Overlay
stilska ikona

Božanstvena Bardot: francuska diva danas slavi rođendan, prisjetimo se njenih najupečatljivijih izdanja i naučimo ih kopirati!

Piše Tea Sumić Miletić
28. rujna 2020. - 09:50

Zvali su je Božanstvena Bardot, a u očima obožavatelja ona je to još uvojek. Francuska diva svojevremeno je bila najveća filmska zvijezda i najslavnija žena javnog života, a njen su stil kopirale tisuće žena širom svijeta. I još ga kopiraju. Curtain šiške, koje su jedan od glavnih trendova sezone, proslavila je upravo Brigitte. 

Bijela pamučna majica i uskim crnim prugama, popularna bretonka, 60-ih koji je bio jedan od zaštitnih znakova, baš kao i uske crne hlače 3/4 dužine i baletne cipelice, uvijek marke Repetto, u kojima se, kladimo se, najudobnije osjećala, jer ipak je prije nego je postala glumica bila balerina.

image
Na snimanju filma "Doctor at Sea", 1955
AFP

Danas slavi 86. rođendan, pomalo u sjeni skandala koji je izazvala kritizirajući pokret #metoo izjavom da njoj uopće nije smetalo kad bi joj netko rekao da ima lijepu stražnjicu te da su sve ovo što se sada događa gluposti.

To je samo posljednji u nizu skandala koje je priredila kapriciozna diva, a započela ga je s nepunih 18, kada je očarala Rogera Vadima, tadašnjeg asistenta režisera Marca Alegrea, koji ju je uveo u svijet filma.

image
Brigitte Bardot i Serge Gainsbourg na snimanju TV emisije "Show" 
Jean Adda

Vadim je učinio i puno više - iskovao ju je u zvijezde filmom I Bog stvori ženu. Par se vjenčao čim je napunila 18, unatoč protivljenju njenih roditelja. Javnost se zgražala i zbog njene golotinje na filmskom platnu, izvanbračnim aferama, razvodima, vjenčanjima...

No mi je u Stilu ipak gledamo kao jednu od najvećih stilskih ikona i ne zanima nas s kim je bila i što je radila. Kad god nam ponestane stilskog nadahnuća rado joj se vraćamo kao vječnoj inspiraciji. Stoga i vama savjetujemo da nabavite nekoliko komada u njenom điru, barem kao rezervu kad ne znato što biste drugo odjenuli.

image
Brigitte i tadašnji partner, pjevač Sacha Distel na zabavi u sklopu filmskog festivala u Veneciji, 1958. 
AFP

To su sve klasični hitovi poput gore navedene bretonke i hlača, svakako i trenchcoat te mala crna haljina empire kroja. Ne zaboravite i nekoliko ženstvenih haljina tankih naramenica te suknje punog kruga i visokog struka, po mogućnosti gingham uzorka, a neće biti na odmet ni šarmantna berette kapica. Još samo povucite nestašnu crtu tušem za oči i voila!

image
Trenchcoat H&M, 415 kn; majica Breton Original, 365 kn; haljina  Mango, 349 kn, beretka Mango 129 kn, cipele Repetto, 1620 kn

18. travanj 2024 07:39