Overlay
uređenje doma

Tijekom preuređenja obiteljske kuće Daniela se zaljubila u dizajn interjera. Danas ima studio koji potpisuje projekte širom Dalmacije, Istre i Zagreba

Piše Jelena Vrcelj
Foto DP interijeri
6. travnja 2022. - 11:45

Koliko god neki od nas bili orijentirani na posao, obveze, druženja i putovanja, ono što nas vraća u balans, mjesto gdje se osjećamo sigurnima i opuštenima definitivno je životni prostor. Tamo gdje dođemo nakon cijeloga dana, umorni i sretni jer smo napokon - kući.

Vrijeme pandemije samo je dodatno potaknulo želju da taj svoj prostor dotjeramo, učinimo od njega oazu koja izgledom reflektira ono što osjećamo. Pogotovo što smo u vrijeme kućnih izolacija provodili i viška vremena na društvenim mrežama pronalazeći inspiraciju za uređenje doma.

Malo o inspiraciji, više o trendovima i idejama pričali smo s Danielom Pericom Kulović iz Budaka, magistrom ekonomije koja je po zanimanju dizajnerica interijera. Daniela je ime iza profila DP interijeri, a otkrila nam je i kako je krenula u ovaj biznis.

https://www.instagram.com/p/Cbzf8z6sLKP/

- Prije nekoliko godina suprug i ja smo krenuli s uređenjem vlastite kuće. U tom procesu sam zapravo shvatila koliko me to veseli... Onda sam spontano počela pomagati obitelji i prijateljima da urede ili pak samo osvježe svoje vlastite domove i s vremenom je to preraslo u nešto veće.

Kako biste ukratko opisali svoje dosadašnje iskustvo s dizajnom?

- Krenula sam s profesionalnim radom, odnosno s radom s klijentima prije manje od dvije godine. Prošla sam potrebne edukacije, opremila se potrebnim računalnim programima, pratila trendove u dizajnu interijera, skupljala ideje i osluškivala tržište. Mislim da dizajn interijera nije samo puko slaganje elemenata kao što su stil uređenja, kombinacije, komadi namještaja, već svaki dizajner mora imati neki svoj touch, svoju prepoznatljivost.

https://www.instagram.com/p/CZwwxqWM5ON/

Uglavnom radite na području Dalmacije?

- Iza nas je mnoštvo projekata uređenja privatnih i poslovnih prostora uglavnom na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, na otocima srednjeg i južnog Jadrana, ali popriličan broj projekata smo odradili i u Zagrebu te u Istri. Uređivali smo urede, restorane, pizzerije, apartmane, hotele i wellness oaze, a također smo dizajnirali interijere koji su još bili u projektnoj fazi, ali i osvježavali i preuređivali postojeće kojima je nedostajalo ono nešto.

Koliko vam u svemu pomažu društvene mreže?

- Društvene mreže su za nas drugi najvažniji marketinški alat. Prvi je definitivno onaj za kojeg kažu da je i najefikasniji, usmena preporuka, i na to smo izrazito ponosni. Kada su u pitanju naši radovi, od početka smo ih stavljali na naš Facebook i Instagram. I kroz te objave, vodili smo naše pratitelje kroz cijeli proces - od 3D vizualizacije i planiranja, preko grubih i finih radova pa sve do konačnog rezultata. Dakle, prikazivali smo i drugu stranu priče. Osim toga, davali smo im savjete, upute, postavljali pitanja i bili tu za njih za sve njihove nedoumice. Također, kroz razne ankete dali smo im priliku da i oni sudjeluju na svoj način u našim projektima. 

https://www.instagram.com/p/CZwwxqWM5ON/

Što vam je najvažnije kad je uređivanje nekog prostora u pitanju?

- Želimo da se naši klijenti u svojim prostorima osjećaju dobro i vjerujemo da ne morate žrtvovati estetiku na račun funkcionalnosti. Zašto ne biste imali i jedno i drugo? Primjerice, ako uređujemo dom za obitelj u kojoj su mala djeca, uvijek ćemo preporučiti više prostora za odlaganje, elemente i boje koje se lakše održavaju i slično. 

Odakle crpite inspiraciju?

- Mi smo generacija kojoj je sve dostupno online, tako da lako mogu pratiti trendove na svjetskoj razini i kada je u pitanju uređenje, ali i napredak tehnologije, u smislu gadgeta koji u kućanstvu mogu biti jako korisni i uštedjeti puno vremena u svakodvnenim aktivnostima. Pratim specijalizirane portale, Pinterest, časopise o interijerima, ali posjećujem i sajmove interijera, radionice te volim škicati po web-shopovima i trgovinama namještajem. Kao prava horoskopska djevica, imam oko za detalje pa kada ugledam neki zanimljivi detalj praktički me inspirira za cijeli projekt.

https://www.instagram.com/p/CZwwxqWM5ON/

Koji vam je omiljeni stil u uređenju interijera i zašto? Što biste rekli, prema željama klijenata, koji je trenutno najpopularniji?

- Moj omiljeni stil je suvremen, moderan dizajn, uz uvijek prisutnu dozu elegancije koju postižemo kroz različite izvedbe poput čistih linija, dugih dekorativnih zavjesa, umjetničkih slika na zidu i slično. Vidim nekako da i klijenti naginju u tom smjeru. Premda, primjećujem i povratak na klasiku u određenoj mjeri. No, bez obzira na stil uređenja, ono što čini svaki prostor jedinstvenim su detalji. I to oni koji vam osobno nešto znače, bile to fotografije obitelji, omiljena vaza koju ste dobili na poklon ili suvenir s putovanja. Tako da su zapravo to sitnice koje u konačnici ožive svaki prostor.

24. travanj 2024 21:36