Overlay
Proboj različitosti

Velika prekretnica: Versace je prvi put za svoju reviju angažirao plus size modele, Milanski tjedan mode se konačno mijenja

Piše Stil
29. rujna 2020. - 16:29

Milanski tjedan mode zaostajao je za istim događanjima u drugim modnim prijestolnicama New Yorku, Londonu i Parizu pomanjkanjem raznolikosti u odabiru modela, ali prošle godine taj negativni talijanski trend počeo se mijenjati.

Ranije ove godine, Paloma Elsesser i Jill Kortleve postali su prvi "plus-size" modeli koji su hodale Fendijevom revijom u povijesti ove modne kuće, a Kortleva je nastavila svojom prisutnošću mijenjati monotoniju i drugih revija. Versace je tako upravo uz nju, Alvu Claire i Precious Lee napravio prijeko potrebnu prekretnicu i po prvi put imao reviju na kojoj nisu sudjelovali samo iznimno mršavi modeli kao što su Joan Smalls i Irina Shayk.



Dok je Versace zapravo bio treći Kortlevin show ovog tjedna u Milano, nakon Etra i Fendija, za Lee i Claire revija je bila milanski debi premda već neko vrijeme hodaju pistama New Yorka.

Donatella Versace nominalno je podržavala različitosti već dugi niz godina pa je tako za intervju u magazinu Time bila rekla da žene s oblinama ne bi smjele razmišljati o sebi kao o veličini nego kao o osobama s ciljevima i željama jer veličina ne znači stvarno ništa. “Možete nositi svoju veličinu s ponosom i oblačiti se na način koji želite,” dodala je. Ipak je samo godinu poslije ovog intervjua imala još jedan u kojem je na pitanje zašto ne radi plus size kolekcije odgovorila da se neki stilovi jednostavno ne mogu povećati što je izazvalo bujicu negativnih kritika.



Postojao je i trač u modnim krugovima da je tijekom snimanja kampanje za kolaboraciju Versacea i H&M-a navodno otišla i napravila odgodu jer su modeli izgledali kao stvarne žene. Svakako to ne mora biti istina, ali tek sada je kada je angažirala punije djevojke stala takvim pričama na kraj. A kolekcija je uistinu i svjedok tome da ne postoji takva odjeća koja ne bi mogla izgledati jednako dobro u svim veličinama.

23. travanj 2024 19:44