Manistre na pome smo se, vjerujemo, svi već najeli. No ipak bi je svi opet rado jeli. Poznajete li uoće ikoga tko bi odbio tanjur paštašute? Ipak, da ne bude dosadno, osnovni je recept za pastu marinaru dobro s vremena na vrijeme malo dotjerati novim i zanimljivim dodacima.
Tako je, uostalom, i nastalo svo to obilje umaka na bazi rajčice. A jedan od iznimno popularnih, premda kod nas manje poznat, je penne alla vodka. Da, dobro ste pročitali i razumjeli, u ovaj umak ide votka. A zašto je toliko popularan i kako se uopće votka uklapa u ovu priču najbolje vam je provjeriti. Stoga, da ne duljmo, evo recepta.
Penne alla vodka
Sastojci:
500 grama tjestenine tipa penne
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica čilija u pahuljicama
manja glavica češnjaka
1 konzerva cijelih rajčica
50 mililitara vodke
150 mililitara gustog vrhnja
100 grama parmezana
svježe mljeveni crni papar, sol
Priprema:
Skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente.
Za to vrijeme zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte čili pahuljice i usitnjeni češnjak te pirjajte dok ne omekša i lagano porumeni, oko 3 minute.
Dodajte rajčicu i votku, te kuhajte, miješajući, dok se malo ne reducira, oko 5 minuta. Umiješajte vrhnje i sir, začinite solju i paprom i miješajte dok ne postane glatko.
Ocijedite tjesteninu i prebacite u tavu s umakom. Prebacite na tanjure i pospite parmezanom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....