Overlay
Brzo i fino

Talijanski recept za špagete s pancetom i tikvicama kojeg malo tko zna, a mi ga jednostavno obožavamo

Piše PSD
Foto Shutterstock
19. travnja 2021. - 15:00

Talijanska kuhinja iznimno je popularna u Hrvatskoj, a velikim dijelom je smatramo i svojom. Zato nam je posebno čudno zašto nitko ne radi recept za špagete koji smo i sami otkrili tek nedavno, ali od tada ga radimo češće nego li šalšu ili bolonjez.

Prvi put smo ga vidjeli kod Joanne Palmaro, influencerice iz Italije koja baš kao Sophia Loren ponosno tvrdi da njene obline dolaze od tjestenine koju jede svakoga dana. Njen profil je kombinacija odličnog stila i odlične kuhinje pa nam je žao što češće ne napiše točne recepte za svoja jela.

Srećom mi smo njen recept za špagete s tikvicama, lukom, pancetom i maslom uspjeli uloviti, isprobati i popraviti greške koje smo napravili na početku. Čak i za one koji su kuhačom nisu na ti, ovo jelo će biti odličan izbor jer osim rezuckanja ne zahtijeva puno prethodnog kulinarskog znanja.

Špageti s tikvicama i pancetom

Sastojci:

Špageti 300 g

Jedna velika tikvica

Jedan ljubičasti luk

Maslinovo ulje

Maslo 40 g

Panceta 50 g

Parmezan (po izboru, što više to bolje)

Priprema:

Barem pola sata prije kuhanja operite i narežite tikvicu na tanke ploškice, posolite i ostavite da 'pusti vodu'.

U loncu zagrijte posoljenu vodu i kada zavrije ubacite špagete.

Paralelno u dubokoj tavi stavite maslinovo ulje da se zagrije na jakoj vatri. Ocijedite tikvice i stavite ih da se prže dok ne porumene. Maknite ih s ulja i stavite na ubrus na papir da povuče iz njih višak ulja. Na istu tavu sada stavite sitno narezani ljubičasti luk, a kada i on promijeni boju smanjite vatru i dodajte narezanu pancetu. 

Kada su špageti gotovi prebacite ih u duboku tavu. Nemojte ih ocijediti već dio vode ulijte skupa s njima. Ubacite i tikvice i dodajte maslac. Sve skupa miješajte dok višak vode ne ispari, a zatim pospite pozamašnom količinom parmezana. Servirajte ga i na stol, jer ćete ga htjeti dodavati kako se bude topio na tjestenini.

14. travanj 2024 10:32