Overlay
ilić design

Nakon gubitka posla, Ana i Marijan su pronašli svoj poziv u izradi namještaja i igračaka: pogledajte što sve od drva proizvodi spretni bračni par!

Piše Olgica Ivić Grizelj Goran Kovačević, KovaZG Photography
Foto Kovazgcom
15. ožujka 2022. - 12:10

Ana i Marijan Ilić iz Zagreba već neko vrijeme izrađuju drvene igračke, pomagala i 'sprave' za dječicu, a ponešto od toga rado bismo koristili i mi odrasli. Baš onako kako smo se znali 'klimati' na kakvoj odbačen dasci ispred kuće, ljuljati i penjati, tako su razmišljali i u Ilić designu. Sve što treba svakom djetetu osmislio je ovaj bračni par i malo po malo s pravim dječjim asortimanom svojih proizvoda postao prepoznatljiv. Pomislili smo da su sve to počeli raditi uz svoju djecu dok su odrastala, ali priča je malo drugačija. O svemu smo porazgovarali s Anom Ilić.

- Naša priča počela je u vrijeme mog porodiljinog dopusta. Oduvijek sam bila kreativna, voljela sam crtati, povremeno šivati i kreirati. Kad je radi reorganizacije i preseljenja tvrtke u kojoj sam radila u financijama došlo je do ukidanja moje radne pozicije, razmislila sam na koji bi mogla poduzetno usmjeriti svoju kreativnost. Slična je priča i s mojim suprugom, a kako je još od djetinjstva obožavao raditi s drvom, odlučili smo spojiti moju kreativnost i njegove vještine, pri čemu je pomoglo Marijanovo dugogodišnje iskustvo u istraživanju tržišta. 

image
Kovazgcom


Je bilo teško krenuti nekim drugim putem?
- Ja sam završila ekonomiju, ali paralelno svaki slobodni trenutak bi iskoristila za crtanje, rezuckanje i stvaranje tako da mi nije bilo teško krenuti drugim putem, dapače, kao da mi je sve ovo bilo suđeno. Suprug je tehničar za računarstvo, a kako je i on svaki slobodni trenutak provodio u radionici i obrađivao drvo, također mu nije bilo teško krenuti u tom smjeru.

Koji vam je bio prvi proizvod?
- Prvo što smo izradili bili su drvena sklopiva penjalica i ljuljačka s personaliziranom tkaninom. Kako smo se probili na tržište sa ljuljama i postali prepoznati, željeli smo proširiti asortiman, da još više naša kreativnost dođe do izražaja. Puno smo istraživali i uvidjeli da kod nas baš i nema proizvoda za razvoj fine i grube motorike kod mališana. Malo-pomalo nabavljali smo potrebni alat, te u staroj dvorišnoj kući napravili radionicu. Odmah smo dobili ideju što i kako dalje. U nedostatku vremena, dugo nam je trebalo da realiziramo ideje, srećom neki klijenti su nas u tome ubrzali i hvala im na tome.

Što biste izdvojili kao vaš najvažniji proizvod, odnosno što su djeca najbolje prihvatila, možda baš vaša djeca?
- Prvi veliki boom smo imali kada smo osmislili model ljuljačke 3 u 1 koja se prilagođava rastu djeteta i stalka za ljuljačku koji smo osmislili potaknuti brojnim upitima na koji način instalirati ljuljačku u interijeru kad njezino montiranje nije izvedivo u stropu, naša dva jedinstvena proizvoda na kojima smo dugo radili kako bi ste istaknuli nečim drugačijim. Drugi veliki boom imali smo plasiranjem senzorno motoričkih proizvoda, senzorne ploče i novog modela drvene sklopive penjalice, te tornja za učenje. Sada najviše radimo na njima. Senzorna ploča nudi niz radnji kao što su otvaranje-zatvaranje, igranje visećim perlama, otključavanje i slaganje, koje pospješuju razvoj fine motorike i koncentracije kod djece, a ujedno potiču govor. Toranj za učenje je dizajniran posebno za podizanje djece na visinu stola. Cilj tornja za učenje je da djeci od 18 mjeseci do 6 godina pomaže da lakše komuniciraju. Toranj ima tri nivoa za visinu koja se mijenja u skladu sa rastom ili potrebama djece. Mališanima nudi siguran način da budu na visini kuhinjskog stola bez previše brige o padu. Štiti ih od pada unazad i omogućava djeci da stoje, sjede, igraju se ili jedu tamo gdje je centar događanja.

image
Kovazgcom


Za koju dob su vaši proizvodi? Na vašem profilu smo mogli vidjeti i vas u nekakvoj 'gingolici'.
- Prvenstveno većina proizvoda je namijenjena za naše najmlađe, do nekih 5 godina. Ali imamo nekih modela ljuljački koje mogu kasnije koristiti i veća djeca, pa i roditelji, kao i balance board, koji se super pokazao za veću djecu i roditelje, te za rehabilitaciju sportaša.

Rekla bih da neki vaši proizvodi zahtijevaju i prethodno poznavanje didaktike, jeste li se kod nekih stvari morali savjetovati s kakvim stručnjacima iz tog područja?
- Tako je, osmi što smo sami puno istraživali, savjetovali smo se i sa stručnjacima iz tog područja, koji su nas usmjerili što i kako raditi.

Koristite isključivo drvo, šperploču... je li to dio vašeg zajedničkog stava prema 'zdravijim' igračkama?
- Isključivo koristimo prirodne materijale, najviše šperploču breze u izradi proizvoda koji zahtijevaju veliku nosivost i sigurnost, bukvu, hrast za izradu drvenih dijelova ljuljački, te jasen za izradu stalaka za ljuljačke, certificirane pamučne tkanine hrvatskog proizvođača. Svaki je komad ručno izrađen te obojen ekološkim bojama na vodenoj bazi i premazima koji nisu štetni za zdravlje.

image
Kovazgcom


Da biste krenuli u ovaj posao morali ste imati strojeve. Jeste li tu imali problema i kako ste išli dalje?
- Za početak smo uložili vlastita sredstva u osnovne strojeve kako bi mogli započeti. Uskoro smo aplicirali za poticaje i prošli smo natječaj, te smo od dobivenih sredstva nabavili najvažnije strojeve sa kojima danas radimo. Zaista je sve išlo brzo i bez ikakvih problema

Koliko sada imate proizvoda u asortimanu i planirate li nešto novo?
- Trenutno imamo 15 različitih proizvoda iz redovne ponude, ali također već imamo nacrte i nove ideje, nadamo se realizaciji početkom godine, ako ne i prije.

Dozvoljava li vam to način rada? Pomaže li još netko vama i suprugu pri radu?
- Trenutno radimo ja i suprug, povremeno uskaču ukućani i pomažu s bojenjem i montažom. Ideje su uvijek tu, ali nekad ne nalazimo dovoljno vremena za njihovu realizaciju, tako da dva puta godišnje uzmemo godišnji, koji uglavnom provedemo realizirajući ideje i radeći na istima. Pa nam se ljudi čude kako smo se vratili umorni s odmora...

27. travanj 2024 04:37