Baš je lijepo zaključiti hladni vikend vrućom slanom pitom, zar ne? Burek, gibanica, pizza... teško se i odlučiti. Naš prijedlog je nešto sasvim drugo, a opet iz iste kategorije. Quiche. I to kakav... Imamo baš super recept za quiche čije je tijesto pahuljasto i podatno, a nadjev je pun okusa. Posebnu zaslugu za ovo posljednje ima mladi luk, puno nježniji od standardnog žutog ili ljubičastog, zbog čega se super ljubi s lososom, špinatom, vrhnjem i mozzarellom, bez opasnosti da ih nadvlada.
Upalite pećnicu i bacite se na posao, evo recept.
Quiche s lososom i špinatom
Sastojci:
300 g brašna
150 g maslaca
2 žlice vode
500 ml vrhnja
100 g dimljenog lososa
100 g mozzarelle
60 g špinata
1 mladi luk
4 jaja
1/4 žličice sušenog kopra
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte brašno i malo soli, dodajte maslac narezan na listiće i miješajte rukama dok ne dobijete mrvice. Dodajte vodu i izradite tijesto. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa ga prebacite u okruglu posudu za pečenje i izbockajte vilicom.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite nadjev.
Umutite jaja, vrhnje, sol, papar i kopar. Dodajte grubo narezan losos. Usitnite mozzarellu pa polovicu pospite po tijestu. Preko sira pospite narezani špinat i nasjeckani mladi luk te sve zalijte smjesom od jaja. Na vrh dodajte ostatak mozzarelle i stavite quiche u zagrijanu pećnicu.
Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu na 170, bez otvaranja vrata pećnice, i pecite još 25 do 30 minuta.
Dodatni savjet: Provjerite je li quiche pečen uz pomoć noža: zabodite ga u sredinu nadjeva, treba izaći čist. Prije rezanja quiche pustite da se ohladi 10-ak minuta.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!