Torta za doček Nove godine posebna je kategorija u svijetu slastica. Mora biti spektakularna, raskošna, pomalo dekadentna i dovoljno primamljiva da je poželimo zagristi unatoč tome što smo se već nauživali drugog ića i pića. Čak ni specijalni efekti, poput prskalica, nisu na odmet, a po pitanju okusa sasvim je uputno provući neko od alkoholnih pića koja će se posluživati u istoj prilici ili pak ubaciti nešto kiselkasto i osvježavajuće, poput malina i marelica. Čokolada je, pitate li nas, apsolutno neizostavna. Uspjeli smo pronaći recepte koji zadovoljavaju sve spomenute uvjete, a za njih su zaslužne nadarene i vrijedne gastroblogerice Irena Gavran (Pregacha), Anita Kozina (Veseli trbuh) i Nina Mrvica (Bake Me).
Vjerujemo da će oduševiti sve bonkuloviće.
Fantastična rumastična torta
(Irena Gavran)
Sastojci za biskvit:
140 g tamne čokolade 70%
230 g maslaca
4 jaja
30 ml ruma
200 g šećera
120 g brašna
200 g tostiranih i ugrubo sjeckanih lješnjaka
Sastojci za dacqouise koru :
160 g bjelanjaka (4 velika bjelanjaka)
Prstohvat soli
140 g šećera
160 g mljevenog prženog lješnjaka
Sastojci za kremu:
320 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
4 žumanjka
100 g šećera
300 g tamne čokolade
4 lista želatine
50 ml ruma
+ karamel po želji ili pekmez neki
Priprema biskvita:
Otopite čokoladu na pari. U drugoj posudi otopite maslac.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup promjera 26 cm dobro namastite i pobrašnite sa svih strana, a višak brašna istresite.
Lješnjake grubo nasjeckajte i pomiješajte sa prosijanim brašnom.
Miksajte jaja i šećer na najvećoj brzini dok ne postanu svijetla i ne povećaju volumen. Dodajte otopljenu čokoladu i rum, pa sjedinite. Dodajte otopljeni maslac i sjedinite. Na kraju dodajte brašno sa lješnjacima i lagano mikserom sjedinite smjesu.
Istresite u pripremljeni kalup i pecite 20 ak minuta - čačkalica može imati par mrvica. Biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se skroz ohladi.
Priprema dacqouise kore:
Na papiru za pečenje ocrtajte kružnicu promjera 26cm.
Mikserom mutite bjelanjake i sol. Kad se počne pjeniti dodavajte žlicu po žlicu šećera. Na kraju špatulom umiješajte mljeveni lješnjak. 3/4 smjese istresite na papir za pečenje i oblikujte disk unutar opcrtanog dijela. Ostatak možete iskoristiti za ukrase - puslice, ružice ili štapiće. Ostavite da se ohladi pa pažljivo odvojite koru od papira za pečenje.
Na biskvit namažite željenu količinu karamela (ili pekmeza), pa na karamel ide kora od bjelanjaka.
Priprema kreme:
Želatinu potopite u hladnoj vodi, mlijeko i vrhnje za šlag stavite na laganu vatru. Žumanjke i šećer sjedinite pjenjačom.
Kad je mlijeko s vrhnjem skoro provrilo, malo po malo dodajte ga smjesi od žumanjka i šećera. Miješajte dok ulijevate. Vratite smjesu na štednjak i na srednjoj vatri kuhajte dok se smjesa ne zgusne, oko pet minuta. Nećete dobiti jako gustu smjesu, dobit ćete nešto kao rijetki puding i tako treba biti. Bitno je da ne bude prejaka, jer bi to moglo dovesti do grudanja žumanjka u kremi. Ako se to slučajno dogodi - kremu procijedite kroz sitno cjedilo.
U vruću kremu dodajte omekšalu želatinu, pa miješajte da se otopi, a nakon toga i čokoladu nasjeckanu na kockice. Kad se čokolada otopi i krema sjedini, dodajte rum i promiješajte. Ostavite ju 10 ak min na sobnoj temperaturi uz često miješanje.
Kremu istresite na tortu pa je ostavite na hlađenju par sati.
