Overlay
dobro je znati

Psihologija boja u uređenju interijera: doznajte kako postići dojam kakav želite! Pojedini tonovi jako utječu na raspoloženje, jedna stvar je ključna

Piše Stil
Foto Depositphotos
5. veljače 2022. - 14:50

Bili mi toga svjesni ili ne, boje nam uvelike utječu na raspoloženje. Jeste li primijetili kako vas se može dojmiti promatranje veličanstvenog zalaska sunca, kako vas zna oraspoložiti, pa čak vam i utjecati na ponašanje, sitna promjena poput presvlačenja u neki komad živahne boje? Proučavanjem boja i toga kako one mogu utjecati na nas bavi se psihologija boja, koja nam može pomoći prilikom odabira boja za prostore u kojima najčešće boravimo.

Žarka zelena boja budi snažne pozitivne asocijacije na prirodu, energiju, bogatstvo i sreću… pa tko je to ne bi želio unijeti u svoj dom? Iz perspektive dizajna, priroda je vječan izvor inspiracije i nikada neće izaći iz mode, pa ako težite postići za boravak udoban, a ujedno elegantan interijer koji nikad neće biti u sukobu s trendovima, ne zaboravite u njega unijeti ponešto zelene, a nijanse i količinu prilagodite svom ukusu.

Smirujuća plava, osobito ako se radi o njenim prigušenim tonovima, potiče osjećaj spokoja. Ne odgovara li vam stvaranje takvog ozračja, posegnite za svijetloplavim nijansama koje nas asociraju na nježnost, nevinost pa nam mogu probuditi osjećaj djetinje zaigranosti, dok će jarke nijanse plave stvoriti poticajno, energijom nabijeno ozračje.

Žuta je boja povezana sa srećom i optimizmom, podsjeća nas na žarko sunce i mirisna središta širom otvorenih cvjetova. Žuta stimulira i povećava mentalnu aktivnost zbog čega predstavlja izvrsno sredstvo za dodavanje živosti. Žuta, također, stvara iluziju topline, pa ako ste od onih kojima je uvijek hladno, za boju svog omiljenog kauča (ili za dekicu kojom ćete prekriti postojeći) odaberite neki topli ton žute. 

Ružičastu boju povezujemo s ljubavlju i ženstvenošću pa ju koristimo kad prostoru želimo dodati dašak romantike. Ružičasta je vrlo svestrana boja jer slobodno možemo reći da postoji nijansa za svakoga. Ružičaste s hladnim, plavim podtonovima imaju dozu elegancije, dok one u kojima predvladavaju crveni tonovi pridonose toplom, prijateljskom i sigurnom ozračju. Želite li izbjeći pretjerano djetinjast dojam, odlučite se za hot-pink nijansu koja će u prostor unijeti jaku dozu energičnosti.

Sada kad vam je poznato najosnovnije o psihološkom značenju najpopularnijih boja, kako ćete se odlučiti u koje ćete ih prostorije unijeti? Držite se osnovnog pravila da prostorije u kojima se odmarate i opuštate traže tonove koji izazivaju takav učinak što znači da nije preporučljivo spavaće sobe preopteretiti nijansama koje podižu energiju. Osim ako u toj sobi priželjkujete više akcije... Šalu na stranu, ono što je jako važno pri odabiru boja je vaša namjera i svrha koju želite postići, stoga se slobodno oslonite na svoju intuiciju. Počnite s manjim detaljima dok se ne uvjerite kako odabrana boja zaista utječe na vas. Poigrajte se i zabavite se, sve dok birate boje koje vam izmame osmijeh na lice, ne možete pogriješiti.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 06:10