Overlay
hedonizam

Mali restoran u srcu grada ima sjajan specijalitet: doznali smo recept koji će oduševiti ljubitelje morskih plodova, veliki je hit među posjetiteljima

Piše Matea GUGIĆ MAGAŠ
Foto Luka GERLANC/HANZA MEDIA
17. ožujka 2021. - 11:36

Restoran Hedonist Dining & Hangout u svojih je pet godina postao omiljeno mjesto za druženje i uživanje u ukusnoj spizi mnogim Zadranima, ali i njihovim gostima. Ovaj mali restoran u srcu grada, polako je ali sigurno gradio svoje mjesto pod ugostiteljskim suncem ponudivši sugrađanima jedan do tada neviđeni spoj okusa.

- Bazirajući se na popularnu internacionalnu scenu, uklopili smo domaće, kvalitetne namirnice te stvorili svoj brend: fuziju lokalnih proizvoda, popularnih recepata u modernoj izvedbi - istaknuo je vlasnik Danijel Peroš.

Ugodan ambijent također je ključan dio njihova uspjeha. Unatoč malom prostoru, uspjeli su privući velik broj ljubitelja gastronomije, ali i dobre zabave. Naime, svakog petka i subote (do pandemije) za goste lokala svirao bi DJ ili pak bend koji bi isključivo stranom, rock i pop glazbom, zabavljao goste dok oni guštaju u dobroj hrani, craft pivu, raznim zanimljivim ginovima ili pak kvalitetnim vinima.

Osim ručka i večere, svojim gostima nude i doručak odnosno marendu, a hvale ih oni gosti koji ne jedu meso s obzirom na to da na jelovniku imaju nekoliko zanimljivih veganskih i vegetarijanskih opcija.

Prije tri godine uveli su i još jednu novost u gradu: pokrenuli su prvi zadarski Burgerfest te kreirali poseban jelovnik s preko 10 vrsta inovativnih burgera. Zadranima se to jako dopalo pa svake godine u krajem siječnja i početka veljače uživaju u tom izazovu, ali i mnogim ukusnim burgerima. Na kraju godine uvijek budu dio Adventa na Trgu pet bunara gdje se trude svojim sugrađanima ponuditi prava zimska jela, bazirana isključivo na domaćoj namirnici.

Sendvič od pohanih liganja:

Ako ste kupili lignje na tržnici, trebate im odvojiti glavu s utrobom od tijela. Potom izvucite onaj plastični dio kosti iz tijela i ogulite opnu. Na kraju prerežite glavu da biste odvojili krakove i lignje izrežite na tanke kolutiće. U plastičnu vrećicu sa zatvaračem ili kutiju s poklopcem stavite brašno, pa potom ubacite kolutiće lignje. Dobro protresite dok brašno ne prekrije svaki dio lignje. Hrskave lignje najlakše se postižu ako ih pečete u vrućem i dubokom ulju. Kad su gotove, izvadite ih na kuhinjski ubrus za ukloniti višak masnoće.

Umjesto običnog peciva možete napraviti pizza tijesto, zamijesite ga po standardnoj proceduri no, umjesto da išta stavljate na njega samo zapecite na 270 stupnjeva, oko 10-15 minuta ovisno o debljini tijesta.

Kad se malo ohladi, namažite sour cream na gornji i donji dio tijesta, stavite salatu, krastavce koje ste izrezali na tanke trakice, zatim pržene lignje, te ponovo salatu kako lignje ne bi bile u doticaju sa sour creamom da se ne navlaže.

Sastojci (za jednu osobu):

-120 g liganja izrezanih na kolutiće

- tijesto za pizzu (alternativa pecivo za burger ili pannino)

- zelena salata

- kiseli krastavci

Za sour cream u blenderu:

- 200 g kiselog vrhnja

- 200 g svježeg sira

- jedna ljubičasta kapula

- malo maslaca

- nekoliko kapara

- prstohvat soli i papra

- žličica vlasca

- malo maslinova ulja

25. travanj 2024 07:25