Overlay
srdela design

Boje i mirisi Mediterana kao inspiracija: razgovarali smo sa Splićankom koja izrađuje divne ukrase i nakit, a zaštitni znak joj je hraniteljica Dalmacije

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Jasmina Barbarić/ Srdela Design
3. veljače 2022. - 13:48

Srdela je hraniteljica Dalmacije, odavno postoji ta izreka, no srdelu, našu hraniteljicu, kao da više ne cijenimo dovoljno. Na sreću, još uvijek ima i onih kojima je srdela na posebnome mjestu, a nekima od njih ona je i inspiracija... Malo se šalimo, ali kad gledate radove Jasmine Barbarić ne možete ne pomisliti kako je lijepo što je netko našao tako dobar način za podsjetiti nas na neprocjenjivu vrijednost te jednostavne ribice. Srdela je Jasmini i više od nadahnuća, jer svom je brendu, u okviru kojeg proizvodi predivne suvenire i nakit, dala ime – Srdela design.

image
Jasmina Barbarić

Kako nam kaže, prvi je rad "Srdele designa" nastao prilično samozatajno, prije desetak godina, tijekom eksperimentiranja s drvom, metalom i lemilicom. Tada je, kaže nam, imala viziju umjetničkog suvenira koji bi pričao priču ovog podneblja, ali s ciljem da ima pročišćen dizajn i prepoznatljiv izgled.

Srdela se na tržištu pojavila 2013. godine, tada je osnovana umjetnička udruga "Kultura Split", poznatija po manifestaciji Art market, čiji članovi su svi redom samostalni kreativci. Nakon žiriranja prvih radova, "Srdela design" je postala aktivni član udruge jer je očito isprve uspjela šarmirati umjetnički žiri, ali i ostale, govori nam Jasmina uz smijeh pa nam daje i odgovor na pitanje što je sve nadahnjuje u kreiranju.

image
Jasmina Barbarić

– Nadahnjuje me zapravo sve iz podneblja u kojem živim. Mediteran obožavam. Njegove boje, mirise, gastronomiju, stil života, more. U običnoj šetnji upijem mnogo iz naizgled nebitnih detalja. Čini mi se da se najbolje ideje izrode upravo nakon toga, kada te detalje apstraktno skupim u glavi pa ih kasnije spajam u neku kompoziciju kao u nekom matrixu. To se prvenstveno odnosi na minimalističke modele nakita i slika nastale posljednjih godina. U samom početku dijelom su me inspirirale tiffany lampe, upravo zbog lemljenih komada stakla, ali i recikliranje drva te njegova plemenitost. Na kraju su se ta dva elementa spojila i nastala je prva srdela. Međutim s vremenom sam odmakla od osnovnog modela srdele te sam se počela igrati i konopom, oblikovanjem, minimalizmom, instalacijama za zid i prostor, crtanjem, tekstilom, tiskom na tekstilu, canvasu… Stalno isprobavam nešto novo, ali i zadržavam ponešto provjereno od dobrih starih modela. Najveći izazov je uvijek izići iz uhodanog i poznatog s nečim novim vani i vidjeti kako će se to ljudima svidjeti – otkriva nam umjetnica pa je pitamo tko pokazuje najviše interesa za njezine radove.

image
Jasmina Barbarić

– Mogu reći da sam se tijekom ovih devet godina susrela s uistinu bogatim spektrom kupaca, raznih godišta i kultura. Neki se iznova javljaju i to me uvijek raduje. Uspjela sam ostvariti niz lijepih suradnji s domaćim i stranim suradnicima, voditeljima dućana i galerija, od kojih se neke nastavljaju i dalje. U sklopu udruge "Kultura Split" redovito sam izlagala na umjetničkom sajmu Art market na našim Prokurativama gdje sam doživjela najviše interakcije s ljudima, što mi je od posebnog značenja. Sudjelovala sam na više sajmova u Splitu i na tematskim izložbama i projektima udruge u našem gradu pod pokroviteljstvom Grada i Muzeja grada Splita. Posebno bih izdvojila sudjelovanje na manifestaciji Spalatum Expo koji mi je donio i prvu nagradu za umjetnički suvenir te niz art radionica s djecom koje su uvijek bile u izvrsnoj atmosferi. S djecom je uvijek odlično raditi, a trenuci s kolegama su nešto posebno vrijedno – veli nam Jasmina Barbarić.

Na kraju ne možemo zaobići jednu grubu temu pa pitamo umjetnicu kako je globalna zdravstvena situacija utjecala na njezin rad.

– Neozbiljno bi bilo reći da pandemija nije utjecala na nas kreativce, kao i na sve ostale. Sve nas je zdrmalo "novo normalno". Budući da je ovo takav tip posla ili bolje rečeno poziv, rizik uvijek postoji; čak i bez pandemije. No mogu reći iskreno da je meni ovo razdoblje došlo i kao prilika za resetiranje, promišljanje o nekim novim smjerovima. Stala nisam, ali usporila jesam, što mi je dobro došlo jer sam navikla biti uvijek u petoj brzini. Sada malo drugačije gledam na izazove pred sobom. Srećom, tehnologija je mnogima omogućila rad od kuće pa tako i komunikaciju, što meni i nije mnogo promijenilo situaciju jer od kuće radim već niz godina. U planu mi je, kao i uvijek, sezonsko izlaganje s već prepoznatim radovima, ali i neke nove struje koje će tek ugledati svjetlo dana, a u međuvremenu sam uvijek dostupna na stranici Srdela design na Facebooku, Instagramu, putem e-maila i web-stranice: www.srdeladesign.com – zaključuje Jasmina Barbarić te nas pozdravlja uz mudre riječi mudrog Konfucija: "Izaberi posao koji voliš i u životu nećeš morati raditi ni dana".

Pratite Stil i na Instagramu!

04. svibanj 2024 13:33