Prije točno godinu dana pisali smo vam o maritozzima, talijanskim kolačima od mekanog tijesta punjenima tučenim slatkim vrhnjem, ne sluteći da će, vjerojatno zahvaljujući tome što ih je u međuvremenu u ponudu uvela jedna zagrebačka slastičarnica, postati ogroman hit i na našim prostorima. U posljednje vrijeme nema tko nije objavio barem fotografiju zamamnih maritozza, a pronašli smo i nekoliko recepata. Onaj koji nas je najviše privukao, jer inače volimo sve što radi, je recept koji je podijelila Tanja Pastuović Klaić s @tanja.cookamigustam pa smo je zamolili da nam dopusti da vam ga prenesemo. Evo vam recept, isprobajte ga i uživajte u slastici koja, kako nam Tanja poručuje, upravo savršeno paše uz kavu.
Tanjini su maritozzi punjeni kremom od mascarponea, naranče i tonke. Oko peciva, priznaje Tanja, ima nešto više posla, jer tijesto treba zamijesiti i ostaviti da fermentira u hladnjaku preko noći, pa sljedeći dan peći i puniti. Ali za brioche se, zaključuje, uvijek isplati potruditi.
Mi se potpuno slažemo i želimo vam strpljenja i sreće da vam ‘supružići‘, jer tako bi se mogao prevesti naziv ovih kolača koje su po tradiciji mladići poklanjali djevojkama, često sa skrivenim zaručničkim prstenom u sredini, ispadnu baš kako treba.
Maritozzi s kremom od mascarponea
Sastojci za tijesto:
350 g glatkog brašna
5g soli
100 ml mlijeka
7g suhog kvasca
3 jaja
55 g šećera
Naribana korica 1/2 naranče
90 g maslaca, sobne temp.
Sastojci za sirup:
100ml vode
50 g šećera
1 žlč meda
Naribana korica i sok 1/2 naranče
Sastojci za kremu:
400 g mascarponea, sobne temp
250 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
Vanilija
Naribana korica 1 naranče
Naribana 1 sjemenka tonke, po želji, možete staviti i malo više;)
Priprema:
Sve sastojke za tijesto, osim maslaca, stavite u zdjelu i miksajte nastavkom za tijesto 7-10 minuta na niskoj brzini. Kad se tijesto već odvaja od stranica zdjele, malo po malo dodajte maslac narezan na kockice. Nastavite miksati još par minuta, tijesto treba biti glatko, mekano i elastično.
Izvadite tijesto iz zdjele, malo ga ručno mijesite i oblikujte u kuglu. Zdjelu lagano premažite uljem pa vratite u nju tojesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže 1 sat, a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
Sljedeći dan tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite 14-15 dijelova, svaki težine oko 55 g, pa oblikujte loptice.
Stavite oblikovano tijesto u lim obložen papirom za pečenje i pokriveno ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.
Umutite jaje s malo vode pa premažite peciva.
Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak min na 190’C (peciva trebaju dobiti lijepu boju kestena).
Za to vrijeme pripremite sirup i kremu.
U posudicu stavite sve sastojke za sirup i na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne rastopi.
Pripremite kremu. mascarpone i vrhnje za šlag umutite skupa sa šećerom u prahu, kad dobijete željenu teksturu dodajte vaniliju, naribanu tonki i narančinu koricu.
Stavite kremu u slastičarsku vrećicu.
Peciva zarežite po sredini, pazeći da ih ne prerežete do kraja, premažite iznutra sirupom i napinite kremom. Špatulom zagladite kremu i pospite šećerom u prahu.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!