Overlay
Vikend ideja

Kad je u pitanju izlet dalje od mora, ne znamo za bolju lokaciju: vrelo Cetine uživa posebnu popularnost na Instagramu, pogledajte fotografije

Piše Stil
Foto Zvonimir Barišin/Hanza Media
12. rujna 2020. - 16:28

Kad je riječ o najfotografiranijim mjestima u Hrvatskoj, na listu sigurno upada izvor Cetine. Vrelo rijeke koje se u more ulijeva tek kod Omiša, a na svom putovanju Zagorom čini stanovnike brojnih krajeva ponosnima kad kažu da "žive uz Cetinu" izgleda tako čarobno da su mnogi i danas uvjereni da to i je.

Ili joj bar pridodaju magične epitete, inspirirani viđenim. Usred krša, nalazi se modrozeleno jezero upravo nevjerojatne ljepote, poznato i kao Glavaševo vrelo. Koliko je duboko, još nije istraženo, a upravo od tu Cetina kreće na svoje putovanje do mora. Izvor se nalazi na 385 metara nadmorske visine nedaleko Kijeva, Civljana i Vrlike.

Ovo tirkizno "oko", jer baš tako izgleda kad u obzir uzmemo fotografije iz ptičje atmosfere, na Instagramu uživa posebnu popularnost. Ne postoji profil specijaliziran za ljepote Hrvatske, a na kojemu nećete naći jednu fotografiju snimljenu dronom. Vrelo je okruženo dinarskim krajolikom, što samo dodatno pojačava magičan ugođaj.

Oni koji su se uputili na izlet u ovaj kraj potvrdit će vam kako je i sama vožnja do vrela - doživljaj. Priroda u Zagori u bablje ljeto je sama po sebi motiv za fotografiju i prilika za spajanje s prirodom i uživanje u njoj, a ako ste među hrabrijima, ne sumnjamo da ćete i zaplivati u jezeru. Ipak, voda u njemu rijetko kad prelazi 10 stupnjeva, a dubina nije istražena... Dakle, kupanje prepuštamo samo najvećim avanturistima. 

Ostalima će dovoljan biti boravak na zraku i uživanje u prizoru. Stvarno, kad je u pitanju kratki izlet dalje od mora, ne pada nam na pamet bolja lokacija...

15. travanj 2024 12:32