Overlay
Sanja može sve!

Obožavamo njen blog, a kad smo je upoznali, oduševila nas je i ona. Domaćica Sanja je hit, upoznajte je i vi - puna je savjeta i zarazno optimistična

Piše Tea Sumić Miletić
17. veljače 2021. - 11:07

Ako ste ikad "guglali" domaće recepte (a tko nije?), vjerojatno ste naišli na blog Domaćica, koji, baš kao i Instagram Domaćica Sanja, vodi simpatična zaljubljenica u gastronomiju po imenu Sanja Mijac. Na Sanjine ste recepte i fotografije mogli naići i u knjižarama, jer Sanja je objavila i knjigu, "Iz života domaćice".

Uza sve obveze Sanja, inače majka jednog slatkog dječaka, odnedavno i studira, a kako sve to stiže, i još k tome tako uspješno, otkrila nam je u kratkom razgovoru, koji se, iz razumljivih razloga, otegnuo dulje nego što ćemo vam priznati...

Zaposlena ste majka i uspješna blogerica. Kako uspijevate balansirati između obitelji, posla i još jedne dodatne aktivnosti?

– Ponekad ne znam ni sama kako mi to polazi za rukom, ali istina je da vremena uvijek nedostaje. Posložila sam prioritete, većinu posla odradim tijekom dana, tako da kad skupim Nou iz vrtića, mogu biti s njim. Obveze rješavam koliko mogu i ne uzimam si previše posla ako vidim da neću stići. Sama sam svoj šef pa si to mogu priuštiti.

Sviđa mi se vaša poruka kako "rođenjem djeteta nije sve stalo" i kako vam je rođenje sina zapravo dalo još više elana. Hajde nam to malo elaborirajte, nadam se da će djelovati nadahnjujuće za mame koje sve gledaju iz jedne druge, pesimističnije perspektive.

– Općenito u životu sve gledam s ljepše strane, razmišljam puno i unaprijed, nikada ne gledam iza i što je bilo, nego kako biti bolja verzija sebe sutra. Uvijek sam čitala o mamama koje su u trudnoći pokrenule svoj biznis, koje su dobile inspiraciju, koje su sanjale i uspjele. I ja sam isto sebe tako nekako vidjela. Nisam forsirala, pustila sam i čekala da dođe, da sve sjedne na svoje mjesto, ali imala sam i puno hrabrosti, to isto tek sada vidim, ali kad nas djeca uče tim malim čudima, tako da nije ni čudno da su onda i mame čudo.

Vaš mi se blog čini pomno promišljen i rekla bih da pokušavate širiti određenu pozitivnu poruku.

– Ma zapravo je sve vrlo spontano. Kada sam krenula s bloganjem, nisam ni sanjala da će me čitati milijuni ljudi, nisam o tome ni razmišljala, samo sam imala viška vremena, neke svoje želje i snove i pretočila ih u online svijet. Blog je svakako pozitivan, ne dijelim ništa loše i tužno, znam da nikome život nije lagan, pa kad dođe na Domaćicu vidjeti što bi novo ispekao ili skuhao, ne treba otići nesretan. Kod mene je sve to nekako išlo samo od sebe, puno sam radila, puno sebe dala, puno vjerovala u svoje snove i nekako je taj blog donio toliko toga. Vjerujem da mora biti tako ako si predan onome što radiš, a to sad vidim ovako kad gledam unatrag.

Koga želite nadahnuti i na koji način?

– Blog je za početnike, za one koji misle da ne znaju peći kolače ili nešto drugo, jer ako sam mogla ja, mogu svi. Cilj mi je usrećiti čitatelje, želja mi je da im uspije svaki recept koji isprobaju i da diljem svijeta ti jednostavni recepti navuku osmijeh na lica dragih ljudi.

Ambasadorica ste određenih brendova. Kako je došlo do toga da su vam se obratili? Zamijetili su vas sami ili ste se vi obratili njima? Kakve su vaše obveze prema njima, tu i tamo ih spomenuti, sudjelovati u kampanjama...?

