Overlay
ukusno i zdravo

Znate li kako najbolje pripremiti tjesteninu s kozicama i škampima? Imamo odličan recept za domaće makarune, vrijedan blagdanskog stola!

Piše Stil
Foto Shutterstock
4. prosinca 2020. - 14:15

Gastroadvent, manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i  turizma u Split svakoga prosinca donosi mirise i okuse tipične za naše podneblje i ovo doba godine. Kako se 2020. godine obilježava 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, ovogodišnji Gastroadvent veliku pažnju posvećuje ribi i morskim plodovima, ali i moru i njegovom očuvanju.

Na Gastroadventu je, pored ostalog, prezentiran projekt pod nazivom Mediteranska prehrana kojeg u suradnji s EU i partnerima iz devet mediteranskih zemalja provodi Splitsko-dalmatinska županija, a usmjeren je na popularizaciju meditaranske prehrane koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane. U skladu s njenim načelima, čenici srednjih škola s područja Županije osmislili su zanimljiva jela s kojima će se predstaviti na Gastroadventu, a najbolji će dobiti priliku otići na međunarodno predstavljanje u Sevilli.

Jedan od tih recepata došao je do nas, zahvaljujući našim prijateljima s Gastroadventa. Vjerujemo da će vam se svidjeti, a možda ga uvrstite i na blagdansku trpezu.

Domaći makaruni s kozicama i škampima

Sastojci za 4 osobe:

600 grama domaćih makaruna

200 grama očišćenih repova kozica

200 grama očišćenih repova škampi

2 decilitra bijelog vina

5 češanja češnjaka

1 crveni luk

vezica peršina

maslinovo ulje

sol, papar

Priprema: 

Na maslinovom ulju kratko popržite škampe i kozice te ih ostavite sa strane.

Na isto ulje dodajte nascjekani crveni luk te 2 češnja češnjaka.

Kratko pirjajte pa dodajte sjeckanu rajčicu, sol i papar.

Pustite da kratko kuha te nakon 10-ak minuta dodajte makarune da se kuhaju u umaku.

Dodajte potom i meso škampi i kozica, vino, sitno nasjeckani češnjak i peršin. Pustite još par minuta da se kuha pa poslužite.

17. travanj 2024 16:10