Overlay
slatko iskušenje

Sirnica, pinca ili pogača? Bitno je imati dobar recept, a mi smo pronašli baš takav: kultna slastica pripremljena na ovaj način uvijek uspije savršeno

Piše Stil
Foto Nikolina Bedrica
14. travnja 2022. - 17:24

Imate li već svoj najdraži recept za sirnicu? Mi imamo, ali pronašli smo jedan koji nam se čini jako dobar. Objavila ga je blogerica Nikolina Bedrica iza bloga Slatka iskušenja (koju pratimo na Instagramu @nbedrica). Nikolina tvrdi da sirnice, odnosno pogače, kako se ova slastica naziva u njenom kraju, godinama radi baš po ovom receptu i uvijek su joj baš po guštu. Imate li vremena i volje za eksperimentiranje ili još niste pronašli svoj najdraži recept, mi vam predlažemo da isprobate ovaj.

Sirnica, pinca ili po našem pogača 

1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta

2 žličice soli

1 kocka svježeg kvasca (42g)

200 ml mlakog mlijeka 

4 jaja

3 žumanjka

250 g šećera

2 vanilin šećera

Korica 1 limuna

Korica i sok 1 naranče 

1 žlica ruma

1 žlica aroma sirnica (ili 2 žlice ruma)

1 žličica likera kruškovca

200 g margarina

50 ml ulja

Premaz: 1 žumanjak +1 žlica mlijeka

10-ak kocki šećera 

(Svi sastojci neka budu sobne temperature!)

Priprema:

Zagrijte 100 ml mlijeka dok ne postane mlako, dodajte mu jednu žličicu šećera i izmrvljeni kvasac. Dobro izmiješajte, dodajte 2 žlice brašna i izmješajte pa stavite na toplo da se digne (ili u pećnicu na 50°C s lagano otvorenim vratima ) Za to vrijeme zagrijte margarin i ulje na laganoj vatri dok ne postanu mlaki, a posebno miksajte jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dobro izmiksajte pa im dodajte koricu i sok limuna i naranče, rum i arome te još jednom izmiksajte.

Brašno i sol stavite u veću posudu pa im dodajte smjesu od jaja, uzašli kvasac i 100 mililitara mlijeka pa miksajte spiralnim nastavkom dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Što duže miksate, to bolje.Tijesto mora biti pomalo ljepljivo.

Zatim ga izvadite na pobrašnjenu podlogu i još ručno izmijesite pa ga prebacite u posudu i prekrijte joj vrh plastičnom folijom. Neka stoji na toplome nekih sat vremena ili u pećnici na 50°C s malo otvorenim vratima. Kad se udvostruči, opet ga premijesite i na isti način ostavite da se diže, ali kraće, nekih 20 minuta.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na 4 dijela (svaki bude težak oko pola kilograma) i oblikujte u lijepe, glatke kugle. Stavite po dvije na pleh pokriven papirom za pečenje, međusobno malo udaljene. Prekrijte krpom i nek se dižu još 20-ak minuta.

Pogače zarežite škarama u križ (što dublje to bolje) i premažite premazom od jaja i mlijeka te pospite grubo smrvljenim kockama šećera. Ja pečem sve 4 istodobno, 2 na dno pećnice, dvije (u dubljem plehu) gore, na programu ventilacija na 150°C 35-40 minuta, a vi možete i jedan po jedan pleh, na normalnom programu.

Provjerite čačkalicom jesu li gotove pa ih pustite da se ohlade.

 

16. travanj 2024 18:04