Overlay
Odvažno i zavodljivo

Razmišljate li o novoj fizuri, nadahnite se top trendovima: splitski frizeri otkrili su nam sve o hit tehnikama bojanja i šišanja - usudite li ih se isprobati?

Piše Gabrijela Radanović
Foto Paul Quezada-neiman/Alamy/Alamy/Profimedia/Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia
28. studenog 2022. - 20:03

Tisuće posjetitelja i brojni brendovi okupili su se u "ExCelu" – najvećem kongresnom centru u Londonu – na ovogodišnjem "Salon Internationalu". Ta svjetski poznata manifestacija – koja na jednome mjestu objedinjuje najbolje u međunarodnoj frizerskoj zajednici – nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, u listopadu se vratila u punom sjaju. Duga pauza nesumnjivo je utjecala na entuzijazam predavača, izlagača, posjetitelja, ukratko, svih onih koji na sličan i kreativan način promišljaju i promiču struku. Najnoviji trendovi, tehnike šišanja i brojni drugi noviteti koji su predstavljeni na "Salon Internationalu" sramežljivo se manifestiraju u dijelu domaće frizerske struke, ali vrlo brzo bi mogli zavladati na gradskim šetnicama, pogotovo među mlađom populacijom. Na našim se ulicama ionako već neko vrijeme može primijetiti da frizure slijede trendove koji se ugledaju na supkulture 80-ih i 90-ih, postpunk te neopunk, a baš su takve bile u fokusu na ovom velikom sajmu.

Među brojnim svjetskim frizerima našli su se i domaći majstori, koji su se iz Londona vratili "naoružani" novim idejama, tehnikama i proizvodima. Jedna od njih je i splitska frizerka Senada Vidaković, vlasnica salona "Alba Rosa", koju je prvenstveno radovalo to što su se ponovno na istome mjestu okupili kreativci, ljudi kojima je prioritet ulaganje u posao, usavršavanje i razmjenjivanje iskustava.

image
Paul Quezada-neiman/Alamy/Alamy/Profimedia/Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia

– Bilo je uzbudljivo ponovno uživo gledati neke od najpoznatijih frizera na pozornici te pomno pratiti njihove tehnike stiliziranja, bojenja i prelijevanje živopisnih nijansi na modelima. Smatram da frizeri moraju sudjelovati u ovakvim manifestacijama jer vam rijetko što može zamijeniti uživo susret s velikanima te struke, savjete koje vam daju skrećući pažnju na sitne detalje koji uvelike znače za konačan proizvod i nepogrešiv dizajn. Naravno, čim sam se vratila u Split, poželjela sam sve to primijeniti na svojim klijentima, a posebno na damama koje su dovoljno odvažne da isprobamo nove trendove – nestrpljiva je vlasnica splitskog salona "Alba Rosa".

U Londonu je imala suputnika s kojim je mogla dijeliti svoje dojmove, a riječ je o Denisu Vidoviću, direktoru "Hairstyle Newsa", najvećega regionalnog frizerskog događanja.

– Londonski "Salon International" okuplja vodeća imena britanskog frizerstva. To događanje označeno je u kalendarima frizera širom svijeta, koji tu pronalaze inspiraciju i upoznaju se s novim frizerskim trendovima, kao i najnovijim profesionalnim frizerskim proizvodima. Kako je to nezaobilazna stanica za frizere koji žele unaprijediti svoje poslovanje, tako je to važno događanje i meni koji organiziram naše najveće regionalno frizersko događanje – "Hairstyle News". Iako je naše događanje puno manje, što je i razumljivo s obzirom na veličinu njihova tržišta, lijepo mi je vidjeti i jako sam ponosan da kvalitetom rada naši frizeri uopće ne zaostaju za svojim kolegama na ovako velikom događanju! – rekao je direktor "Hairstyle Newsa".

Za sve one koji se ozbiljno posvećuju edukaciji, "Salon Live" seminari omogućili su posjetiteljima da se detaljnije upoznaju s novitetima edukatora i akademija "Mahogany", "Patrick Cameron", "Sassoon Academy" i "Toni & Guy". Njihovi nastupi omogućili su frizerima da se prepuste detaljnom upoznavanju s najnovijim tehnikama u šišanju, bojenju i stiliziranju kose, a sve kako bi bili osnaženi novim idejama za kreativni i komercijalni rad u svojim salonima. Teatralnost individualizma nove romantične scene iz osamdesetih godina prošlog stoljeća nadahnula je najnoviju kolekciju "Mahagony" tima pod nazivom "Kilter Klub", koja je prvi put prikazana na pozornici "Salon Live" na ovogodišnjem "Salon Internationalu". Iako je inspiracija za kolekciju ukorijenjena u avangardi, tehnike su definitivno komercijalne. Tim je naglasio i važnost svladavanja osnova i finesa sedam klasičnih "Mahogany" šišanja, kao i stvaranja lijepih i poželjnih boja za snažnu potporu komercijalnom aspektu poslovanja salona.

image
Paul Quezada-neiman/Alamy/Alamy/Profimedia/Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia

– Mi volimo naše kreacije na pozornicama dovesti do ruba – objasnio je britanski kreativni direktor Antony Licata.

