Overlay
posebna tehnika

Predivna keramika koja ‘pamti‘ dodir ruku koje su je izradile: oduševile su nas skulpture domaćeg brenda Forma iza kojeg stoji jedna restauratorica

Piše T.S.M.
6. svibnja 2022. - 14:40

"Lockdown" ćemo pamtiti po puno toga ružnoga, ali kako vrijeme odmiče, nekako spontano dolazimo do niza razloga zbog kojih se čini da nam je ipak, unatoč svemu onom što je bolje što prije zaboraviti, donio i ponešto dobrog, barem kod pojedinaca koji su višak slobodnog vremena i manjak zanimacije odlučili usmjeriti u kreativnom pravcu. Upravo je "lockdown" razlog što se jedna magistra edukacije likovne kulture prvi put nakon fakulteta vratila kiparstvu, a rezultat su predivni predmeti od keramike koje izrađuje u okviru svog studija Forma.

– Forma studio je konceptualno začet još dok sam studirala, ali službeno je zaživio u prvoj polovici 2020. godine. Posvećen je istraživanju apstraktnih oblika inspiriranih prostorom koji me okružuje, njegovom poviješću, teksturama, reljefima, pojavama i promjenama – kaže nam Mirjana Pjevac koja trenutno radi i kao restauratorica keramičke skulpture u Gradskom muzeju Vinkovci.

Njezine se skulpture, govori nam, temelje na suptilnim organskim formama i prirodnim zemljanim bojama čiste sirove gline, minimalističke su te se izdvajaju mirnoćom forme i sofisticiranošću.

– Djela oponašaju forme koje pronalazim u prostoru koji me okružuje, grane drveća, kamenje, zemlju. Sve skulpture izrađene su ručno koristeći savršenu kombinaciju organskih i modernih elemenata, kombinirajući tako estetiku koja je između suvremenog i tradicionalnog – veli nam umjetnica.

Ono što je osobito interesantno u njezinu radu je sama tehnika kojom nastaju ove interesantne skulpture. Mirjana koristi tradicionalne ručne procese namotavanja i preklapanja gline, stvarajući tako, kako se izrazila, djela koja pamte njezin dodir.

– Kroz tragove na površini nastale potezima prstiju te drvenih alata koje koristim, vidljiv je proces izrade, a upravo ta nesavršenost gline i teksture je ono što me najviše privlači, jer tada površina gline daje dojam kao da je živa, bezvremenska te stvara neprekidnu vezu s ljudskim djelovanjem koje ih je formiralo. Svaka skulptura je jedinstvena i nije moguće napraviti dvije iste – objasnila nam je umjetnica koja je trenutno u fazi izrade nove kolekcije koju, priznaje nam, jedva čeka predstaviti.

26. travanj 2024 16:30