bila slična Poljskoj i Malti, tragičan smrtni slučaj žene kojoj su odbili obaviti prekid trudnoće iako je bilo jasno da joj je život ugrožen, promijenio je situaciju i referendumom je pobačaj postao legalan. To će biti neprekidna borba protiv ovih fundamentalističkih snaga koje su dobro organizirane i već 30-40 godina rade na tome – govori nam Sanja Sarnavka, dugogodišnja aktivistica za ljudska i ženska prava i bivša predsjednica Udruge B.a.b.e.

Da bi Europa, ali i ostatak svijeta, mogli slijediti američki primjer, strahuje i poznata aktivistica Rada Borić, koju je svojedobno časopis Forbes proglasio jednom od najznačajnijih feministica svijeta.

– Izvjesno je da će se posljedice odluke Vrhovnoga suda SAD-a kojom se ukida ili dovodi u pitanje ustavna zaštita prava na pobačaj u SAD-u preliti i u Europu. Vidjeli smo da su brojne američke države već imale "u ladici" zakon kojim se zabranjuje pobačaj, a po zadovoljstvu nekih hrvatskih političara, kao i izjavama čelnika/ica "Hoda za život" koji su odluku Vrhovnog suda pozdravili, možemo biti sigurni da će i oni biti ohrabreni u svojim politikama "rađanja pod svaku cijenu" i zahtjevima za zabranu pobačaja – objašnjava Borić.

Aktivistica primjećuje kako bojazan o jačanju glasova onih koji bi ženama uskratili pravo na pobačaj postoji i u Europi, o čemu svjedoči i činjenica da je Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici otvorio raspravu o očuvanju prava na pobačaj u EU-u. Dodaje kako neke članice EU-a već provode restriktivne zakone, a neke posve zabranjuju pobačaj, ali da se baš zato od čelnika EU-a očekuje da preuzmu političku obvezu zaštite sloboda, zdravlja i života žena i djevojčica u Hrvatskoj, Europi i širom svijeta.

– Dok još nije kasno! – prisnažuje Borić, te se osvrće na prosvjed koji su u Zagrebu na simboličan datum, 4. srpnja (američki Dan nezavisnosti) organizirali Zaklada SOLIDARNA i udruge RODA – Roditelji u akciji, CESI i CROSOL – platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske pod sloganom "Tu smo za vas!", opisujući ga kao zahtjev da se spriječi širenje vjerskog fundamentalizma u zdravstvene politike, bolnice, ljekarne, fakultete i škole.

I dok možda ovakve priče iz "dalekih Amerika zapada" zvuče preudaljeno da bi imale ikakav stvarni utjecaj na svaku od nas, primjera za brigu ima i u Hrvatskoj, počevši sa slučajem Mirele Čavajde zbog koje su Hrvati kolektivno izišli na ulici baš kao što to sada Amerikanci rade. Pitamo naše sugovornice može li se i u Hrvatskoj dogoditi ovo što se sada događa? 

Sarnavka za veliku stopu priziva savjesti krivi i način na koji visokopozicionirani upravljaju ginekolozima, a tvrdi i kako je sama za primjere u kojima liječnici odabiru priziv savjesti samo kako bi ostvarili određenu stopu poslovnog napretka, odnosno kako je njihov karijerni pomak usko vezan uz ovo pitanje. 

– Ostat će najobičniji ginekolozi, neće imati priliku za napredovanje. Plenković se konačno udostojio kazati da se pobačaj u Hrvatskoj ne može zabraniti. Zanimljiva poveznica Hrvatske i SAD-a jest i činjenica da je u obje države većina za pravo na prekid trudnoće, međutim, američki slučaj pokazuje nam da ako se manjina lukavo rasporedi na ključne pozicije može povući poteze koji su protivni mišljenju većine – povukla je paralelu Sarnavka, pozvavši se na anketu koju je proveo HRT prošloga mjeseca, a koja otkriva kako u Hrvatskoj samo 15,2 posto stanovnika želi zabraniti pobačaj, dok bi njegova zabrana bila neprihvatljiva za njih čak 73 posto.  

– Ne smijemo se zavaravati da se "američki scenarij" ne može dogoditi i Hrvatskoj. Ovdje, doduše, vidimo da se ne poštuje odluka Ustavnoga suda vezana uz reproduktivno zdravlje oko donošenja novog zakona o pobačaju, koji ne bi smanjio prava žena na reproduktivno zdravlje, a svjedočimo i da premijer nevoljko staje u zaštitu prava žena jer se boji zamjeriti Crkvi i vlastitim "križarima" – tvrdi Borić te naš razgovor zaključuje porukom: Žene u borbi za njihova prava nitko ne može zaustaviti!

 

19. travanj 2024 20:25