Overlay
pet savjeta

Zaboravite gladovanje i izbacivanje namirnica, sad biste u jelovnik trebali ubaciti par stvari! Pomoći će čišćenju organizma i pripremiti vas za ljeto

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
25. ožujka 2021. - 13:45

Za mnoge dolazak proljeća znači odlazak na dijetu ili bar provođenje pročišćavajućeg posta, no ako pitate poznavatelje drevne indijske znanosti o životu, jer upravo tako glasi prijevod termina ayurveda, u proljeće je daleko važnije u prehranu unijeti namirnice koje su nam korisne u ovo doba godine kako bi nam organizam što bolje funkcionirao, a mi se što bolje osjećali.

U ayurvedi, proljetno čišćenje organizma je praksa koja probavnom sustavu daje priliku da se odmori, popravi i očisti otpad i toksine - bez gladovanja. U ovo doba godine kad prelazimo iz hladnih, mračnih mjeseci hibernacije u tople, svijetle mjesece rasta preporučljivo je čišćenje koji bi nam trebalo pomoći da u predstojećim mjeesecima upijemo što više energije i snage. 

Prenosimo nekoliko savjeta koji bi u tome trebali pomoći.

1. Jedite u skladu s godišnjim dobom. Priroda nam pruža upravo ono što nam u tom razdoblju treba: na prijelazu u proljeće, jedite svježe zeleno lisnato povrće i astringentne biljke s jakom moći čišćenja organizma, poput koprive i maslačka, a od ove posljednje dvije možete raditi i ljekovit čaj. Ne zaboravite ni rotkvice, celer i gorko samoniklo bilje poput žutinice.

2. Dodajte još začina. Kumin, korijander i koromač pomažu probavi, dok se oštri, zagrijavajući začini poput crnog papra, đumbira i garam masale suprotstavljaju hladnoći i vlažnosti ranog proljeća te nam tako pomažu da budemo u ravnoteži s njima (neravnoteža je, prema ayurvedi, put prema poremećajima koji mogu uzrokovati bolesti, stoga se toliko inzistira na njenom uspostavljanju).

3. Pecite, ne pržite. Baš kao što iza sebe ostavljamo jaku hladnoću i zimsku vlagu, za sobom bi trebali ostaviti tešku, masnu hranu i načine kuhanja. Umjesto prženja, odaberite pečenje ili kuhanje na pari. Sirovu hranu ostavite za toplije razdoblje koje će tek uslijediti, jer sada nam treba pomoć u razgradnji hrane, kako se probavni sustav ne bi nepotrebno naprezao.

4. Dodajte prehrani adaptogene biljke. Guggul i triphala sadrže mješavinu bilja i korijenja koji pomažu tijelu u borbi protiv stresa i pospješuju čišćenje limfnog i probavnog sustava. Sada su nam odlični saveznici! Pomiješajte ih s voćnim sokom ili vodom i pijuckajte prije spavanja.

5. Ne zaboravite zrnje! Pšenično brašno, kukuruz i raž teške su žitarice koje ćemo ostaviti za iduće hladno razdoblje. Sad će nam više odgovarati vrijedno zrnje poput kvinoje, prosa, heljde, ječma i amaranta. Dobar izbor je i basmati riža koja u ovakvim prijelaznim razdobljima pomaže tijelu u postizanju ravnoteže.

20. travanj 2024 13:01