– Imam sreće pa na blogu imam stalne suradnje i klijente, povezala sam se s određenim brendovima i s njima gradim neku priču. Kao ambasador mjesečno isporučujem recepte koristeći njihove kuhinjske aparate ili namirnice i za to sam plaćena. Stvaram i sponzorirani i nesponzorirani sadržaj, meni je isto jer ga radim za moju publiku pa sve mora štimati bilo plaćeno ili ne. Većinom su se oni obratili meni, sada već dugo blogam, bit će osam godina. Suradnje su došle kasnije, kada se i blog već isprofilirao.

Sanja nam je otkrila i neke od svojih najboljih recepata.

Prhki keksi od kokosa

Sastojci:

200 grama glatkog brašna
150 grama maslaca
100 grama kokosa
30 grama šećera
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 jaje
šećer u prahu za valjanje

Priprema:
Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Neka maslac ne bude skroz otopljen. Pećnicu ugrijte na 180°C, a lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje.

Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 grama) i dlanom ih oblikujte u kuglicu. Od kuglice napravite valjak koji zarolajte u kiflicu.. Pecite ih oko 10 minuta, ovisno o pećnici i debljini kiflica.

Kiflice će nakon vađenja iz pećnice možda ostati malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti. Još tople ih uvaljajte u šećer u prahu.

Buhtle

Sastojci za tijesto:

200 ml tekućeg jogurta sobne temperature
1 suhi instant kvasac
pola žličice šećera
200 ml toplog mlijeka
600 g glatkog brašna
80 ml ulja
1 žličica soli
1 cijelo jaje
1 žumanjak
Dodatno:
pekmez po želji
oko 50-70 g maslaca za premaz

Priprema:
Jogurt treba biti sobne temperature (ne smije biti hladan) pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije.
Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto bez dodavanja brašna. Tijesto će biti mekše, ali treba biti takvo, eventualno koristite jednu do dvije šake brašna da oblikujete tijesto prije dizanja.
Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zavisi od topline prostorije, ali sigurno 2-3 sata.
Uzdiglo tijesto premijesite pa ga razvaljajte na deblje (otprilike 3-4 cm) na dobro pobrašnjenoj podlozi.
Tijesto narežite na manje kvadrate.
U svaki kvadrat stavite po jednu do dvije žličice pekmeza pa rukama oblikujte kuglu.
Kugle tijesta stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Redajte ih jednu do druge i ostavite da se dižu 30 minuta na toplom mjestu.
Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
Maslac otopite pa premažite buhtle. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.

Napomena:

Od istog tijesta za buhtle možete oblikovati i slane kiflice. Samo tijesto nakon dizanja razvaljajte u krug i razrežite na trokutiće. Zarolajte kiflice i obavezno ih prije pečenja premažite s umućenim jajetom.

Brze pogačice s čvarcima

Sastojci:
550-650 g glatkog brašna
200 g mljevenih čvaraka ili čvarkomaza
350 ml tekućeg jogurta
3 jaja
2 praška za pecivo
1 žlica šećera
1 žlica soli
papra po ukusu
Dodatno:
1 jaje
malo soli
sjemenke po želji

Priprema:
Zavisno koliko su čvarci masni toliko brašna će vam trebati, ja sam koristila čvarkomaz i trebalo mi je 650 g brašna, preporučam da u posudu prvo stavite 550 g brašna pa ukoliko bude trebalo krenete dodavati ostatak.
Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto.Tijesto uz pomoć malo brašna (ukoliko treba dodajte još oko 50 g) oblikujte pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 2 cm. Pobrašnite malo i odozgora da vam bude lakše valjati.
Dvije velike tepsije obložite masnim papirom za pečenje.
Modlicom režite pogačice pa ih stavljajte u tepsije pritom ostavljajući malo mjesta između svake.
Dodatno razmutite jedno jaje s malo soli pa s njim premažite pogačice. Pospite ih sa sjemenkama po želji.
Pećnicu stavite da se grije na 200C, a pogačice ostavite da malo odstoje na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Kada se je pećnica ugrijala stavite peći pogačice.
Pecite ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porume sa svih strana.

Napomena:

Zavisno koliko su čvarci masni ili ne možda će vam trebati manje ili više brašna pa gledajte da tijesto bude mekše, ali da se baš ne ljepi za ruke.

23. travanj 2024 20:17