Overlay
savršeno za nedjelju

Najsočnija pečenka u kojoj ste ikad uživali, a s najmanje truda: dok se meso priprema, stići ćete prošetati i popiti kavu, a rezultat je fantastičan

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
24. travnja 2022. - 13:29

Nedjelja je savršen dan za konkretna jela poput pečenja, zar ne? Lijepo se okupiti oko obiteljskog stola i zajedno uživati u brižljivo pripremljenom specijalitetu. Međutim, ono što je, osim dobrog komada mesa, prijeko potrebno za takvu gozbu potrebno nažalost je nešto što nam postaje sve skupocjenije. Čak i od dobrog komada mesa. A to je vrijeme. Tko više ima vremena dežurati uz štednjak i tetošiti  pečenku? A dobro znamo što se događa s nehajno i na brzinu ispečenim mesom - bude suho, tvrdo i totalno bezvezno. Ipak, kompromise ne morate raditi, moguće je uživati i u sočnom pečenju i u vremenu izdvojenom za što god vas već veseli (a nije pečenje mesa). Sve što trebate su pravi savjeti, a mi ih imamo, i jedna sasvim jednostavna tehnika - pečenje u posudi s poklopcem.

Dakako, nije svejedno koji ćete komad mesa ubaciti u posudu. S obzirom da krti komadi pečenjem lako postaju žilavi, odlučit ćete se za masniji, lijepo "mramoriran" komad čije će se masno i vezivno tkivo dugim, polaganim pečenjem divno omekšati, zadržavajući sočnost. Ne bojte se da će pri tome izgubiti okus, jer za to ćete se pobrinuti prije nego meso ubacite u pećnicu: najprije ćete ga sa svih strana zapeći na štednjaku (birajte hoćete li to obaviti u tavi debljeg dna ili u posudi u kojoj ćete ga ispeći u pećnici) kako bi se stvorila korica koja zadržava sokove u mesu. Prije toga meso ćete dobro začiniti - obilatom količinom soli i začinima po svom guštu - a možete ga i lagano uvaljati u brašno ili kukuruzni škrob. 

Meso ćete zatim zaliti tekućinom poput vina, juhe ili razvodnjenog umaka od rajčice, dodat ćete mu aromatične dodatke poput luka i češnjaka, koju mrkvu za slatkoću i par kockica pancete za okus po dimu.

Za najbržu pripremu na ovaj način, poslužite se loncem pod pritiskom: pečenje u takvoj posudi može biti gotovo za samo sat vremena. Sporija verzija je vatrostalna posuda s poklopcem, u kojoj će se, na temperaturi od nekih 150 stupnjeva, meso, ovisno o veličini pečenke, peći najmanje 2.5 sata. Najležerniji način pripreme je, bez nekog iznenađenja, pečenje u "slow cookeru": u takvu posudu meso možete ubaciti čim se probudite, zatim lijepo otići u spizu po svježe povrće koje ćete poslužiti uz meso, popiti kavu, malo se izležavati, lijepo namjestiti stol i taman kad dobro ogladnite, ručak će vam biti gotov. Ako ste od onih koji vole zapečenu koricu, meso ćete na kraju još vrlo kratko peći otklopljeno, na visokoj temperaturi. 

Sve što vam još treba je dobar recept, a jedan od takvih je ovaj koji slijedi.

Sočna pečena govedina

Sastojci:

2 kg goveđe(juneće, a može i teleće) vratine

2 žlice brašna

2 žlice maslinovog ulja all-purpose flour

sol, papar, začinsko bilje olive oil, or vegetable oil

200 ml juhe ili vode 

2 velika luka

5- 6 krumpira

2-3 mrkve

2 lovorova lista

grančica timijana

Priprema:

Začinite meso solju, paprom i suhim začinima, natrljajte ga brašnom i pecite na jako zagrijanoj tavi od lijevanog željeza na 2 žlice maslinovog ulja. Meso zapecite sa svih strana, a zatim ga izvadite iz tave. Tavu zalijte juhom ili vodom i kratko zagrijavajte uz miješanje kako bi se s dna odlijepili zapečeni komadići. Na dno posude za pečenje poslažite grubo narezano povrće - najprije luk pa zatim ostalo, na vrh stavite meso, sve zalijte tekućinom iz tave, poklopite pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Nakon 2,5 sata vilicom provjerite je li meso dovoljno omekšalo, ako niste zadovoljni pecite ga još, eventualno dodajte još malo tekućine. Zadnjih desetak minuta povećajte temperaturu na 190-210 i zapecite meso (otklopljeno) kako bi se stvorila korica.

 

26. travanj 2024 23:41