Torta od sira upravo je ono što nam treba za razvedriti dosadan zimski dan. Tko joj uopće može odoljeti, čak i bez zime i dosade? Ako ste raspoloženi za isprobati nešto novo, predlažemo vam da umjesto uobičajenog cheesecakea u njujorškom stilu ispečete baskijsku tortu od sira, kolač nježne teksture nalik na puding i zapečenog, karameliziranog vrha.
Popularan pod nazivom Burnt Basque cheesecake, ovaj je desert dobio svoje inačice s potpisom mnogih slavnih chefova, pa tako možete pronaći recepte Nigelle Lawson i niza njenih kolega, no izvorni autor je kuhar Santiago Rivera iz španjolskog San Sebastiana. Rivera je 1990. u restoranu La Viña, smještenom u srcu baskijske regije, odlučio napraviti eksperiment: svakog dana napraviti novu vrstu kolača. U tom nizu slastica najbolje je reakcije dobila njegova torta od sira.
Posebnost baskijske torte od sira je i to što nema uobičajenu podlogu - zapravo nema nikakvu - te to što se kratko peče na visokoj temperaturi, uslijed čega površina dobije pomalo zagorenu koricu, dok središte ostaje delikatno i kremasto.
Predivan baskijski cheesckae pronašli smo na profilu Ive Horvat, Bead It On, a njena je verzija lijepo aromatizirana vanilijom i limunom. Iva je rado podijelila svoj recept s našim čitateljima, a u nastavku ćete pronaći i video.
Baskijska torta od sira
Sastojci
(za kalup 18fi)
600 g krem sira
45 g kiselog vrhnja
180 g šećera
4 jaja
400 ml slatkog vrhnja
Aroma vanilije
Korica limuna (može i aroma)
1 žlica kukuruznog škroba
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220° Celzija. Kalup 18fi obložite papirom za pečenje (lakše će prijanjati ako ga najprije dobro namočite i izgužvate pod vodom).
Špatulom (nipošto mikserom!) izmutite krem sir, vrhnje i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i također dobro sve sjedinite.
Zatim dodajte aromu vanilije, limun koricu i slatko vrhnje. Kad ste i to sjedinili, prosijte u smjesu žlicu škrobnog brašna. Prelijte smjesu u kalup i pecite otprilike 45 minuta.
Nakon pola sata pratite kolač jer je svaka pećnica drugačija, ali gore bi trebao biti gotovo potpuno crn, a kada ga protresete trebao bi se migoljiti. Cheesecake potpuno ohladite, poslužite samog ili uz neki voćni ili čokoladni preljev.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....