Overlay
moćna marula

Kriva je za pijane slonove, ali njeno ulje čini čuda za ljepotu kose, kože i noktiju. Isprobali smo ga i oduševljeni smo!

Piše T.S.M.
Foto @emitaz
29. siječnja 2023. - 20:57

Vrlo su nam dobro poznati blagotvorni učinci bademovog, maslinovog, kokosovog, orahovog i arganovog ulja i manje više svi smo barem neko od njih, barem u nekom periodu života, uključili su rituale njege i ljepote. I baš kad smo pomislili da znamo sve što treba znati o tim prirodnim pomagačima u njezi kose, kože i noktiju, beauty industriju je zaludila nova moćna biljka. Marula. 

Riječ je o samonikloj afričkoj voćki latinskog naziva Sclerocarya birrea, čije se stablo nekoć smatralo svetim i povezivalo s plodnošću i sretnim brakom. Ako ste gledali dokumentarce o Africi i u njima vidjeli prizore pijanih slonova, onda ste već vidjeli ovo stablo i njegove plodove koji su nakon što padnu na pod i fermentiraju tim debelokošcima naprosto neodoljivi. I zrele voćke, kažu oni koji su ih probali, imaju vrlo ugodan ukus te se koriste kao hrana, no nama su trenutno najzanimljivije jezgre koje se kriju unutar ploda, jer se upravo iz njih ekstrahira ulje.

image
@emitaz

Foto: @emitaz

Marula ulje je bogato proteinima, aminokiselinama, anioksidansima, sastojcima koji usporavaju starenje i sastojcima koji divno hidratiziraju te se lako upija, što ga čini učinkovitim tretmanom za kožu i kosu, a kako je ugodnog, cvjetnog mirisa s orašastim prizvukom, koristi se i kao osnovna nota u parfemima, losionima za tijelo i sapunima. Njegova lagana tekstura i svojstva bogatog sadržaja vlage učinila su ga popularnim tretmanom za kožu, kosu i nokte, a nakon štop ga je otkrila beauty industrija, sve ga češće viđamo kao sastojak širokog spektra kozmetičkih proizvoda, od losiona za tijelo do krema za lice i balzama za usne.

Može se koristiti i kao eterično ulje, a to bismo vam toplo preporučili. Nakon što smo probali neke preparate s ovim moćnim uljem, odlučili smo se iskušati kako djeluje kad se koristi samostalno. Patite li od ispucalih usana tijekom zime, ovo će vas spasiti. Dovoljno je nanijeti 2 kapi i prstima ih umasirati u kožu usana, djelovanje je trenutačno.

Također divno njeguje kožu tijela - iskušajte ga nakon kupanja ili tuširanja na kožik blago potapkanoj ručnikom. Muče li vas suhi laktovi i pete, ovo bi vam ulje moglo pomoći jer ne samo da vlaži, nego i zaglađuje grube dijelove. Morat ćete, doduše, biti uporni i ustrajni, ali isplati se.

Ono u čemu nas je oduševilo marulino ulje je njega lica. Koristili smo ga u večernjoj njezi, nakon nanošenja seruma za njegu i hidratantnih sastojaka kao posljednji sloj koji će osigurati da sve te vrijedne tvari ostanu zaključane u koži. Za razliku od brojnih drugih ulja, ovo ne ostavlja intenzivan masni trag i osjećaj težine na koži. Vrlo brzo se upija i za čas ćete zaboraviti da ste nečim mastili kožu. Doduše, odat će vas sjaj, ali zato ćete ovaj ritual čuvati za večernju njegu.

Dat će mekoću suhoj kosi, no nemojte pretjerivati s količinom, dovoljne su 3-4 kapiprotrljane između dlanova i nanesene na donji dio vlažne kose. Jako lijepo njeguje nokte, dajući im sjaj, a kožu oko noktiju hrani i zaglađuje.

Na našem smo ga tržištu pronašli u ponudi desetak brendova, s velikim razlikama u cijeni, a odlučili smo se na Ordinaryjevo, dijelom zbog povoljne cijene (11 eura za 30 ml), dijelom jer i inače volimo njihove proizvode. 

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

23. travanj 2024 03:03