– Ali naglašavam kako smo se vodili komercijalnim tehnikama, zdravim izgledom kose i bojom upečatljivog i luksuznog dojma – objasnio je.

Nastup akademije "Sassoon" uvijek je nestrpljivo očekivani događaj u frizerskom kalendaru. Oživljavajući disciplinu, metodologiju i neobuzdanu kreativnost koja "Sassoon Academy" drži u vrhu frizerskog educiranja u posljednjih šest desetljeća, članovi međunarodnoga kolorističkog i kreativnog tima proveli su publiku kroz niz punih transformacija uživo na pozornici, demonstrirajući besprijekorne smjernice u šišanju, bojenju i stiliziranju. Predstavljene boje kreću se u rasponu od zlatnoplave i nijansi mandarine i postupno slojevitog umetanja ružičastih i ljubičastih kovrča, do ručno oslikanog površinskog sloja kose u geometrijskoj aureoli boje fuksije i rukom ocrtanim prugama u crnoj i crvenoj boji.

– U svom radu primjenjujemo geometrijski pristup kosi – rekao je kreativni direktor Mark Haye.

– No to ne znači da završni izgled ili oblik moraju biti geometrijski. Riječ je o metodologiji i misaonom procesu. Jednom kada možete kontrolirati kosu, možete biti kreativni u tome koliko god želite – istaknuo je.

"Salon International" ne bi mogao proći bez nastupa Patricka Camerona, maestra duge kose. Ove godine se na seminaru "Salon Live" predstavio sa svojim isprobano tehnički fokusiranim kreacijama, koje su se i ove godine sjedinile s njegovim maestralnim scenskim nastupom. Ponavljajući važnost snažnog temelja, posebno za mekši izgled, Patrick je podijelio savjete za izgradnju savršene baze: nemojte prekomjerno otežavati kosu zbog njezina kasnije lakšeg ovladavanja i prianjanja te uvijek u pripremi koristite tople viklere ili klasični set električnih uvijača. Također je podijelio važnost izbora modela za fotografije na društvenim mrežama, objašnjavajući kako kompleksne kreacije često najbolje djeluju na svjetlijoj kosi kako bi se prikazalo detalje, dok tamnija kosa može biti bolja za strukturne konstrukcijske stilove.

image
Paul Quezada-neiman/Alamy/Alamy/Profimedia/Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia

U 90 minuta nastupa tima "Toni & Guy" na "Salon Internationalu", gledatelji su doživjeli cijeli spektar svijeta frizera: od salonima prilagođenih šišanja i bojenja kose koji će pokrenuti ulične trendove u idućim mjesecima do inspiracije kroz avangardne kreacije koje su predstavljale vrhunac njihova nastupa. Dok "Toni & Guy" gleda prema svojoj skorašnjoj 60. obljetnici, njihov je tim razmišljao o konceptu frizerske ostavštine kroz novu kolekciju Revibe 6.0.

– Otvaramo novo poglavlje. Prije nego što krenemo u naše sedmo desetljeće, ovo je naš uvod u to – rekao je globalni kreativni direktor Cos Sakkas.

A to su odvažne, energične i zavodljive frizure, predstavljene kroz prekrasne salonske oblike i nevjerojatne boje. Stilovi u rasponu od punih kovrča i dugih raskošnih valova do odvažnih tekstura u muškim šišanjima i ultradizajniranih brada sa stiliziranim rubovima.

Sve je to pomno pratila i domaća frizerska struka, koja nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima.

Odvažne boje i stilovi samo su dio predstavljenih noviteta na "Salon Internationalu", ali neke su frizure iz godinu u godinu neizostavan segment takve manifestacije, kao što je vječna bob-frizura. Istaknuli su se i vrlo traženi shag oblici, klasični oblici i tehnike kombinirane sa suvremenim, hiperindividualiziranim stilovima.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

 

20. travanj 2024 02:47