Torta od čokolade i kikirikija
(Nina Mrvica)
Sastojci za biskvit:
220 g maslaca sobne temeprature
220 g šećera
4 jaja L veličine
180 g glatkog brašna
2 žlice praška za pecivo
prstohvat soli
50 g kakaa
120 g kipuće vode
2 žličice instant kave
Sastojci za kremu:
180 g maslaca sobne temeprature
240 g šećera u prahu
220 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
170 g vrhnja za šlag
Dodatno:
650 g čokoladnih kuglica po izboru
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Tri kalupa za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao. Kipućoj vodi dodajte instant kavu. Smjesi s maslacem dodajte pola količine brašna i lagano sjedinite mikserom. Dodajte kavu i promiješajte špatulom. Dodajte preostalo brašno i špatulom sve sjedinite. Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite 20-25 minuta.
Za kremu izradite maslac dok ne postane kremast, dodajte mu šećer u prahu pa počevši od najmanje brzine krenite miksati. Kada se šećer povezao, dodajte maslac od kikirikija i ponovo sve izradite mikserom. U komapaktnu smjesu ulijte vrhnje za šlag i miksajte dok se krema ne formira i ne poveća svoj volumen.
Na sredinu pladnja za posluživanje postavite malo kreme pa na to stavite prvi biskvit. Na biskvit stavite 1/3 kreme pa je špatulom poravnajte. Postavite drugi biskvit pa ponovite postupak. Postavite i zadnji biskvit i cijelu tortu obložite preostalom trećinom kreme i ukrasite čokoladnim kuglicama počevši ih slagati od vrha torte. Tortu spremite u hladnjak preko noći kako bi se sve lijepo povezalo i kuglice zalijepile s kremom.
Novogodišnja torta
(Anita Kozina)
Sastojci za biskvit:
3 jaja
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
100 ml ulja
3 žlice mlijeka
5 žlica brašna
6 g praška za pecivo (1/2 vrećice)
2 žlice kakaa
Sastojci za kremu:
400 g milerama
500 g slatkog vrhnja
15 g želatine
5 žumanjka
180 g šećera
60 ml sirupa (isti omjer, npr. 50 ml i 50 g, vode i šećera ukuhajte u sirup)
400 g kreme od kestena
Žele od ribizla:
300 g ribizla
100 g šećera
1 vanilin šećer
10 g želatine
Tanki sloj čokolade:
100 g čokolade
2 žlice ulja
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte ulje pa zatim mlijeko, dobro promiješajte te dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve izmiksajte te izlijte u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i premazali maslacem. Pecite na 180 stupnjeva. Nakon 13 minuta provjerite čačkalicom je li pečeno. Biskvit ohladite te mu odrežite rub u krug za otprilike pola centimetra.
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i stavite u hladnjak. Želatinu pripremite prema uputi na vrećici. Žumanjke dobro izmiksajte. Šećer pomiješajte s malo vode i otopite u loncu na laganoj vatri. Ako imate termometar, nastojte da temperatura šećera i vode dođe do 120 stupnjeva. Dodajte otopljeni šećer u jaja i nastavite miksati. Dodajte nabubrenu želatinu, mileram i slatko vrhnje te sve dobro povežite. Od te smjese odvojite 2/3 i pomiješajte s kremom od kestena.
Ribizl, šećer i vanilin šećer stavite u lonac na laganu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi, a ribizli ne omekšaju. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom te dodajte želatinu koju ste pripremili prema uputi na pakiranju. Kalup promjera 22 cm obložite prozirnom folijom te ulijte pasirane ribizle. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te zatim prebacite u zamrzivač.
Čokoladu otopite na pari te joj dodajte ulje. Sve dobro promiješajte. Na papiru za pečenje iscrtajte krug veličine 22 cm. Čokoladu izlijte unutar kruga i ravnomjerno rasporedite po krugu. Ostavite da se skroz ohladi.
Slaganje:
Biskvit
Pola kreme od kestena
Čokoladni sloj
Druga polovica kreme od kestena
Žele od ribizla
Ostatak kreme od milerama
Mirror glazura
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!