Overlay
Odjeća i asesoar

Ovaj ‘babasti‘ trend viđat ćemo posvuda ovo ljeto: kukičanje se vratilo u modu

Piše Stil
Foto BeFunky
24. ožujka 2021. - 10:24

Kao i kod svakog trenda koji je u punom smislu novi, i kod onoga koji je posljednjih dana napunio web-shopove high street dućana i Instagram profile influencerica mišljenja će biti podvojena. Kukičane haljine, topovi i modni dodaci su nas preplavili u svom svome šarenilu i raznolikosti, a nekima će ta nova moda sigurno biti pre 'babasta' dok će drugi uživati u najnovijem retro kriku.

Heklane tkanine dugo su se smatrale tek jeftinijom verzijom čipke za puk. Gledajući povijesno gdje ih nalazimo podupiremo ovu činjenicu. Seoske škrinje umjesto gradskih ormara, odjeća autohtonog stanovništva Latinske Amerike umjesto bogatih 'gringosa'. Tijekom drugog svjetskog rata u manjku svega pa tako i nove odjeće, žene su počele heklati da bi popravile stare džempere, deke, posteljine, sve ono što više nisu mogle nabaviti.

image
mango

Međutim, kukičana odjeća svoj pravi boom je doživjela tek 70-ih godina kad su se mladi okrenuli prirodi i odbacili konzumerizam i (malo)građansku tradiciju, prezriv pogled svojih predaka na tradicije potlačenih klasa i kultura. Počeli su se odijevati onako kako su razmišljali. Heklane torbe, naprtnjače, haljine i topovi bili su više od stila, postali su izraz stava - mi smo hipiji.

Odnedavno se počeo širiti trend vraćanja prirodi, prvo kao 'cottage core', zatim 'cabin core', a vratila se u trend i moda 70-ih sa širokim trapericama i cipelama s platformama. Počelo se prozivati brendove koji koriste materijale koji nisu organski i ne rade na pretvaranju svojih linija u što održivije. Stvarno nas ne treba čuditi što u sklopu toga sada gledamo i dolazak kukičastih materijala na police dućana.

image
mango

Vjerujemo da će ljubiteljice boho chica odmah razgrabiti haljine i topove u ovom stilu, a za one koje više vole minimalistički izričaj tu su prsluci da nadopune vaš klasični ljetni look. Ako niste fan ludih boja mogu se naći i monokromne heklane tkanine kao na Zarinoj haljini i Stradivarius torbi.

Hrabre ne treba ohrabrivati, ako ste se potpuno pronašli u ovom povratku ludih 70-ih iskombinirajte najluđe boje, uzorke i materijale. Kukičanu odjeću, ipak, možete nositi i uz klasične traperice, lanene bijele košulje i sandale ili platnene tenisice. Za one kojima je ovo sve skupa previše retro, tu su modni dodaci, kao što su super torbe iz Manga u koje možete strpati osnovne potrepštine za svoju ljetnu (modnu) avanturu.

image
mango
image
Zara
image
Stradivarius
image
Stradivarius
image
Bershka
image
Zara

25. travanj 2024 23:58