Overlay
spoj dvije ljubavi

Ivana ima žicu za žicu: kreativna splitska dizajnerica izrađuje bajkovit nakit s gotovo magičnom dimenzijom - pogledajte njene predivne radove

Piše Ana Franić
Foto Privatni album
19. siječnja 2022. - 11:02

Drvo života predstavlja neraskidivu i savršenu vezu između Neba i Zemlje i pokazuje snagu prirode koja je najbolja čovjekova učiteljica. Na bisernom kamenu, oblikujući grane i deblo drveta života, Ivana Sarač uhvatila se u koštac s ručnom izradom unikatnog nakita.

- Željela sam imati privjesak drva života, ali nisam pronašla ono što sam zamislila. Inače, sve što mogu radije napravim sama. Znam da je jednostavnije otići u trgovinu, no draži su mi unikatni i jedinstveni komadi. Ne znam kako mi je to uopće palo napamet, ali sam se sjetila da u stanu imam neku žicu koja tko zna koliko leži u nekom kutku. Znala sam da će mi jednog dana poslužiti. Pronašla sam video u kojem je objašnjeno kako se sve radi i odlučila sam sama pokušati izraditi privjesak, započinje nam svoju priču 24-godišnja Ivana koja je nedavno završila dizajn interijera na Visokoj školi Aspira. Zaigrala se s izradom namještaja, ukrasa, okvira za slike i odjeće, ali izgleda da baš za savijanje žica ima - žicu.

Oblikovanjem bakrenih i aluminijskih žica koje savija oko centralnog kamena, na prvi pogled jednostavnim materijalima daje magičnu dimenziju. Magičnu, jer Ivanin nakit podsjeća na onaj kakav smo imali priliku gledati u filmovima s vilenjacima, vješticama i ostalim humanoidnim rasama Međuzemlja.

- Cijela priča oko izrade nakita krenula je prije godinu i pol nakon lockdowna, a sada je preraslo u ozbiljan hobi. Inspiraciju skupljam doslovno iz svega što vidim. U početku sam po Žnjanu tražila zanimljive kamenčiće koji su mi bili središte samog nakita, a sada sam se već uhodala i znam na što treba paziti i gdje nabaviti materijal – govori nam Ivana.

Ističe kako je uz odabir perlica i kamenčića, najbitnija žica koja mora biti mekana pod prstima kako bi se lakše oblikovala. 

- Kad se samo sjetim svojih početaka smijem se sama sebi. Prva žica je bila toliko tvrda da sam je jedva oblikovala i cijela sam se izbola, a prsti od nje bole kao da si svirala gitaru. Svaki početak je težak, tako i moj. Sada najviše radim s aluminijskim i bakrenim žicama koje su mi se pokazala kao najbolje. Zahtjevna je ovo tehnika jer jednom kad savineš žicu nema povratka. Glavna prednost ovakvog načina izrade nakita je što ima prostora za eksperimentiranje, a također svaki komad nakita je unikatan. Ne mogu napraviti dva ista primjerka nakita - govori nam Ivana. 

Novim hobijem spojila je svoje dvije ljubavi, prema dizajnu i nakitu. Reakcije na prve komade nakita koji su izašli iz njezine kućne tvornice bile su odlične, kaže nam, a mama, sestra, rodice i prijateljice njeni su glavni modeli.

- Svaka od njih je pronašla nešto što im se sviđa, a najviše me veseli što svaka od njih iskombinira to na neki svoj način i tada nakit poprima novu dimenziju – tim riječima Ivana još jednom dokazuje tvrdnju kako je nakit zapravo odjevni predmet koji sasvim običnu kombinaciju podigne na novu razinu. No, nisu samo žene kritičarke njezinih rukotvorina. 

- Dečko mi je najveći kritičar. Kada sam napravila prvi komad nakita, on mi je samo rekao kratko 'Nije mi to to' što mi je bila dodatna motivacija da budem još bolja i više napredujem. Tek nedavno mi je došao i kazao 'E bravo sad je lipo' – sa smiješkom nam objašnjava. 

Ručna izrada nakita njezin je hobi i kako kaže, vrijeme za nju. I sama priznaje da joj leže asocijalne aktivnosti. 

- To je moja oaza mira i time se zabavljam u slobodno vrijeme. Na nagovor momka otvorila sam Instagram i Facebook profil koji mi služe kao nekakva knjiga svih mojih radova. Možda se jednog dana ozbiljnije uhvatim ovoga i otvorim obrt, ali uz stalan posao – kazala je. 

Tako joj umjetnost uvijek može biti bijeg od surove stvarnosti.

Pratite Stil i na Instagramu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stil (@stil_slobodnadalmacija)

18. travanj 2024 01:58